Odměřování ESSA
Moderátor: Moderátoři
Sandal píše:Celeron píše:Horší je, že na ty mý Promě SP400 všude tam, kam by šly dát pravítka je vymezování vůlí.
U tebe by to šlo měřit rotačníma encoderama ale ty se dávaj na pohybovej šroub a to je blbý,že šroub se točí a zbytek stojí dokud se nevyrovnaj vůle.
Jinak je to už řada let co jsem kupoval to odměřování a ceny nebyly tak přívětivý.Mám tam český odměřování Maxi od Limatu.
Tak jak píšeš. To by nešlo, mám na šroubu asi 0,3 mm vůli. A vymezit to víc nejde, jedině za cenu velkýho odporu na obou koncích šroubu. V nejhorším to opravdu dám přes vymezováky. Vymezení se dělá jen občas, tak by se pravítko mohlo sundat nebo odklonit.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
natož pak i u kuličkových. Dá se s tím vymezit i 1mm vůle. Celkem jednoduchá mechanika, dva kroužky - jeden na IRC a druhý na konci šroubu. Dokonce to dokázalo vymezit i nějakou nesouosost. V jednom byl zářez 60st. a v druhém byl šroub s koncem 60st. A pomocí kontramatky zajistit. Nastavení se dělalo podle indikátorů. Jaká byla vůle na šroubu, taková se nastavila mezi šroubem a snímačem. Když se točil šroub a pouze vymezoval vůli tak čidlo (irc) stálo a údaj na indikaci se neměnil. Vyráběli se na tom i dost přesné věci, tak myslím, že na nějakou domácí stavbu nebo unavený stroj to určitě stačí.
Snad to bude z náčrtku k pochopení;-)
- Přílohy
-
IRC-vůle.jpg- (21.71 KiB) Staženo 388 x
Na soustruhu je to přeci jenom jednodušší než na frézce.
-Viděl jsem ještě rafinovanější řešení, které řešilo jak vůle tak převod do metrické soustavy - byl to starý anglický soustruh. Jak na příčném, tak na podélném posuvu byl připevněn rozříznutý ozubený řemen na kterém bylo pověšeno závaží které se pohybovalo v trubce jen nepatrně větší. A ten řemen se odvaloval po řemenici která měla obvod dělitelný počtem inkrementů v IRC čidle (IRC100) no a čidlo bylo připojeno k té řemenici.
- Jinak ty čínský IRC čidla by mě zajímala, není nějaký odkaz?