K ostatnímu se raději nevyjadřuji.
O úpravách a opravách repro - odděleno
Moderátor: Moderátoři
- Philip_Fry
Nicméně po delší době aktivního výzkumu v této oblasti jsem přišel na to jak nedestruktivně a trvanlivě vrátit zpět nějaký rozumný vzhled vybledlých membrán (bez negativních dopadů na akustické vlastnosti a to i u malých reproduktorů, střeďáků a širokáčů, tj nejen basových). Zkoušel jsem mnoho různých materiálů a prováděl měření i poslech na poškozených kusech, které mi nebylo líto zničit a posléze samozřejmě i na zdravých když už jsem nabyl dojmu že je to OK. Funguje to bezvadně, mohu doložit řadou fotografií i měření, poslechové testy jsou bohužel nepřenositelné. Přesný postup si však v tomto případě nechám pro sebe. Fotky mohu dodat pokud by byl zájem.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že při poslechu v hospodě je tetřev hlušec každý, kdo tam vleze, a nástřik membrány může naopak zvýšit dojem z aparatury - chlap totiž miluje očima, zatímco a pouze ženská ušima.
Co se týká změn vlastností, asi největší problém bude zatuhnutí závěsu membrány vlivem barvy, až na druhém místě bude nárůst hmotnosti membrány, takže jako "obnovu" bych doporučil spíš vyuzení v udírně nebo nebo nějakou variantu tuk+saze či lihovou fixku.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Přidaná hmotnost hraje roli spíše až u vyšších frekvencí a menších průměrů. Jde jak píšeš o změnu tuhosti a vnitřního tlumení membrány. Membrána nekmitá dokonale pístově (byť by měla, ale to je reálně nedosažitelné), má různé rezonanční módy, tuhost, pružnost a to vše má vliv na výsledný zvuk. Ostatně stačí si porovnat zvuk tvrdých membrán (např. keramika, hliník, uhlík) a měkkých (např. kevlar, papír). Každý ten materiál se chová značně jinak. Rozumní výrobci mají celkem vymakané jak poměry jednotlivých vlivů namíchat. Nastříkáním běžné barvy na papírovou membránu vznikne jakési cosi, co jen značně zkresluje, vříská a je poslechově nepříjemné. Ostatně tenhle pokus jsem udělal před mnoha lety také - z neznalosti. Dopadlo to dost špatně, ale něco mi to dalo - začal jsem dumat proč z toho vzniklo to co vzniklo a to mě nakoplo správným směrem. Nejen co se týče černění membrán, ale celkově/obecně jsem se toho mnoho naučil o jejich chování a z těchto poznatků těžím dodnes, byť třeba v úplně jiných případech. Dokážu lépe předvídat co se jak bude chovat při kombinaci různých reproduktorů a zacházení s nimi.
Chtěl bych jenom poznamenat, že se tady mnozí vzrušují nad nástřikem membrány nějakým lakem pro krásu, ale vždyť pro krásu to činila i Tesla V.M. následně TVM. Pokud mám v ruce nějaký takový jejich basák tak mám pocit, že toho laku na membráně je docela silná vrstva. I když takto provedený reproduktor má podle mého srovnání s nelakovaným typem daleko horší přednes, tak zřejmě příznivý estetickéhý dojem z reprosoustavy na kupující dostal u výrobce přednost před lepšími akustickými parametry.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Mimochodem - operace slepého střeva je už pěkných pár desetiletí zcela běžná relativně nekomplikovaná operace. Běžně na netu nacházíte detailní postup jak si to udělat sám doma?
P.S. - zrovna u TVM platí že ty lakované repráky byly asi největší zlo co vyrobili. Zkuste si porovnmat třeba starý ARN664 z roku 1972 a ARN226-05, což je defakto modernizovaná varianta s kulatou přírubou a lakem kam až to tím vývojem dotáhli.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
P.S. Prostě měnit plochu v závislosti na výchylce.
To je přesně to proč se používají různé materiály (každý se chová trochu jinak), tloušťky, geometrie, síla pohonu a případně se i kombinují. Ač to vypadá velmi jednoduše jedná se o vyváženou sosustavu s mnoha proměnnými.
Ale i v rámci jednoho materiálu (avšak různé verze) jsou velké rozdíly v tom jak se chovají. Vypůjčím si pár příkladů od Tesly, u které je pravděpodobnost že jste se s jmenovanými reproduktory mohli setkat, principiálně to však funguje všude. Stačí si třeba porovnat zvuk reproduktoru ARO667 (řekl bych dosti z vás dobře známý) z počátku výroby (světle šedá barva - cca rok 1963 až 1965) druhá verze (opět světle šedá - cca 1965- 1972), z prostředku výroby (modrá barva - cca 1972-1980) a z konce jeho výroby (černý - cca 1983). Magnetický systém a koš je po celou dobu stejný, liší se jen barvou, malinkato odlišná je středička ale to není v tomto konkrétním případě příliš podstatné. Čím se naopak liší dost je složení a struktura papíru, ze kterého je membrána vyrobena. Pokud se nějak dostanete ke dvěma odlišným verzím zkuste si porovnat jak velký rozdíl ve zvukovém projevu zejména na středech tato změna znamená. Kdyby se ta membrána polila lakem tak to bude hrát ještě úplně jinak. Nebo zkuste si porovnat projev ARE467 a jeho nástupce ARE4604. Krom toho že se trochu změnil koš se na něm mechanicky nic zajímavého neudálo, ale změnila se opět struktura papíru a ten rozdíl je skutečně slyšet. Zejména pak v odladěné soustavě.
Nebo jinak - můžete mít třeba soustavu kmitací systém-pohon, která bude uspokojivě fungovat s nějakou intenzitou pohonu. Kupříkladu ARE589 s malým AlNiCo magnetem je celkem příjemně poslouchatelný i se starým typem mebrány. ARE567, který je až na sílu magnetu zcela identický (bereme kusy vyrobené ve stejné době mající identickou membránu) už je nepříjemně uřvaný a nad určitou frekvenci značně zkresluje. Rozdíl tedy není jen v citlivosti jak uvádí katalog. A tak bychonm mohli pokračovat dál.
Navíc svět nestojí na Tesle a dneska jsou seriozní výrobci mnohem dále co se týče vychytanosti a zpracování použitých materiálů. To neznamená že by se i z Tesly/TVM nedaly postavit kvalitní soustavy (byť ne špiškové), ale chce to dobrý výběr použitých reproduktorů, odladěnou výhybku a hlavně neprovádět úpravy, které reproduktoru uškodí a ne pomohou. Samozřejmě jsou i úpravy které mu mohou reálně pomoci. neměl by se do nich však pouštět ten, kdo tomu nerozumí. To by dopadlo asi jako kdybych se já pustil do slaďování VF a MF obvodů
u svých soustav řady SB-X snad z hliníku nebo jak...materiál tuhý, nepružny,
jak to jenom hrálo ?
http://www.vintage-audio.com.ua/en/cat/254.htm
http://audiotransducers.com/hu/18cm/193 ... rnx-p.html
http://www.madisoundspeakerstore.com/ha ... e-tweeter/
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
P.S. Mylar je vlastně tenká PETka, takže nesnáší teplo. http://cs.wikipedia.org/wiki/Polyethylentereftal%C3%A1t