Co jste přinesli zajímavého ze sběrného dvora 2

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zamčeno
Zpráva
Autor
pocitujlasku

#16 Příspěvek od pocitujlasku »

Peterseal píše:Ved aspon 1/3 veci na SD sa da opravit a znova plnohodnonte pouzivat.

Ved to, jeden znamy mi priviezol pred vyse rokom zo Svajciarska 3 notebooky, ktore isli na recyklaciu (robil zvoz elektro odpadu od zakaznika do zberne).
1) Sony Vaio, na prvy pohlad velmi malo pouzivany. Len nestartoval windows :) - vycisteny, preinstalovany, slape v pohode
2) asus K50ij - ten ma dost potrapil, mal chyteny bios, niekolkonasobne prefleshnutie roznymi verziami a az na panty (isli tazsie a vylamali sa nity) funguje doteraz
3) toshiba - tam odisla grafika, takze na suciastky.

Keby ludia u nas neboli ... tak by to mohlo fungovat ako napr. v Skotsku. nepotrebne veci sa vylozia pred dom, a kazdy si poberie co sa mu hodi. (zo zaciatku si tak zaobstarali stol, stolicky, telku...) Vecer chodi auto a co ostane ide do zberneho dvora.
Len u nas by to dopadlo tak, ze by sa vsetci vrhli na veci a nepotrebne by skoncili dolamane popri ceste.
No vidis, a tak si sa bal
Hydrawerk

#17 Příspěvek od Hydrawerk »

Achab píše:Jinak na SD se vyskytují i zcela nové a zánovní věci, např. PC od institucí které aby dostaly dotaci na nové musí prokázat likvidaci třeba i 1 rok "starých".

Některé skončí v bazarech, jako je Gigacomputer.
Docela se mi líbí tyhle monitory. Ten můj LG 17" z roku 2006 (tehdy koupen jako nový) nepojede věčně. Vyplatí se to koupit? http://www.gigacomputer.cz/zbozi/324117 ... white.html
Očumoval jsem ho na prodejně. Rok výroby bývá 2010, je to natištěno od výrobce. Líbí se mi hlavně polohovatelný stojan, který se u levných monitorů skoro nevidí. A Eizo je asi dobrá značka.
Kvicala_r

#18 Příspěvek od Kvicala_r »

Hlavně že ekonomika vzkvétá a příroda/přírodní zdroje brečí, kdy tohle těm lidem dojde.. Chtěl bych vidět, jak probíhá ta recyklace na "atomární" úrovni. Už sem mnohdy přemýšlel, co asi udělají s elytem - rozmotají ho? Olověnou Aku vylijí a odseparují H2SO4 od vody? Asi by bylo zajímavé vidět,. jak ty dílce nakonec končí...
Nemusím chodit daleko, v práci vidím občas plné palety elektroniky s plastama, která se "taky nějak" recykluje.
rnbw

#19 Příspěvek od rnbw »

Olovena bateria sa rozdrvi a hodi do vody. Olovo klesne na dno, plast vyplava hore - takze sa daju oddelit a pouzit znovu na vyrobu baterii. To svinstvo, co zostane (voda + kyselina + bordel) sa musi neutralizovat a filtrovat.
ohryzek36

#20 Příspěvek od ohryzek36 »

Mimochodem (když se znovu rozjelo toto téma) - poslední dobou už nemají zájem "místa zpětného odběru elektrospotřebičů" (Elektro win a tak) zadarmo brát nekompletní spotřebiče (viditelně rozebírané) - teda třeba bez elektroniky, motoru a prakticky čehokoliv, co se dá využít jako ND nebo pouze jako zdroj železa a mědí do klasického SD (prý je to dokonce protizákoné - aspoň podle jejich stránek).

Prostě pak přestává platit ten "ekologický poplatek" co bývá už pár let součást ceny výrobku a výrobek se zadarmo odevzdat nemůže - zatím to jde k tíži obci (nevím které), ale je možné, že to dřív nebo později půjde k tíži spotřebitele, který ten výrobek bude chtít odevzdat - podobně, jak je tomu u aut.
scorpions-cz

#21 Příspěvek od scorpions-cz »

Nevím jak je to s auty u vás,ale já když jsem likvidoval dodávku tak jsem ještě 1500Kč dostal.
Achab

#22 Příspěvek od Achab »

