Meranie elyt. kondenzátorov pohľadom ?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
PC-maniak

#16 Příspěvek od PC-maniak »

A dekuji ;)
Philip_Fry

#17 Příspěvek od Philip_Fry »

Jo, zajícometr je hodně užitečná věc, mám ho snad už přes deset let a nevzpomínám si, že by mě někdy zklamal. Dokonce onehdá jsem si zapomněl do kufru s nářadím hodit DMM a se zajícometrem jsem v terénu diagnostikoval závadu ve spínaném zdroji, byla vadná dioda v graetzu, ale na orientační kontrolu, jestli je v pohodě FET, odpor v source atd., krásně posloužil. Za ty prachy co stojí, se určitě vyplatí.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Habesan »

Případně verze od ZL2PD (s ATTiny26).
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
AlesALF

#19 Příspěvek od AlesALF »

Koukám, že jako inspiraci uvádějí zajímavý polský časopis z roku 2003 :wink:
emo53

#20 Příspěvek od emo53 »

Pridám svoju amatérsku skúsenosť, keďže nie každý je vybavený príslušnou meracou technikou. Pár krát sa mi podarilo identifikovať vadný kondenzátor bez známok tvarovej deformácie v satelitnom prijímači. Nechal som prijímač zapnutý na cca 2 hodiny a dotykom prstom som zistil, že chybný kondenzátor bol zohriaty trocha viac. Chce to ale trocha citu v prstoch.
Kvicala_r

#21 Příspěvek od Kvicala_r »

Ten ohřátý kond může být příčina - ne důsledek. Ty kondy zdechají hlavně skrze ripple current a jejich odchod zrychlí osazení k nějakému zdroji tepla.
Pokud už má načatou kapacitu může mu ten ripple asi tu teplotu zvedat o malinko víc, ale nikdy jsem nezkoušel měřit teplotu - když už tak zchladit mrazákem a na to byl většinou citlivý taky. Zvlášť vhodné to bylo v signálových čásech, kdy těch malých kapacit bylo povícero + prochlazení malého pouzdra je ryché.
Sendyx

#22 Příspěvek od Sendyx »

Ono to bývá často úplně naopak, když jsou paralelně - třeba ve zdrojích WFDL bývalo na výstupu jedné hladiny 6 až 16 kondů, z toho některé přímo u výstupních šín a některé hned u diod. Ty, které se zahřívaly asi na 50°C byly v pořádku, vadné bývaly všechny zcela studené. Není nad to, když chytráci z údržby vyměnili při poruše jen ty lehce nafouklé, a zbytek nechali, místo aby se to po ujetí X provozních hodin zrepasovalo pořádně, tj. tyhle kondy vyměnit všechny.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Odpovědět

Zpět na „Poradna“