Kopnul mě notebook
Moderátor: Moderátoři
Ale z praxe: Pořád je funkčních spousta dvouvodičových rozvodů, kde je propojená "kostra" a "zem" (omlouvám se za nepřesnosti v názvosloví a terminologii). V okamžiku takového propojení jsme tam, kde být nechceme, ale o čemž já mluvím, že?
satam píše:V okamžiku takového propojení jsme tam, kde být nechceme, ale o čemž já mluvím, že?
Ne nejsme, na výstupu ze zásuvky je PE a N vždy oddělený. Na kostru zařízení se připojuje PE, takže přehození N a L nemá na PE vliv. Ale pokud si udělá někdo prasáckou dvoužilovou prodlužovačku, kde na výstupu připojí N na kolík, tak je to prasácká prodlužovačka a nakopat zaslouží ten, kdo ji udělal, rozdvojka za to nemůže, ta je bezpečná i když má prohozený L a N.
A promiň, nesnaž se mi to rozmluvit, mám to ověřené několika případy z praxe, jak ty "vyhozené pojistky", tak tu fázi na kostře (dostal jsem nakopáno
Ukaž mi nějaký adpatér k noteboku, který má na kostru připojený N nebo má N spojené s PE. Možná tak nějaký, co sis zprasil sám. Takže nejedná se o "vhodný" spotřebič, ale o zprasený spotřebič.
- Artaban001
O pojmu "brnět" zde:
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=73337&highlight=
souvisí to s tím. Dokonce u notebooku, kde není zdroj napájen 3-žilovým kabelem, tak touchpad dělá kolikrát psí kusy, proto, kde to šlo, tak jsem jej zakazoval v nastavení, když jsem měl k dispozici myš. Jinak k přehození fáze z nulou:
Všechny výrobky v EU jsou stavěny tak, že je jim fuk, jestli je nula v pravo, nebo v levo, protože ty vidlice v Německu lze zapojit "obousměrně". prodlužovačky mají dvoupólový vypínač,takže fázu vypnou vždy
Ps: Mám automatickou nabíječku z Lídlu na většinu Nicd, nebo Nimh baterie a ta má tak vysoký VF průsak, že i běžným dotykem prstu na svorku pro baterii poznám, že je v zásuvce. Nejlepší by vůbec bylo, kdyby se zemnily veškerý pulsní zdroje
Fotku nemám, protože chatu, kde byl přímo vzorově proveden tento rozvod, jsem již před lety prodal.......
- Peterseal
satam píše:"Všechny výrobky v EU jsou stavěny tak, že je jim fuk, jestli je nula v pravo, nebo vlevo"
Nadšeně souhlasím! Bohužel se to nesrovnává s našimi předpisy z doby před těmi cca 40ti lety (tedy dávno před EU!!!), takže ve starých rozvodech může nastat situace úplně jiná.........
Stary rozvod=TN-C . Cize L+PEN. A PEN sa az v zasuvke rozdelil na PE a N a takto to islo do pristroja.V lavo faza, vpravo nulak spojeny s kolikom. Takto sa to robilo podla normy.
Ono ak je faza pravo a nulak vlavo je fuk pokial je PE(nulak) na koliku. Jediny problem je pri blbo zapojenej zasuvke kde je na ochrannom koliku faza alebo ak v 3 fazovej TN-C sieti "upadne" nula. Vtedy sa moze napatie dostat na kostry nulovanych spotrebicov.
A ešte dodám, že pokiaľ sa TN-C (fáza, nulák+zem) už rozdelí na TN-S (fáza, nulák, zem), už sa nesmie zase spojiť na TN-C, teda už sa nesmie spojiť nulák so zemou. Prečo? Lebo keď rozvodka prehodí ľavú stranu s pravou, spojili by sme vlastne fázu so zemou. Hneď by som Vám tam poslal revízneho technika, čo za bordel to tam máte.