jaký je rozddíl mezi ventilem na CO2 a na vzduch?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

#16 Příspěvek od EKKAR »

Profíci pivo tlačí tzv. "výčepním plynem", což je směs CO2 a dusíku - pivo neoxiduje (kyslík je odfiltrovanej molekulárním filtrem nebo destilací při získávání dusíku z normálního vzduchu), zůstávají mu zachovaný bublinky až do posledního piva v sudu a přitom není tak "vostrý", jako při tlačení čistým CO2. U jednoho prodejce piva na venkovní akci jsem viděl u pivních sudů hnědě nastříkanou (jako obyčejná acetylénka) bombu s nápisem "GaStroN", právě ty verzálky mě v tom upoutaly, ale jestli to byl název plynu nebo nějakýho výrobce netuším.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
BOBOBO

#17 Příspěvek od BOBOBO »

Tlačení piva čistým CO₂ je zhůvěřilost . Korgon je drahý . Vzduch pivo tlačí přes 100 let .
konosuke

#18 Příspěvek od konosuke »

synci, N₂O v bombičkách kdysi (možná dodnes) používán do šlehačky, je chemicky identický s "rajským plynem" pro anestezii v lékařství ? mně se zdá že tvar a rozměr patrony je stejný jako CO₂ pro perlivé nápoje tak aby nedošlo k omylu, to by byl rauš teda...
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Celeron

#19 Příspěvek od Celeron »

Zubařskej rajčák je směs N2O s 15-20% O2 aby se s tím pacoš nezadusil. Bombičky vypadaj se Sodastreamem podobně ale je jinej ventil. Na šlehačku byly jen malinký bombičky a v nich byl N2O čistej.

Jinak u distribučních flašek na plyny ventil záleží na tlaku, jestli je 20 nebo 30 MPa. U 20MPa byly u nás ventily na kyslík, helium a argon (a jeho směsi) stejný, vnější závit W21.7. Na vzduch 20 i 30 MPa je vnitřní závit G5/8. Jen má jinou dýlku středního krčku aby 20 MPa redukčák netěsnil na 30 MPa ventilu. Opačně to být může, 30 MPa redukčák na 20 MPa ventilu je OK.

Jinak když máme pivní chlastačku, tak zásadně potápěčská flaška se vzduchem, na ní na G5/8 předělaný kyslíkový redukčák z švajgeretu a pípa s chlazením. Na ten sud je nás dost, takže za těch pár hodin, než se vychlastá rozhodně nic nezoxyduje. :lol:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“