Stabilizovaný zdroj TSZ75

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Sendyx

#16 Příspěvek od Sendyx »

Zkus vymačkat obsah z náplně do průpisky a rozmíchat s pár kapkami nitroředidla.
foxrider

#17 Příspěvek od foxrider »

Díky.
Tak po výměně těch všech elytů OK, pojistka drží. Časem vyměním i ty zbývající až je seženu.
EKKAR

#18 Příspěvek od EKKAR »

Sendyx píše:Zkus vymačkat obsah z náplně do průpisky a rozmíchat s pár kapkami nitroředidla.
To je málo, bude se to stírat. Je potřeba tu barvu něčím zafixovat, já jsem na žárovky míchal barvu z náplně do nitrolaku - asi tak 20% objemu stačilo bohatě na probarvení. Samotná barva rozředěná jen nitroředidlem nemá trvanlivost...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
rnbw

#19 Příspěvek od rnbw »

A liehovy fix by nestacil? Vyrabal som tym nedavno farebne vianocne ziarovky do retaze. Nahradne som zohnal len bezfarebne, tak som sklo pokreslil fixom a vyzera to ako original.
frantajetel11

#20 Příspěvek od frantajetel11 »

Na malý žárovky stačí lihovka. A když jí potom stříkneš bezbarvym lakem, bude to jako origoš :wink:
mtajovsky

#21 Příspěvek od mtajovsky »

Dnes se to asi nesežene, ale nejhezčí zabarvení žárovek se dělalo anilínovými barvami rozpuštěnými ve vodním skle. To, co se dnes inzeruje jako "anilínové vodní barvy netoxické" se mi zdá jako obyčejné vodovky (anilín je jedovatý). Jejich hmota je barevný prášek z barevnou odrazivostí. Pravé anilínky měly, naproti tomu, barevnou transparenci.
frantajetel11

#22 Příspěvek od frantajetel11 »

Anilínový barvy, kvůli svojí jedovatosti, nešly sehnat už před dvaceti rokama...
Ještě mě napadla jedna věc: dát zezadu, na ten plast nad žárovkou kolečko z průsvitný červený fólie :wink: (pokud je tam dost místa, tak klidně i větší - nevim, jak moc je do toho žárovka zapuštěná)...
foxrider

#23 Příspěvek od foxrider »

Dobrý den, děkuju vám za tipy a ještě bych něco potřeboval - pokud ten zdroj někdo máte, můžete mi prosím nějak detailně vyfotit, jak je uchycena destička s pojistkami na levém boku zdroje? U mně to tam nějak vůbec nechce pasovat, destička je celá prohnutá jako ven, ještě úplně do oblouku, nakřivo a přiskřípává gumové vodiče co z ní vedou dozadu k pertinaxové desce která je pod ní. Je to tam nějaký podivný a ne moc bezpečný......hezky je to vidět na 1. a 4. fotce.

Pak ještě - nad předním panelem má být nějaký držák( co je do něj zašroubován šroub od zvedacího ucha, tak ten držák u mně chybí, pokud můžete mi to vyfotit jak to tam má vypadat, nebo změřit alespoň jaká je skutečná vzdálenost od osy závitu tohoto šroubu k rovině osy dvou šroubků za který ten držák drží v rámu zdroje? Já ho pak vyrobím.
Děkuju.

Jo, dá se ještě někde sehnat taková ta krytka kontrolky? Jedna tady chybí.

Edit: ten jeden (zadní) držák je vidět na druhé fotce, ale díry nesouhlasí s předním takže ten přední bude jiný.
mtajovsky

#24 Příspěvek od mtajovsky »

Mám ten zdroj a celkem v perfektním stavu, ale žádné držáky, přišroubované skrz horní kryt na něm nejsou. Ani díry v krytu. Při přenášení jej držím za ten černý rám kolem předního a zadního panelu.
foxrider

#25 Příspěvek od foxrider »

mtajovsky: Tady je to vidět:
Jak je na vrchním modrém krytu to vytahovací držadlo, tak na jeho koncích by ty jeho koncové úchyty měly být prošroubovány do těchto držáků.
Prosím vás, jak tam má být správně ta destička s pojistkami na levém boku?
Na té fotce je trochu vidět jak je prohnutá do oblouku.
Děkuju
Přílohy
modules.jpg
(72.82 KiB) Staženo 113 x
mtajovsky

