Funkce výtahu
Moderátor: Moderátoři
Je to ako záloha ak by zlyhala dvojčinna brzda, aj ked v tomto prípade su na kotuči brzdy 2.
https://www.youtube.com/watch?v=6rmLOen6au4
- Artaban001
Výhodou je malá zástavbová plocha, proto to ani nemusí mít strojovnu. Jedem z mnoha příkladu je v brně "Dům pánů z Lipé". když se jedním z těch dvou prosklených výtahů vyjede až na poslední patro, tak v okamžiku vystupování je ten diskový stroj vidět. Vždycky mě vrtalo hlavou to, že šneková převodovka je samosvorná, takže svým způsobem funguje jako brzda. No ale z videí , co jsem dneska viděl jsem si všiml, že každý stroj má dost festovní provozní brzdu, takže brzdu má i ten diskový stroj. Jinak důlní výtah z přímým náhonem byl i v dole "michal" v Ostravě.
Ale každopádně je zajímavý pokoukání právě na ty starý stroje. Ty nový jsou dost celkem nezajímavý.
A ohledně toho videa s těma motorkama - Přišlo mi, že to zařízení je něco, jako se v češtině ve výtahářské branži vyskytuje "kopírka" a ty motorky byly nejspíš něco jako "selsyny" Podobně o tom píše i tento maník:
http://www.starevytahy.cz/duplexy/dmr_kopirky/index.php
A tak složitý jsou proto, že se tam používa přímý náhon stejnosměrným motorem (asi ward-Leonard systém) a je to na spomalování a dojezd.
něco o kopírkách:
http://agartha.cz/html/vytahy/zajimave/otis_selectors/index.php
Je to v podstate obri trifazovy BLDC motor, rizeny frekvencnim menicem + samozrejme ma na sobe enkoder. Trakcni kolo pro lana je v podstate takova obruc, upevnena z boku na rotoru. Do rotoru pak zabiraji i elektromagneticke treci brzdy. Podle nosnosti stroje tam jsou pak dve, tri nebo ctyri. Bezprevodaky co pouzivame jsou stejne velikosti at to je vytah na 400kg a nebo na 1600kg.
Prevodove masinky jsou rizene taky frekvencakem + enkonder je samozrejmost. Tam jsou brzdy celistove, namontovane na prevodovce.
Dneska uz jsou ty moderni vytahy rizene elektronicky, plynuly rozjezd, dojezd. Kdysi to bylo bud hvezda/trojuhelnik a nebo se pouzivaly komutatorove motory. Tyhle krasne stroje OTIS jsme nedavno menili na Fakultce v Ostrave, opravdu krasne masiny. Obri komutatorovy motor s plynulym rozjezdem a dojezdem - brzda spinala do nuly. Tj. zabrzdi az kdyz motor stoji. V podstate se tam nikdy oblozeni brzdy neopotrebuje.
No ale bohuzel sly do srotu ... bylo mi to skoro lito.
V automobilové dopravě je situace poněkud odlišná...
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
- weed_smoker
weed_smoker píše:Při otevřenejch dveřích šachty se nemůže rozjet,dveřma(a nejen těma) je odpojenej plus stykačů,který se staraj o reverzaci motoru a taky od stykače,kterej otevírá brzdu.Navíc i kdyby se přetrhly lana,kabina se zahryzne zachycovačema do vodítek a visí namístě.Teda pokud to není důlní výtah nebo nějakej poválečnej,kterej se dodnes nerenovoval.
A to je problém proklemovat ten dveřní kontakt?
- Artaban001
Jinak jsem si již před půl rokem všiml, že na poště u hlavního nádraží zprovoznili páternoster. Zase by stálo za to jej projet dokola, jestli ty kola jsou už nový, nebo stále tak špinavý, jako by to byl vnitřek kotle.. A škoda, že nejde nějak vidět ten stroj - Třeba i za sklem..