Neznámé rádio

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
5410261230

#16 Příspěvek od 5410261230 »

Výstupní trafo vadné, patrně nepůvodní již podle umístění vedle reproduktoru. Střední sloupek jen 11x20 mm. Vzduchová mezera nezjistitelná. Reproduktor Val.mez. 2AN63204.Nevíte jaké bylo dodáváno k této stavebnici? Případně parametry pro jeho navinutí nepodaří-li se mi ho odvinout? Nebo alespoň velikost středního sloupku. Předem díky.
Franta
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Franta »

Pro stavebnici Super 254E se dodávalo výstupní trafo s impedancí primáru 7000 Ohm/5 Ohm. Jak si můžeš přečíst ve Stavebním návodu (str. 6) který jsem ti poslal e-mailem, doporučené umístění VT je pod šasi v prostoru pod síťovým trafem, tj. mezi objímku AZ11 a volič síťového napětí. Použitelný je každý VT s uvedenou primární impedancí, který vyhovuje svými rozměry pro uvedené umístění. Na snímku na str. 7 návodu je zřetelně vidět, že VT není umístěn na ozvučnici. Myslím, že nemá cenu převinout vadný VT, pokud ovšem máš navíječku a příslušný CuSm drát a chce se ti s tím piplat, tak jo...
Reproduktor: Dodávali dynamik s permanentním magnetem o průměru koše 130 mm (viz Návod), ale velmi dobře vyhoví i repro o průměru 100 mm. Např. mně se do dřevěné skříňky repro s průměrem 130 mm nevešel, protože vnitřní prostor dřevěné skříňky je menší než bakelitové a dole mi zasahoval koš až na stupničku, použil jsem proto ten menší a se zvukem jsem spokojen. Může se použít např. teslácký repráček prům. 100 mm, který se ve větších přijímačích používal jako výškáč, je např. v přijímači Tesla Tenor, nebo z některého z Talismanů 306-308U...
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“