Superjednoduchý přijímač

Bezdrátová pojítka, vysílací a přijímací technika, diskuze o VF technice, zařízeních a konstrukcích, konstrukce a parametry antén

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
MetalGod

#16 Příspěvek od MetalGod »

Tak to změř, ale stejně to bude na 99.999% křemík.

Lidi, smilujte se nad ním, pošlete mu někdo v pytlíku 5ks hrotovek, nebo za chvíli bude rozmazaně fotit výkonový diody ČKD!
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
monterjirka

#17 Příspěvek od monterjirka »

Mám tu nějakých 20 nebo 30 kousků diod řady GA..., černé se "zelenou prdelkou", když dá adresu, pár kousků bych mu mohl věnovat.
Možná i nějaký MAA 125, který byl oblíbenou částí přijímačů Pavla Šraita (časopis ABC nebo kniha Od krystalky k modelům s tranzistory).
ok1hga

#18 Příspěvek od ok1hga »

jak vypadá germaniová hrotová dioda . . .
"hrot dosedající na germaniový krystal"
. . . foceno telefonem s lupou.
snaž se chlape!
Přílohy
dioda.jpg
(79.75 KiB) Staženo 127 x
Hill
Administrátor

#19 Příspěvek od Hill »

Asi zavedeme povinný údaj o lokalitě při registraci, abych tě nemusel hledat podle IP (Veřovice a okolí):
kolem Veřovic jsem našel poblíž uživatele ocelot, ten je z Kopřivnice.
V Hodslavicích je uživatel Bimbo, ze Štramberka jsou feketek a HofiX, k Novému Jičínu se přiznal Miri, k Frenštátu Holly a Fido116, mašinfíra Vitast se hlásí k Zubří, ale asi se tam moc zdržovat nebude a nejspíš nejezdí jen Valmez - Rožnov... vidíš, tam bude šance najít ještě více bastlířů a vůbec dalších z toho ohroženého druhu cvoků, co doma nějaký poctivý šrot na bastlení mít budou a třeba by ti vypomohli.
Buď čekej, že se ti některý z těch, koho jsem jmenoval, ozve, nebo jim zkus poslat SZ.
A vůbec nejlepší je oběhnout sousedy, jestli se jim doma nenudí třeba i už dávno nehrající tranzistorák, který si suší v naději, že třeba ještě sám ožije nebo ho prostě zapomněli vyhodit.
A v něm se naučit rozeznat součástky a s nimi začít.
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od CZJKP1 »

ok1hga píše:jak vypadá germaniová hrotová dioda . . .
"hrot dosedající na germaniový krystal"
. . . foceno telefonem s lupou.
snaž se chlape!

Co je to za typ?

Já tu mam jen dva kusy Tungsram OA1160 pak Tesla GA202, a pak haldu těch 1N60 z GM - to nepovažuju za Ge diody...

Takže taky jedu ,,na rezervu" Na nějáké amáčo burze musím někdy koupit, aby byla zásobička :D..

To může být klidně něco takového, tam jsou GA201, GA206 http://oldradio.cz/ts442.htm . i toto jsem tu míval z popelnice http://oldradio.cz/ts441-2.htm , někde to sloužilo na stavbě, mě to tu hrálo pár let bez bedny a pak to skončilo ,,pryč" tam byly taky GA, jediný co tu z toho je je Koncový stupeň :)...

Jinak myslím, že by se měla pájet ,,rychle" a zahřívat ji minimálně. Jinak že se může poškodit. Proto radši píšu více kusů, dvě použije do detektoru, na dvou se naučí pájet :D !

Odkazy opraveny. Hill
ok1hga

#21 Příspěvek od ok1hga »

CZJKP1 píše:Co je to za typ?

bílý proužek měly GA201čky, ale pokud mě paměť neklame, tak měly černou barvou natřené skleněné pouzdro.
ta na obrázku asi nebude tesla, možná tungsram nějaká OA . . . jen bůh ví co to je.
napětí na přechodu 0,178 V

jo a až sem budeš zase dávat odkazy, nech za "htm" mezeru
a nepiš tam ani tečku, potom ten odkaz nefunguje . . .
monterjirka

#22 Příspěvek od monterjirka »

CZJKP1 píše:... Proto radši píšu více kusů, dvě použije do detektoru, na dvou se naučí pájet :D !

Jde to i bez páječky:
Jedním z prvních pokusů, které jsem udělal, byla "bramborová krystalka", myslím, že to bylo podle ABC někdy ze 60. let, sluchátka, anténa, uzemnění a dioda se tam napíchaly do kousků syrového bramboru...
Jen tak na doplnění - nevíte někdo o nějakém archivu těchto starých časopisů?
Hydrawerk

#23 Příspěvek od Hydrawerk »

ondoubek píše:Dobrý den, nemáte někdo schéma nějakého superjednoduchého AM nebo FM přijímače?

