Trochu hloupá otázka, no není z moje hlavy ale...
Moderátor: Moderátoři
helios píše:Ešte doplním otázku:
čím sa čítajú jednotlivé druhy diskov (CD, DVD, BD) v prehrávači Blu-ray? Sú to tri odlišné technológie, ale čítacie optiky sú len dve. Toto by zaujímalo mňa.
A v DVD prehravaci je ich kolko? Jedna sosovka a dva lasery. K tomu sa prida dalsia sosovka s laserom a mas Bluray.
- serviceman
- serviceman
- Artaban001
Jinak jsem narazil na netu na předchůdce digitálního záznamu, kdy byl snad na disku nahrán frekvenčně modulovaný kmitočet a opětným přehráním a demodulací byl získáván audiozáznam..
CD infračerveným laserem, DVD červeným, BD modrým.helios píše:Ešte doplním otázku:
čím sa čítajú jednotlivé druhy diskov (CD, DVD, BD) v prehrávači Blu-ray? Sú to tri odlišné technológie, ale čítacie optiky sú len dve. Toto by zaujímalo mňa.
pepik9 píše:Řekl bych, že vlnová délka je daná materiálem. Viděl jsi už někdy LEDku měnit barvu (samozřejmě ne vícevývodovou).nejde to vyřešit změnou vlnové délky (frekvence)
Existujou dvojbarevný LED (např. červená/zelená nebo žlutá/zelená), který mají JENOM 2 VÝVODY - a změna barvy se u nich učuní jednoduchým přepólováním napájecího proudu. Prostě mají uvnitř 2 čipy s různou barvou, ale zapojený jsou antiparalelně - takže při napájení střídavinou svítí "směsnou" barvou nebo pokud jsou v napájení impulsy, jde měnit barvu změnou střídy impulsů obou polarit... A není to zase tak ojedinělá součástka, poměrně běžně jsou tak realizovaný kontrolky na čelním panelu TV, kde červená barva indikuje StandBy a zelená provozní stav...konosuke píše:Věříš že ano ? Mám tuner Toshiba ST-U22, ukazatel stupnice je pohyblivá červená LED a při naladění stanice změní svit na zelenou. Ale to bude ta třivývodová jak píšeš. Otázka moje zní proč nepoužít v DVD playeru ?
A kutilmile - nelituju tě
No spíš až v 1. půlce 80. Ale to byly jen přehrávače. První vypalovačky se objevily pro PC. Až teprve později se objevily CD audio rekordéry od Philipse, které kvůli vybírání poplatků pro parazity z OSA skutečně vyžadují jiná média.serviceman píše:Audio bylo absolutně první, asi v druhé půlce 70' let.
Ze začátku byl na PC s grabováním audia problém - ne každá mechanika to uměla a když už ano, tak často dělala chyby. Data jsou zapsaná v jiném formátu než starší AudioCD a mechaniky uměly číst jen data, i když audioCD přehrávaly.