Ale proč to komplikovat, tou diodou teče na počátku stejný proud, jaký teče cívkou relé v okamžiku vypnutí a dále exponencielně klesá. Pokud tedy cívkou relé teče proud do 100mA, naprosto dostačuje 100mA dioda.
Ukazatel hladiny-jak upravit zapojení?
Moderátor: Moderátoři
[/quote]
Po měsíční pauze způsobené prací na opačném konci naší drahé vlasti, jsem se opět vrátil ke stavbě ukazatele hladiny. Nedaří se mi však zprovoznit tu tranzistorovou část. Zkusil jsem to cvičně sestavit na nepájivém poli a nefunguje mi to. Musel jsem provést několik úprav vynucených okolnostmi a tím, co jsem zrovna našel v šuplíku, ale myslím, že to by na funkci nemělo mít vliv.
Takže konkrétně: předřadný rezistor pro LED má 640 Ohm (použil jsem 20mA LED), tranzistor Q3 jsem použil stejný jako Q2 (jiný nemám, doporučený typ je právě někde na cestě poštou, ale proud protékající cívkou relé při sepnutí je 30mA, takže to by mělo být OK (?) ),
dioda je KY 702 (důvod stejný jako v předešlém případě)
Takže jsem na nepájivém poli zbastlil jeden IO, k tomu dva rezistory a LED, dva drátky pak vrazil do sklenice s vodou, vše fungovalo jak má.
Pak jsem k tomu dodělal ty tranzistory a to už se mi uvést do provozu nepodařilo. Tak jsem v rychlosti zapátral v literatuře a provedl následující:
vývody B,C,E jsem zjistil z datasheetu, či jak tomu správně říkáte, změřil jsem multimetrem přechody PN u tranzistorů i diody, jestli nejsou proražené, neměly by být. Dále jsem se dočetl, že mám v obvodu změřit Ube a Uce, to jsem provedl, akorát ( a to je ten hlavní problém) mi ta čísla nic neříkají. Tak to dávám sem a prosím o radu, jestli se z toho dá vyčíst v čem je problém. Předem děkuji za případné odpovědi.
Hodnoty při sepnutém S1:
Q1 Ube 0,71V / Uce 0,0V
Q2 Ube 11,64V / Uce 11,61V
Q3 Ube 11,67V / Uce 11,65V
U na cívce relé 0V
U na S1 0,73V
Hodnoty při rozepnutém S1:
Q1 Ube 0,01V / Uce 0,42V
Q2 Ube 9,39V / Uce 11,7V
Q3 Ube 11,7V / Uce 11,7V
U na cívce relé 0V
U na S1 11,31V
U zdroje 11.7V , R cívky 400 Ohmů
jiriS píše:Zdravím,
podle hodnot v tabulce se Q2 a Q3 jeví jak vadné. Pokud ale jsou přechody N-P v pořádku, nejsou přehozeny vývody E a C?
Popřípadě jejich emitory nejsu připojeny k zemi (ale napětí proti zemi měříš).
Nic jiného mě nenapadá.
Jirka
Může být. Před chvílí jsem se dočetl, že Ube nemá být větší než 1,5V , pak to prý znamená, že tranzistor je vadný. Je možné, že jsem to nějak odpálil. Já obecně mám olšové ruce na všechno, co obsahuje tranzistor, proto vždycky objednávám těch tranzistorů tak o 5 víc, protože než se mi to podaří rozchodit, tak jich jde pár do koše
Jdu se v tom ještě povrtat. Mě osobně se zdá, že funguje jen Q1 a to ještě ne tak jak by měl, ty druhé dva nereagují vůbec na nic. Dá se nějak změřit kde je na tranzistoru E a C? Ikdyž na všech obrázcích co jsem k tomu našel, pokud držím tranzistor nápisem k sobě tak je to v pořadí C,B,E.
Ano, pořadí by mělo u většiny tranzistorů CBE, pokud se jedná o tranzistor s bází uprostřed. U těchto pouzder jsem se nesetkal s prohozením vývodů C a E.
Pokud máš multimetr s měřením h21- podle patice, jinak na nepájivém poli zapojit jako zesilovač (to vlastně máš).
Doplnil bych ve schematu rezistor cca 10k mezi B a E Q1, popřípadě 10k mezi B a E Q2.
Ale chodit by to mělo i bez nich.
Jirka
masar píše:Já bych to na ty volšový ruce moc nesváděl, spíš to máš blbě zapojené. Kdybys uvedl, jaké typy tranzistorů jsi použil, mohli bychom v té věštecké kouli vidět víc. Jinak předpokládám, že ten Q4 na schematu je zmiňovaný Q2.
Aha. Ano je to tak, tím Q2 jsem myslel Q4
- Přílohy
-
bastl.jpg- (97.01 KiB) Staženo 102 x
Když pominu tento fakt, tak další příčina mohla být v tom, že jsem při prvních pokusech použil jako Q3 další BC547, protože jsem v tu dobu jiný neměl.
Takže pokud je obvod osazen součástkami přesně podle schématu, tak funguje naprosto bezvadně, přesně jak jsem potřeboval.
Děkuji všem, kteří přispěli do této debaty a pomohli mi svými příspěvky vyřešit tento problém. Zase jsem se naučil něco nového.
Nemělo by to být spíš napájené z úbytku napětí na S1? V sepnutém stavu je tam 0.85V a v rozepnutém cca 10V.
menší zradu bych viděl právě v tom napětí na S1 - při sepnutí, oněch 0,85V. Pokud by byl použit jako Q1 NPN tranzistor, pak by byl sepnutý jak při rozpojeném S1, tak při sepnutém S1 (a hrozilo by ještě slabé svícení LED1 přes přechod B-E). Důvodem je to, že mu na bázi prostě přivedeš napětí větší než cca 0,65V (potřebné napětí na B proti E pro sepnutí tranzistoru) - proto je takto použit PNP, tímto se problému vyhnul. Jen bych ho asi "přiškrtil" dalším odporem - R4 (viz. obr.). Vypadá to, že má B "ve vzduchu", pokud nesepne S1. B má přes LEDku (diodu)! (viz. schema)... Další věc, ten vstup přes R1 je citlivý, jakmile na něj sáhneš (prstem, či připojíš delší drátek - anténu) - přivedeš na vstup "bordelsignál" 50Hz (viz. dotkni se vstupu NF zesilovače a uslyšíš ten rachot z repro ..) a relé by mělo snahu vrčet.
Zkus vstup rozpojit (označeno červeně křížkem) a bod červeně označený "1" připoj na napájení - na +12V a pak na -. Jako zkouška - test by to mohlo stačit. Pak zkus připojit ten zmiňovaný "R4".
EDIT: Připoj k B Q4 i R5 - viz. opravený obr. níže.
- Přílohy
-
image.jpg- (119.82 KiB) Staženo 95 x