Gramo Dual HS36, dotaz závada, oprava

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
TubeGuru

#16 Příspěvek od TubeGuru »

Zdar, to je pravda, nějak jsem se vůbec nepodíval na uvedená napětí, otázka je čemu věřit, když už je tam minimálně jedna chyba. Tak místo spodního tranzistoru použij typ PNP. Z tesláckých např. dvojici NPN/PNP KF508/KF517 nebo průmyslové typy KFY46/KFY18.
xsc

#17 Příspěvek od xsc »

Podle zapojení je to komplementární, protože báze obou výkonových tranzistorů jsou napájeny signálem ve stejné fázi, posunutým jen o nastavení pracovního bodu. Kvazikomplementární zapojení vyžaduje inverzi signálu pro jeden z tranzistorů, takže bývá jeden napájen z emitoru a druhý z kolektoru tranzistoru budícího.
Vzhledem k tomu, že uživatel má problém se samotnou identifikací závady, tak předělat to na křemík pro něj nebude snadné.
jinovak55

#18 Příspěvek od jinovak55 »

Můžeš je nahradit germaniovýma GC510K a GC521K jestli je seženeš jsou to starý, používaly se v radiích .
Naposledy upravil(a) jinovak55 dne 09 bře 2015, 21:51, celkem upraveno 1 x.
Hill
Administrátor

#19 Příspěvek od Hill »

Párovanou komplementární dvojici AC187K/AC188K mají v AME v Hradci Králové.
Je fakt, že svého času je prodávali v Týništi v bazaru a používal jsem je místo GC521K/511K, jen jsem je koupil po deseti a pároval z nich dvojice, tak čtyři až pět párů se jich z 10NPN+10PNP kousků dalo složit. Ale tyhle zesilovače chodí i při vzájemném rozptylu parametrů koncových tranzistorů přes ±20% pořád ještě dost dobře.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“