Zapojení LED s tranzistorem
Moderátor: Moderátoři
Zkusil jsem to udělat ještě s těmi PNP tranzistory, bude to fungovat i na 3V? Nejen na vstupech, ale i na zdroji?
Jaké hodnoty musí být na těch R1 a R2? U těch odporů u LEDek je mi to jasné, dopočítám podle dokumentace, ale to R1 a R2?
Předem díky.
- Přílohy
-
print.PNG- (10.64 KiB) Staženo 81 x
- monterjirka
- monterjirka
Proud báze určuje jen R2 a měl by být dostatečně malý na bezpečné sepnutí.
Asi nevíme, jak velký proud má téct skrz diody.
Kdyby byl třeba 100mA a zesilovací činitel tranzistoru byl 100, tak do báze musí téci aspoň 3-5mA. (ne 1mA).
Volba proudu závisí na vkusu konstruktéra.
Ještě to propočítám a asi tam tedy zkusím dát těch 680Ohmů na obojí, pokud mě nenapadne něco lepšího. Díky za pomoc.
Hezký večer.
Tranzistory jsou křemíkové, svod mají nepatrný (vůči germaniovým), takže se budou zavírat samy. R1 slouží jen k odvedení náboje z báze po vypnutí. Což se tady moc neuplatní.
- monterjirka
zelvik999 píše:A jakou hodnotu by musel mít R1 aby se náboj z báze správně svedl?
Pro pomalé spínání tam být ani nemusí.
Ale protože je to spínáno NPN tranzistorem, které nemusí být ideálně "nevodivý", je dobré tam ten odpor v rozsahu stovek Ohmů až desítek kiloOhmů mít.
Pak se může objevit ještě jeden vliv:
Dnešní tranzistory i když jsou označeny jako NF, jsou schopny zpracovat ledacos minimálně až ve stovkách MHz, až to postavíš, zkus si pár desítek cm od toho zavolat z mobilu. Takže ten odpor je jednou z cesta jak to udělat trochu necitlivé, možná by to chtělo i u NPN tranzistoru mezi B a E odpor v jednotkách až desítkách kiloOhmů a paralelně k němu keramický kondenzátor řádově stovky pF až jednotky nF.