Zesilovač Yamaha A500 - konce v tahu, proč?

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Sendyx

#16 Příspěvek od Sendyx »

Naprosté minimum je změřit klidový proud za studena, za horka (po zátěžovém testu), udělat zátěžový test do jmenovité zátěže, a u kvalitních strojů se to často dělá opakovaně do vypnutí tepelné ochrany, je-li nějaká, např. s omezeným chlazením. Je vhodné kontrolovat chování konce při reakci nadproudové ochrany, a taky porovnat oba kanály při náběhu a odběhu z limitace.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od ZdenekHQ »

Zatím ten postup opravy spočívá spíš ve spekulování, která součástka by to mohla dělat, zda odpor či nějaký konkrétní elyt. Ale tudy skutečně cesta nevede, na takové PM se nedá odpovídat.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
BOBOBO

#18 Příspěvek od BOBOBO »

Bohužel je toto nešťastná koncepce . Někdy mi připadá , že se konstruktéři nudili . V tomto případě tahat ZV přes kabeláž , přes poťáky je taková vražda . No pokud by mi na tom záleželo , sám bych tohle doma mít nechtěl , tak nejprve výměna poťáku výšek , důkladná kontrola kabeláže , pokud jsou ovíjené spoje očistit propájet . Dále výměna VR107 , C179 , případně ještě přidat M1čku paralelně , a cvičně zdvounásobit C 189,191,171 , 145 a 143 . Klidový proud bych nedával stejné velikosti co má ten dobrý kanál , ale cca 1/2 . Až provedeš a změříš ss na výstupu za studena a za tepla a srejně klidový proud , tak dej vědět .
Mach3D

#19 Příspěvek od Mach3D »

Díky za vyčerpávající pomoc, budu se tvých rad držet, jakmile mi dorazí nové konce a najdu čas, tak to uskutečním.

Pohrál jsem si se schematem, aby bylo přehlednější, spojil jsem ho dohromady, stáhnout se dá zde: http://www.eserviceinfo.com/download.php?fileid=65487

Díky Mach3D
Naposledy upravil(a) Mach3D dne 09 srp 2013, 09:55, celkem upraveno 1 x.
BOBOBO

#20 Příspěvek od BOBOBO »

Vidiš , ani jsem netušil , že tam lze volně vkládat . V tom případě by jsi mohl ještě opravit jednu chybičku . Odstranit spoj níže . :D
Přílohy
Y500.JPG
(49.86 KiB) Staženo 123 x
Mach3D

#21 Příspěvek od Mach3D »

Budiž stalo se, akorát jsem nezjistil, jak to u nich upravit, musel jsem upnout nový soubor... Link změněn...
Mach3D

#22 Příspěvek od Mach3D »

Ahoj,
Dorazily nové koncáky 2SA1943/2SC5200 - Toshiba.
Podle návodu BoBoBo jsem postupoval a povyměňoval součástky, zde jsou naměřené hodnoty měřákem Fluke 287, zkratovaný vstup zesu.

opravovaný kanál
Za studena
Klidový proud: 45mA
SS na výstupu: 8-6mV - po cca 20s

Za tepla:
Klidový proud: 84mA
SS na výstupu: 6mV

neopravovaný kanál
Za studena
Klidový proud: 90mA
SS na výstupu: 15-0mV po cca 20s

Za tepla
Klidový proud: 140mA
SS na výstupu: 0mV

Díky za pomoc.
Mach3D
Mach3D

#23 Příspěvek od Mach3D »

Zdravím, po dlouhé době začal zesík zase zlobit, snažím se ho už týden dát do kupy, ale marně.
Nepravidelně mi odpíná reproduktory ochranným relé.
Nedokázal jsem vysledovat žádnou souvislost, děje se tak jak se zátěží reproduktory 8 Ohm, i bez nich, s vytočeným volume nebo na min.
Proletoval jsem podezřelé spoje, vyčistil potenciometry, ale ať měřím jak měřím, žádnou SS složku na výstupu nemužu naměřit, teda ne nijak horentní cca 1mV.
Stáhnul jsem na zkoušku klidouvý proud koncáků abych zjistil zda se nepřehřívá, ale to také nepomohlo.
Proměřil jsem elyty v okolí, kapacitu mají....
Na oscilu žádné zákmity nepozoruji, prohnal jsem zes. generátorem na 70Hz,400Hz i na 20kHz, vše se jeví naprosto standartně.

Dokáže mě někdo postrčit, poradit?
Díky Mach3D
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“