Jo, někdy před deseti lety (kurník, to letí) jsem si postavil tento hezký AM přijímač se speciálním tranzistorem J-FET. Dá se koupit v gme.cz, nebo snad i jinde. Germaniová dioda se tam nepoužívá.
http://www.ebastlirna.cz/modules/Forums ... n__124.png

Viz také
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... o&start=75
ondoubek

#24 Příspěvek od ondoubek »

Víte, tak se taky představím no :D Jsem z Mořkova. Je mi 14 a s elektronikou dělám rok. Celkem se v tom vyznám (na můj věk), už jsem pájel desítky zesilovačů, blikačů a jiných věci. Občas jezdím i na soutěže v elektronice. Posledně jsem skončil 5. z 11. , okresní kolo.
Asi vás štvou ty moje 🤐 otázky kolem Ge diod, ale s rádiem jsou nikdy nedělal a začal jsem se o to tak trochu zajímat tak před týdnem. Takže jsem toho moc nepochytil.
Jinak Vám moc děkuju :wink:
monterjirka

#25 Příspěvek od monterjirka »

ondoubek píše:Víte, tak se taky představím no :D Jsem z Mořkova. Je mi 14 a s elektronikou dělám rok. ...

Zdravím.
Každý jsme nějak začínal, každý jsme se pral se zapojením, které se nechovalo tak, jak jsme chtěli a potřebovali. Někdo měl štěstí, že mu měl kdo poradit, druhý si musel prošlapat cestu sám.
Jestli nemáš tuhle knihu, tak si ji zkus stáhnout, je to taková "učebnice"...
http://www.uloz.to/xdHnQCr/od-krystalky ... t-1979-zip

Jestli chceš pár diod GA20x, tak mi napiš adresu, já ti je pošlu. O ceně nebudeme přemýšlet, já jsem je také někde dostal a "všechny" je nevyužiji.

Jirka OK1NMJ
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od CZJKP1 »

ok1hga píše:
CZJKP1 píše:Co je to za typ?

bílý proužek měly GA201čky, ale pokud mě paměť neklame, tak měly černou barvou natřené skleněné pouzdro.
ta na obrázku asi nebude tesla, možná tungsram nějaká OA . . . jen bůh ví co to je.
napětí na přechodu 0,178 V

jo a až sem budeš zase dávat odkazy, nech za "htm" mezeru
a nepiš tam ani tečku, potom ten odkaz nefunguje . . .

A nebude to taky 1NN41.?

http://www.litildivil.cz/sbirka/ruzne/1NN41.jpg

Takhle z foto těžko říct, ale mám dojem, jestli ty 1NN41 nebyly krapet větší než GA201....
ondoubek

#27 Příspěvek od ondoubek »

Díky za nabídku a za odkaz na knihu.
Zítra jdu přebírat šrot (většinou různé RF obvody z TV, nějaké rádia, tv konvertory a nevím co ještě) tak se podívám jestli tam něco nenajdu.
Kdyžtak dám vědět.

Jinak ty diody jsem změřil a mají úbytek asi 0,601V.
Hill
Administrátor

#28 Příspěvek od Hill »

No tak to budou křemíkové plošné, něco z řady 1N4xxx. V AM detektoru by taková dioda za určitých podmínek mohla vyhovět, ale už to nebude tak jednoduché zapojení a v Mořkově nebudeš mít dost silný signál ani na hodně vysokou anténu.
Najdi germaniovou.

Ty soutěže v elektronice: to jsou ty, co do nich dodává stavebnice Tipa?
ondoubek

#29 Příspěvek od ondoubek »

Nevím, já zatím nic nevyhrál, zítra se zeptám :wink:
Nojo, v blízkosti žádný DV,SV vysílač není. Kdybych bydlel v Liblicích u toho 350 m vysokého střednovlného vysílače, to by jelo :D
Michal22

#30 Příspěvek od Michal22 »

Diody řady GA2xx z produkce Tesly (ale i třeba západní řady AAxxx) byly skleněné, vevnitř byl většinou viditelný drátek- jako na fotce od ok1hga. Velikost jako KY130/xx (přibližně). Ty tvoje jsou určitě menší (příště to vyfoť vedle pravítka).
Jestli chceš přijímat něco na středních nebo dlouhých vlnách, tak by taky nebylo od věci přečíst něco o anténách. Pokud teda bydlíš v rodinném domku a rodičové jsou tolerantní...
Čti to, co ti ok1hga radí, on totiž moc dobře ví a má i pedagogické vlohy :)
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Odpovědět

Zpět na „Bezdrátová technika a technologie, VF technika“