PC nenajde druhou mechaniku dvd
Moderátor: Moderátoři
konosuke píše:Jo, s jednou mechanikou to jede, s oběma ne a navíc (jak jsem již psal v úvodu) zapojením obou i ta první se znehybní .
Jal už jsem psal, napřed připoj jen 1. DVD mechaniku na konec šráku, zkontroluj, že je ve woknech vidět. Potom ji odpoj a zapoj 2. DVD mechaniku, ale na konektor dále od okraje (ten prostřední) a jen s touto 2. DVD mechanikou zkontroluj, jestli je ve woknech vidět. Pokud by to tak šlo, můžeš mít jen problém v naswičování Master/Slave a případně v písmenech těch mechanik - písmena lze (doporučuji) změnit např. na K: a L: a nebude tam vznikat kolize s dalším zařízením např. na USB.
p32 píše:BOBOBO píše:V naší hospodě kšanda kšandou zůstává a šrák je jakékoliv zařízení před šrotem , proto ten odkaz ....
To bys už měl vědět, že se tak slangově nazývá 40 nebo 80 žilový datový kabel pro EIDE připojení.
No to víš...každý řekne banánek, čokoláda, miňonka...nejsou z Lidlu ani k jídlu ale průměrnej bastlíř ví vo co go.
Pro toto řešení je jedno, jestli má kšanda 40 nebo 80 vodičů. Podstatné je, že na konci kšandy musí být Master, uprostřed kšandy Slave a jumpery podle obrázku, pozice 3 (v červeném rámečku). Až vpravo je pozice Master (Mechanika na konci kšandy), uprostřed je pozice Slave (mechanika uprostřed kšandy). Při tomto zapojení a správném zapojení zařízení na druhé kšandě, pokud se používá, budou obě mechaniky vidět i fungovat. Pokud ne, zbývá jen vadný kabel (kšanda).
- Přílohy
-
jumpery.jpg- (25.39 KiB) Staženo 79 x
satam píše:kdyby byl vadný řadič, nejspíš by na té kšandě nešlo vůbec nic. Neumím si představit vadu, při které by každá mechanika zvlášť šla, ale obě dohromady ne.
stalo se mi to . . .
. . . byly nízké úrovně datových signálů na kšandě.
když bylo IDE zatíženo jednou mechanikou, tak to šlo, když se kšanda zatížila dvěma mechanikama, přestalo to IDE fungovat.
Tehdy jsem tam zkoušel i dva HDD a chovalo se to stejně . . . jeden ano, druhý ano, ale oba dva né . . . vyřešil jsem to výměnou desky za jinou . . .
je to už pár let a nepamatuji si, co to bylo za typ MB.
Není žádný důvod, aby to nefungovalo i obráceně. Podobné rozlišení bylo u disketových mechanik, kde byly některé vodiče mezi konektory překřížené, ale u IDE/PATA žádné křížení není. Jen se doporučovalo samotnou mechaniku zapojovat na konec kabelu, aby nedocházelo k odrazům na prázdném nezapojeném konektoru na konci kabelu.Podstatné je, že na konci kšandy musí být Master, uprostřed kšandy Slave ...