My máme tyto už 4 roky a bezproblémů to stačí dát kdekoli v místnosti a pohrát si s citlivostí-je tam na to potenciometr http://chuvicky.heureka.cz/alecto-chuvicka-pmr-dbx-82/
domácí odposlech
Moderátor: Moderátoři
My máme tyto už 4 roky a bezproblémů to stačí dát kdekoli v místnosti a pohrát si s citlivostí-je tam na to potenciometr http://chuvicky.heureka.cz/alecto-chuvicka-pmr-dbx-82/
ale chápu kde tím bylo mířeno.
mám ještě otázku. ty vyteklé kondy vyměním. Našel jsem v "šuplíku" nějaké. Mají ale zpravidla vyšší hodnoty napětí. Mohu místo 220uF/10V dát třeba 220uF/50V, aniž by to mělo na ten zesilovač vliv?
děkuji
Já měl na jedné straně elektretový mikrofon s 1 tranzistorovým sledovačem a na druhé straně zesilovač. Šlo to přes celý byt, jen bylo potřeba zablokovat vstup kondíkem, hodnotu si nepamatuju, aby se tam nesr.lo rádio. Použil jsem stínený kabel.
http://www.radanpro.com/Radan2400/Pojac ... ircuit.htm
Mám však k tomu schématu 5 otázek. Pomožte mi prosím se v tom zorientovat více. děkuji
1. ta zubatá čára je značka Odporu? Proč je někde klasický obdelníček a někde je "zubatá sinusoida"? A u Audio Inputu je zubatka s šipkou. To je potenciometr či trimr?
2.Značky kondíku s tím obloučkem. Nikde jsem to nenašel. Je to myšleno jako elektrolytový kondík?
3.Značka nad nápisem "Relay" je co? A co je Relay? Je to Relé?
4.U reproduktorů je napsáno "8R". Je to jako 8ohmů? A co to je za zapojení dvou repráků paralelně? Je to myšleno jako MONO, ale druhý je možné umístit třeba do další místnosti? A jaký výkon repráčků mám zvolit?
5.Na schématu je přepínač pro Audio Input. Je to tedy nějaký univerzální zesilovač, který mohu zapojit na bedýnky? Zřejmě ano
6.Stane se moc, když místo 12V připojím 9V? Takovou mám nabíječku z mobilu totiž(ze starého Alkatelu
K bodu 2. Je to elektrolyticky kondenzator.
K bodu 3. Relatko
K bodu 4. Je tam pouzity reproduktor 8ohm.Ten lavy je akoze basovy a ten pravy vyskovy- dvojpasmova bednicka.
Vykon toho integraca neni nejaky velky,mozes pouzit repraky napr.z nejakeho radiomagnetofonu,televizoru......
Pri napajani 9-12V tam stejne vecsi vykon ako 1-3W nedosiahnes (LM380 =2,5W)
K bodu 6. Nizsie napetie nevadi, pri vecsej hlasitosti to bude skorej skreslovat.
jen skromná doplňující otázka. K čemu tam je relé paralelně s diodou? Když na straně předzesilovače zmačknu "Push to talk"(dám tam přepínač místo toho), tak kladné napětí jde na mikrofon a obvody a pak dál do zesylovače.... nicméně tím přepnutím na předzesylovači se taky otevře cesta směrem k rélátku a to je v kombinaci s diodou v uzávřeném směru. A propojuje to zem zesylovače. Tak na co to tam je?
(To se už ptám trochu mimo zadání. V podstatě takový plánek jsem potřeboval. Jen mne nenapadlo vyloženě hledat anglicky)
děkuji ještě jednou
Přecejen mi vyvstaly ještě 3 otázky.
1.BC109c nikde, co jsem se díval v Gesu, Hadexu či GMku nemají(v ostravě). Jiné obchody neznám. Nicméně dá se tento tranzistor nahradit KC508 či KC509, aniž bych musel měnit hodnoty kondíků a odporů okolo?
2.snad nechci už příliš, když se zeptám, jaké by to relé mělo být? S touto součástkou jsem nikdy nepracoval
Není tam označena ani ta dioda. Je jedno jaká by měla být? Nebo to je jeden kus relé+dioda?
3.Věta "The input is shown as a three wire Electret Condenser Microphone though two wire ECM's may also be used". Tu bych přeložil, jak že vstup je ukázán jako 3drátový ECMikrofon, myšleno dvoudrátovýECM může být také použitý. No nerozumím, jestli je to tedy 2, nebo 3 nožkový mikrofon. Když se dívám na nabídku GMka, tak EC mikrofony mají jen 2nožkové.
Znamená to tedy, že mikrofon bych připojil pouze k zemi, nebo jej svedl "doprava" jak je na schématku?
děkuji
Mám už koupeny součástky. Osadil jsem je na plošňák. Ale u kondenzátorů jsem zase narazil na omezení mých vědomostí. Proto se chci raději ujistit.
(ještě jednou přikládám odkaz pro snažší najití http://www.radanpro.com/Radan2400/Pojac ... ircuit.htm )
Některé kondíky na tom schématu mají u značky plusko. Tzn., že je to e-lyt. Co ty ostatní,které ho nemají? Řekl bych, že takový kondík 220uF jiný než e-lyt není. Takže vyvstává otázka, kde tyto neoznačené kondíky mají +?
A ještě jedna věc. Radiální kondíky mají kde to plusko? Když se dívám na obal, tak je tam šedý pruh u jedné nožičky, po celé výšce obalu. Jiné radiální kondíky, co mám v šuplíku, mají ještě v té šedé zoně "-" (mínus?). Jenže ty co jsem koupil na toto dílo, to "mínusko" na sobě nemají(jen tu šedou zonu). Takže se chci zeptat, čemu se označují na schématech pluska, když na kondících jsou mínuska? A ty nové kondíky co jsem koupil mají tedy kde to plus či mínus?
Ptám se, bo jsem znejistěl. Chtěl jsem to najít na síti, ale mimo jiné jsem se dočetl, že jak obrátím polaritu, že to může vybuchnout. No to je něco na moje nervy...
děkuji za rady
Ale nechápu tu druhou. Proč vede linka z +12V předzesilovače na mínus zesilovače přes diodu, která je v nepropustném směru a to relé? Navíc mě to spíše připadá, že to je cívka na jádru a ne relé. Ale vždyť to furt jde přece pořád hned z plusu přes "cívku" na mínus. Proč by měl jít signál přes tranzistory,kondy a odpory, když může jít přes cívku rovnou na "zem". Nemělo by to být propojeno trochu jinak?
Použiji 2 adaptery. Dostal jsem ještě jeden. Takže mám dva 12V zdroje.
To jádro, může být placaté, nebo musí být kulatého průřezu? Kolik závitů jakého průměru v kolika řádách?
děkuji
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Ve schématu tam chybí tečka nad tou diodou. Celé to funguje tak, že při normálním stavu jde do toho spodního zesilovače signál z leva (Audio input). V okamžiku kdy někdo stiskne tlačítko nahoře (Push to Talk), tak to relé se přepne a zesilovač začne zesilovat signál z toho mikrofonu. Aby to vše takto fungovalo, musí být samozřejmě propojené i ty země.