Sonet duo, brum

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
konosuke

#16 Příspěvek od konosuke »

Ještě mě napadlo překlenovací rezistor R40 1k co spojuje oba kladné póly filtračního elytu nahradit tlumivkou, použít se dá ze starého elektronkového rádia.
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od CZJKP1 »

konosuke: nesmysl, v žádným sonetu duo tlumivka nebyla, a takto se to nechovalo.

To elektronkou nejspíš nebude... Ale ten C22 prověř..
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od cputakt »

Tak jsem vrátil zpět ten kondezátor C22 žádná změna,potom jsem prostříknul kontoxem potenciometr korekcí a už to jede dobře jen při plném volume to jakoby trošku píská nějaké rušení ale staščí se dotknout jednoho pinu rozpínacího kontaktu"a" a je klid dal jsem tam keramiku a jede to pez pištění takže problém je někde jinde.Dnes už na to kašlu zítra na to znovu mrknu.
konosuke

#19 Příspěvek od konosuke »

Hey kolego bastlíři, nikde jsem nepsal že Sonet měl tlumivku. Její aplikace může zlepšit filtraci, viš ?
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od CZJKP1 »

To máš sice pravdu. Ale nebude už ten přístroj v originálním stavu. Tyto přístroje se člověk snaží držet až na nějaké výjimky pokud možno bez úprav. Při opravě s minimální nutností výměny dílů. A v případě výměny dílů, třeba svitků, já používám zase nové Tesly...
Hill
Administrátor

#21 Příspěvek od Hill »

Tlumivka počká, nepočkají filtrační kondíky zdroje, přepínač a potenciometry.
Teprve, až se co nejvíce potlačí brum ze špatné filtrace a způsobený přechodovými odpory mechanických suvných kontaktů (nejčastější příčina rozkmitání zesilovače), a přesto se brum značně zhorší zařazením posuvu vpřed, můžeme jít po dalším.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od pajosek2 »

Hill má pravdu,já jen doplním,že brum není vždy způsobený špatnou filtrací. Lampy mají své specifika,třeba obvod žhavení není nepodstatný.;-)
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od cputakt »

Tady video je to ale špatně slyšet tak volume up a sluchátka nebo bedničky
http://www.youtube.com/watch?v=4AIp-gJg ... e=youtu.be
ok1hga

#24 Příspěvek od ok1hga »

pajosek2 píše:brum není vždy způsobený špatnou filtrací. Lampy mají své specifika,třeba obvod žhavení není nepodstatný

. . . třeba odbručovací trimry, nejsou upadlý ??
Přílohy
ANP210-Sonet-Duo.JPG
(170.67 KiB) Staženo 188 x
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od cputakt »

Ty jsem zkoušel ale žádná změna.
ok1hga

#26 Příspěvek od ok1hga »

to je divné,
minimálně při kroucení trimrem R42 by měla nějaká změna být slyšet.
znovu jsem si poslechl ten tvůj záznam a nabyl jsem dojmu, že ti tam někde bude chybět zem !!!
zkontroluj okolí kontaktů(č.5, 4, 1, 2) na liště a stínění k rozpínacímu kontaktu při "play"
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od cputakt »

Tak jsem pro jistotu propájel celou lištu a nic ale objevil jsem asi zdroj rušení.Mám celé šasi venku na desce a když jsem šasi přizvedl asi o 3 cm rušení bylo pryč takže až to dám do obalu a dám i spodní plechový dekl mělo by být rušení pryč asi se něco odráželo od stolu a proto to pískalo.Teď potřebuji zjistit kde najdu linkový vstup na těch tříkolících abych si udělal kabel a zkusil nahrát třeba s CD.Pokud jsem se dobře díval tak M je výstup G je vstup a R je vstup i výstup ale nevím proč je na R ten odpor?Chápal bych kdyby byl jen na vstupu pro mikrofon ale je spojený i s výstupem.
Hill
Administrátor

#28 Příspěvek od Hill »

Lištu nestačí propájet, je potřeba zajistit dobře vodivý přechod mezi kontakty na pohyblivé a pevné liště.
Máš to přece ve schématu: linkový vstup je na dutince 3 konektoru Gramo.
Kostra k tomu je vždy na prostřední, čili 2.
Tehdy označovali linkový vstup jakousi vlastní značkou linky jen Sověti, u Tesly to v "přístrojích široké spotřeby" nenajdeš.
A nezapomeň stisknout tlačítko G.
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od cputakt »

Jasně zapojení pinů znám i to že se mačká příslušné tlačítko.Ta lišta má kovové plošky asi potažené nějakou černou vodivou vrstvou a ta je kde doléhají plíšky už sedřená to by nemělo vadit asi to bylo jen aby to nejiskřilo
Eleman

#30 Příspěvek od Eleman »

Naopak plošky jsou postříbřené a to černé je sirník (síran?) stříbra, který je třeba očistit až na lesklé stříbro.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“