Hydrawerk píše: Vyplatí se to koupit? http://www.gigacomputer.cz/zbozi/324117 ... white.html
Za 1500 bych o koupi taky docela uvažoval i když značku Eizo neznám. Ale doposud mám funkční dva 15" CRT monitory a nějak se mi jich nechce vzdát. "Vyšpatnil" je známý za flašku slivovice z nějaké banky, jinak byly určeny právě pro SD. A jedou bez závad přes 13 let (značka AOC a Hyundai). :D
Naposledy upravil(a) Achab dne 10 dub 2015, 19:01, celkem upraveno 1 x.
konosuke

#23 Příspěvek od konosuke »

scorpions-cz píše:Nevím jak je to s auty u vás,ale já když jsem likvidoval dodávku tak jsem ještě 1500Kč dostal.

Ano, tak to je...vyhráli jsme konkurz na MěÚ "likvidace autovraků, dlouhodobě odložených a nepojízdných vozidel" za každého odtaženého veterána úřad vyplatí tisícku. ND se vymontujou k dalšímu použití a těžkej šrot odprodá se ziskem, přetaví v blízkých železárnách...
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
rnbw

#24 Příspěvek od rnbw »

ohryzek36 píše:Mimochodem (když se znovu rozjelo toto téma) - poslední dobou už nemají zájem "místa zpětného odběru elektrospotřebičů" (Elektro win a tak) zadarmo brát nekompletní spotřebiče (viditelně rozebírané) - teda třeba bez elektroniky, motoru a prakticky čehokoliv, co se dá využít jako ND nebo pouze jako zdroj železa a mědí do klasického SD (prý je to dokonce protizákoné - aspoň podle jejich stránek).

Uz len cakam, kedy budu brat len plne funkcne a kompletne spotrebice vratane vsetkeho prislusenstva, navodov a originalneho obalu...
stasek

#25 Příspěvek od stasek »

Sběrné dvory by ztratily význam, pokud bys tam nemohl odvézt nekompletní vrak elektroniky. Začlo by se to zase válet po strouhách a na kraji lesů. Pokud vezu chladničku, tak vymontuji motor s kompresorem, prodám ve šrotu a zbytek do sběrného dvora. Tam to skončí v kontejneru s ostatním netříděným bordelem.
p32

#26 Příspěvek od p32 »

Nikde není napsáno, že starý monitor z domova odvezenej na SD musí být celej. Já takhle vyhazoval jeden a vytáhl jsem samozřejmě desku a šňůru na ND a pindal, že to nevezmou. Tak jsem mu vysvětlil, že to vzít musí a jestli chce poradit, co s tím, od svého šéfa z úřadu, tak ho můžu do půl hodinky dovézt. A byl klid. Ano, choval jsem se trochu "nahlas", ale když se tam nemůžu na nic "mrknout", tak ať si trhnou nohou a dělají to, co mají předepsané - vzít jakýkoliv bordel z domácnosti, co jim kdo doveze místo aby to vyhodil k popelnicím. Od toho byli zřízeni a jsou placeni.
Kvicala_r

#27 Příspěvek od Kvicala_r »

Tak ono se to blbě recykluje, když něco chybí... pak se třeba shánějí po zdroji a nemohou ho najít :lol:
Co by měli být rádi, že jim to člověk vůbec odevzdá, tak ještě budou dělat krky..
Když se dívám na vrakáče, tak to je podobná banda - když sem potřeboval nějaký díl, tak nevěděli co by si za to řekli - ale za likvidaci auta se ještě nedávno platilo, pokud nebylo komplet. Abychom to s tou zelenou nepřehnali... třeba taková"zelená" nafta je taky pěknej bordel
frantajetel11

#28 Příspěvek od frantajetel11 »

No mě taky dostali... sjetý gumy - berou jen 4 kusy na osobu, za všechny navíc á 50,- Kč... Takže s těma druhejma jsem jel o tejden pozdějc a byly taky zadara. To se pak idioti nemůžou divit, že se ještě válej starý gumy po škarpách.
jiriS
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od jiriS »

U nás chtějí za 1 pneu 30,-Kč.
Jirka
kejki

#30 Příspěvek od kejki »

Ten monitor je pěkný, já jsem takhle koupil za ještě méně Fijitsu Siemens na aukru. Také stavitelná noha, otočný monitor a obrázek jasný bez vadného bodu. Nastavení barev luxus.
Můj stejně starý Acer je opravdu chudý příbuzný, nejsem banka.
Zamčeno

Zpět na „Nezařaditelné“