NF a VF tranzistor

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

#16 Příspěvek od EKKAR »

ok1hga píše:
EKKAR píše:V první polovině 90. let se ty KF630 hojně montovaly do samodomo CB ruček - dokud se ještě vyplatilo je bastlit. Pár stovek mW na 27MHz to do toho pendreku dalo, ale kdo si nedoladil filtr, zarušil jednou ručkou půlku pásma...

kecáš ! stavěl jsem tehdy CéBéčko jako předělávku VXW100 a dva KF630D s chladičema daly víc než 4W !!! a pokud člověk nebyl 🤐, nic to nerušilo . . .
Já nevím jak to vidíš ty, Vláďo, ale těch 5W Ptot měl ten trand při napájení 25V dosažitelným v nějaký stabilní stanici a v ideálním případě přesnýho vf přizpůsobení jak na straně budiče, tak na výstupu do antény atd. - kde bys to sebral v ručce napájený 6x nebo 8x AA akučkem NiCd s "homemade" pendrekem spáchaným namotáním 0,5mm Cu drátu na PVC trubičku z autosifónu a přetaženým PVC izolepou (smršťovačka byl tenkrát sen dostupnej jen někomu, kdo k tomu měl přístup v práci), to bych opravdu rád viděl.

Byli jsme rádi, jestli šly do toho "superpendreku" 2W vf - odhadováno jen podle svitu žárovečky zařazený sériově do přívodu k anténě. Holt každej neměl amatérskou licenci, aby si mohl pořídit stanici vhodnou k přestavbě - a taky dílnu s vf měřicím vybavením...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ok1hga

#17 Příspěvek od ok1hga »

díky za upozornění . . .
kdo se s KF630, nebo KF630D setkal, ví o čem jsem psal . . .
. . . kdo né, upozorňuje na překlepy.

v roce 1990 jsem licenci ještě neměl, pracoval jsem v textilním průmyslu
a s radioamatéřinou jsem si tehdy jen hrál . . .
. . . ale víš co je zvláštní ?
všichni, co se tehdy snažili něco postavit a podařilo se jim nějak vysílat,
se vzájemně znali . . .
většinou to byly variace na téma "FM 27" podle amára A89/10 - A89/11,
ale také ARB 88/6, ale těch bylo velmi málo. Bylo to složitější a náročnější na výrobu . . .
EKKAR

#18 Příspěvek od EKKAR »

Právě o tý FM27 z AR 89 mluvím, stavělo ji nás tenkrát asi 6 ještě na vojně, ten plánek byl strašnej hit, sice ručka jednokanál, ale komu se ji povedlo naladit, ten se dovolal minimálně "přes kopec" a to bylo pro neradioamatéra, kterej do tý doby o jakýkoliv legální vysílačce jen snil, nevídanej pokrok. Já sám jsem se o kurs na licenci ucházel ještě před rokem 87, ale jednoduše jsem se "už nevešel" - prostě mi řekli, že nemají místo pro další uchazeče... Podplatit někoho z vedení, aby mě tam dostal - na to jsem neměl, a jinak než absolvováním kursu spojenýho s povinným členstvím ve Svazarmu a bezplatným odpracováním X brigádnickejch hodin na nejrůznějších "veřejně prospěšnějch" akcích se před rokem 89 k licenci dostat nedalo - to sám víš. A jezdit kvůli všemu včetně těch povinnejch brigád 3x-4x tejdně do Ústí mě rozhodně nelákalo.

Takže když vyšel na podzim 89 v Amáru plánek jako reakce na uvolnění provozních podmínek v CB pásmu, najednou nic nebylo, součástky zmizely z pultů jak sníh na sluníčku - a každej taky sháněl kostřičky na cívky, minirepráčky (aby se vešly do co nejmenšího futrálu) - já v tý době narukoval, takže jsem se ke stavbě dostal, až když ta první vlna po několika měsících opadla - spolu s několika dalšíma v rámci útvaru, protože jeden z gumáků se na ni ulakotil taky, takže pomáhal se sháněním trandů, kostřiček, keramickejch filtrů, krystalů a všeho "úzkoprofilovýho", zatímco my záklaďáci jsme se věnovali mechanický výrobě - "zobáci" laminovali futrály, namotávali pendreky a mf cívky a ti pokročilejší osazovali desky a oživovali... Přes půl roku každou volnou chvíli po službě - a třeba na konkrétní kanálový krystaly jsme čekali víc jak 2 měsíce, než se je povedlo sehnat atd...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Součástky“