#26 Příspěvek od mtajovsky »

Mě je jasné, o čem mluvíte. Navzdory tomu nejsou v krytu mého zdroje nahoře žádné otvory a tudíž ani žádné držáky. Nebylo by to poprvé, co se v čs. přístrojích nacházela příprava na něco, co se pak nevyužilo nebo později zrušilo v zájmu zlevnění výroby. Viz například BM365 a jeho zaslepená díra pro voltmetr výstupního signálu v levém horním rohu předního panelu. Večer se podívám dovnitř na tu destičku.
foxrider

#27 Příspěvek od foxrider »

Děkuju vám moc!!
Mně prostě připadá že ta destička s pojistkami by měla být podložená nějakým dist. sloupkem. Takhle tam prostě nesedí, přiskřípla izolaci vodičů, nepasuje a kroutí se.

Tak zdroj nějak už funguje, je umytý, jen by to chtělo nějak doladit hodnoty napětí aby seděly se stupnicemi (Přepnu-li to na konec 33V, ukazuje multimetr na pravém zdroji 31,3V, levý má 32,5) a taky doladit proudové omezení, to je nějaký rozladěný a u zdrojů pevných napětí je vůbec podivně rozjetý. Na pevných zdrojích 15V se žárovka ani nerozsvítí a vestavěný ampérmetr ukazuje 0,1 A, rozsvítí se červené kontrolky.
Na to si ale vůbec netroufám.
Vše zkoušeno žárovkou z blinkrů 12V/21W.
mtajovsky

#28 Příspěvek od mtajovsky »

Takže ty fotky. Mám skutečně verzi bez držáků. Pojistková destička drží pomocí dvou šroubků za horní stranu. Nijak se tam nepříčí. Možná tomu napomohlo to, že původní gumové síťové přívody byly nahrazeny novými - černá dvojlinka, která je vedena mimo tu kritickou mezeru. Izolace původních vodičů se již drolila. Nastavení shody se stupnicí přepínačů a proudová omezení jsem taky musel doladit. Použité šroubovicové trimry nejsou moc kvalitní, měly po těch letech špatný kontakt, ale většinou stačí s nimi několikrát pohnout tam a zpět a kontakt se obnoví. Pevné zdroje jsou celkem jednoduchá zapojení s MAA723.
Přílohy
DSC00681r.jpg
uchycení poj. panelu - pohled "zevnitř"
(120.41 KiB) Staženo 71 x
DSC00679r.jpg
uchycení poj. panelu - pohled zvenčí
(121.66 KiB) Staženo 67 x
DSC00678r.jpg
celkový pohled - bez držáků
(73.77 KiB) Staženo 69 x
foxrider

#29 Příspěvek od foxrider »

Díky za ochotu k rozborce, tak vidím že to uchycení máme v podstatě stejně. Prohlížel jsem ten svůj zdroj a ona i ta spodní pertinaxová deska je taky nějak šejdrem, zkoušel jsem povolit ty čtyři velký šrouby a srovnat jí ale nejde to. Sundal jsem spodní dekl a celá stahovací konstrukce trafa je nakřivo montoval ji nějakej lempl ale je to impregnovaný lakem nebudu to rozebírat. Asi půjdu cestou nejmenšího odporu a dám na pojistkovou desku delší šrouby a desku vypodložím trubičkami. S těmi gumovými vodiči se mi moc hýbat nechce, už jsou zpuchřelý. (nevím co to měli za nápad dávat tam licny s gumovou izolací :evil: ) Achjo...

Jo, pozor - doporučuju vypodložit kabelový svazky v místech, kde se dotýkají šasi a hlavně kde procházejí šroubky deklů a předních nožiček dovnitř přístroje nějakou destičkou z plastu - šroubky se opírají o tyto svazky!!!!!!
foxrider

#30 Příspěvek od foxrider »

mtajovsky: Mohu vás poprosit, vzpomněl byste si jak jste si ta napětí a proudová omezení doladil? Děkuji
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“