PC nenajde druhou mechaniku dvd

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
konosuke

#16 Příspěvek od konosuke »

nebo kšíra ale to je jenom slovo tedy slangové pojmenování
http://www.fastimages.eu/images/atadata.jpg
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
p32

#17 Příspěvek od p32 »

BOBOBO píše:V naší hospodě kšanda kšandou zůstává a šrák je jakékoliv zařízení před šrotem , proto ten odkaz ....

To bys už měl vědět, že se tak slangově nazývá 40 nebo 80 žilový datový kabel pro EIDE připojení. :wink:
p32

#18 Příspěvek od p32 »

konosuke píše:Jo, s jednou mechanikou to jede, s oběma ne a navíc (jak jsem již psal v úvodu) zapojením obou i ta první se znehybní .

Jal už jsem psal, napřed připoj jen 1. DVD mechaniku na konec šráku, zkontroluj, že je ve woknech vidět. Potom ji odpoj a zapoj 2. DVD mechaniku, ale na konektor dále od okraje (ten prostřední) a jen s touto 2. DVD mechanikou zkontroluj, jestli je ve woknech vidět. Pokud by to tak šlo, můžeš mít jen problém v naswičování Master/Slave a případně v písmenech těch mechanik - písmena lze (doporučuji) změnit např. na K: a L: a nebude tam vznikat kolize s dalším zařízením např. na USB.
konosuke

#19 Příspěvek od konosuke »

p32 píše:
BOBOBO píše:V naší hospodě kšanda kšandou zůstává a šrák je jakékoliv zařízení před šrotem , proto ten odkaz ....

To bys už měl vědět, že se tak slangově nazývá 40 nebo 80 žilový datový kabel pro EIDE připojení. :wink:

No to víš...každý řekne banánek, čokoláda, miňonka...nejsou z Lidlu ani k jídlu ale průměrnej bastlíř ví vo co go.
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
BOBOBO

#20 Příspěvek od BOBOBO »

Já si myslím , že česky píši . Co je jen šrák u nás jsem snad napsal ..
ok1hga

#21 Příspěvek od ok1hga »

BOBOBO píše:Co je jen šrák u nás jsem snad napsal ..

šrák . . . určitě myslíš Schrack ! . . . drahý výrobek k ničemu . . . "drek"
satam

#22 Příspěvek od satam »

Pokud to ještě není vyřešené, tak se přidám s jasným a názorným řešením.
Pro toto řešení je jedno, jestli má kšanda 40 nebo 80 vodičů. Podstatné je, že na konci kšandy musí být Master, uprostřed kšandy Slave a jumpery podle obrázku, pozice 3 (v červeném rámečku). Až vpravo je pozice Master (Mechanika na konci kšandy), uprostřed je pozice Slave (mechanika uprostřed kšandy). Při tomto zapojení a správném zapojení zařízení na druhé kšandě, pokud se používá, budou obě mechaniky vidět i fungovat. Pokud ne, zbývá jen vadný kabel (kšanda).
Přílohy
jumpery.jpg
(25.39 KiB) Staženo 79 x
ok1hga

#23 Příspěvek od ok1hga »

satam píše:Pokud ne, zbývá jen vadný kabel (kšanda).

nebo vadný řadič na MB . . .
satam

#24 Příspěvek od satam »

Nejsem přítelem dohadování ve fóru, ale kdyby byl vadný řadič, nejspíš by na té kšandě nešlo vůbec nic. Neumím si představit vadu, při které by každá mechanika zvlášť šla, ale obě dohromady ne. Když, tak mě nekdo vyveďte z omylu.
ok1hga

#25 Příspěvek od ok1hga »

satam píše:kdyby byl vadný řadič, nejspíš by na té kšandě nešlo vůbec nic. Neumím si představit vadu, při které by každá mechanika zvlášť šla, ale obě dohromady ne.

stalo se mi to . . .
. . . byly nízké úrovně datových signálů na kšandě.
když bylo IDE zatíženo jednou mechanikou, tak to šlo, když se kšanda zatížila dvěma mechanikama, přestalo to IDE fungovat.
Tehdy jsem tam zkoušel i dva HDD a chovalo se to stejně . . . jeden ano, druhý ano, ale oba dva né . . . vyřešil jsem to výměnou desky za jinou . . .
je to už pár let a nepamatuji si, co to bylo za typ MB.
pepik9

#26 Příspěvek od pepik9 »

Podstatné je, že na konci kšandy musí být Master, uprostřed kšandy Slave ...
Není žádný důvod, aby to nefungovalo i obráceně. Podobné rozlišení bylo u disketových mechanik, kde byly některé vodiče mezi konektory překřížené, ale u IDE/PATA žádné křížení není. Jen se doporučovalo samotnou mechaniku zapojovat na konec kabelu, aby nedocházelo k odrazům na prázdném nezapojeném konektoru na konci kabelu.
konosuke

#27 Příspěvek od konosuke »

Ještě mě napadá vytrhané hroty z kšandy (i když je nová) poáć koncová lišta kontaktuje na obou mechanikách a běží kdežto středová ani na jedné, nikoliv však obě najednou, zkoušel jsem zapojit tak i onak. Ale ten poznatek se zjistil až později.
p32

#28 Příspěvek od p32 »

Tak zkontrolovat kšandu výměnou za jinou je snad jedna z prvních kontrol, ne ?
rnbw

#29 Příspěvek od rnbw »

A tie jumpery tiez. Ale pisat o hovne na 2 stranach, to je celkom moderne...
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“