Svářečka Parkside z Lidlu
Moderátor: Moderátoři
to BOBOBO: No to jsou právě ty bez větráku.
Jirka
Ventilátor později už trochu víc hlučel, tak jsem ho vyměnil za nový a teď se ke svářečce hodí. Jinak mě nějaké IP krytí příliš nevzrušuje - svářečka je určena jen pro mě. Mezax je mřížkou ven, takže prsty se tam strčit dají, ale ne úplně snadno. A skrz vrtuli k elektrice se ruka neprotrčí a kdyby prostrčila, tak je všechno izolované. Tím bych ukončil otázku bezpečnosti práce.
Ventilátor je rozměrově dominanta zadní stěny a kdyby byl nový, zvýšil by cenu svářečky asi o 50%.
Dodatečně jsem našel tento článek, který přesně souhlasí s mými počty vyvařených elektrod a čekáním na opětné spuštění přehřáté svářečky:
http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php?cisloclanku=2006100501
- Přílohy
-
Teplomet , vyhřívač továrních hal.jpg- (91.61 KiB) Staženo 144 x
-
Už se dočkala ventilátoru.jpg- (112.36 KiB) Staženo 183 x
Po zkušenostech s přídavným chlazením(Mezaxiálem) bych souhlasil s autorem úpravy, že vyvaření jedné dvaapůlky způsobí aktivaci teplotní pojistky. Ten jeho malý větráček to nevytrhne a navíc je prostor zastavěný tuningovými doplňky, takže profuk bude bídný. Můj Mezaxiál, velký skoro jako zadní stěna, stejně nezabránil přehřívání. Ale zatěžovatel se přece jen znatelně zlepšil. Místo 5 dvojek vyvařím tak asi 8 a chladnutí trvá "jen" deset minut místo 30. Při únorové venkovní teplotě.
Jelikož mi to s Parkside tak nějak stále nešlo, vytáhnul jsem velkou stejnosměrnou tyristorovou svářečku a kupodivu jsem se najednou stal o mnoho lepším svářečem. Lepení elektrody minimální, zapalování v porovnání s Parkside luxusní.
Vařil jsem dvojkou rutilkou a kupodivu byl nutný proud jen asi 45A. Těch 45A tam opravdu teklo, je tam ampérmetr.
Svářečka Parkside je střídavá, a podle stupnice na krytu jsem musel nastavit polohu mezi dvojku a dvaapůlku, což by podle nich měl být proud asi 65A.
To je divné, buď potřebuje střídavina vyšší proud nebo je údaj na krytu svářečky po čínsku nadnesený(lživý). Tudíž , podle stupnice, mám pochybnosti, jestli proud pro dvaapůlku vůbec zdroj dá.
Mám ještě dotaz - fungují magnetické úhelníky (v železářství nebo Baubau asi za 100-150Kč) na přidržení do pravého úhlu třeba jeklů 20x20x2 ? Nebo je to zase laciný šmejd?
http://www.narzedziak.pl/geko-katownik-spawalniczy-magnetyczny-22-5kg-g01872.html
Jirka
Na vyfukovačku jsem se díval a říkal jsem si, žes to asi dělal touhle svářečkou. Taky je tam vidět dost broušení.
S koutovými sváry 2mm tlustých jeklů jsem včera vůbec nebyl úspěšný. Strašně často se mi roztavila jen jedna strana (jedno železo) a druhá strana byla skoro netknutá. Už jsem si myslel, že mám svařeno a ono se to rozpadlo. Když jsem to chtěl pořádně roztavit na obou stranách , občas se udělala díra skrz. Ale to je rukama.
Jinak se musím přiklonit k názoru zkušených svářečů, že z tohoto výrobku pořádná svářečka být nemůže(viz. slova "parodie na svářečku"). Nemá naprosto cenu investovat další prostředky, úsilí a čas do usměrňovače, kondenzátorů a tlumivky (leda bys to měl všechno doma a strašně se nudil). Naštěstí jsem prozřel již v této fázi. Zázrak se nekoná.
Jestli budeš chtít opravdu svařovat, vykašli se na strkání peněz do vylepšování tohoto šmejdu. Kdybych si za ty prachy koupil raději opravdové kabely s rychlospojkami , s opravdovými kleštěmi a svorkou, udělal bych líp. Pokud si budu chtít někdy koupit invertor, moh jsem mít tisícovku k dobru.
Trafo sem prodal asi za polovinu nakupni ceny typkovi, co si z toho stavel stridavy TIG na hlinik. Asi z toho nebude super svarecka, ale vim ze takto postavene AC TIGy funguji.
Tahle Parkside je fakt spatny kup, mozna tak jako zaklad nejaky maly bodovacky, tezko rict. Nak