Jak doladit rychlost procesoru

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

#16 Příspěvek od Celeron »

Ale to přeci nejde, víš kolik taktů má instrukce? Kdybys s tím chtěl něco programově generovat tak maximálně desítky nebo stovky mikrosekund.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
FHonza

#17 Příspěvek od FHonza »

Mám doma vytvořený podobný výtvor s ATMega16. S hodinovým krystalem je chyba kolem 3-4minut týdně. Dodělal sem si tam tlačítko "poledne". To po zmáčknutí nastaví 12:00. Starají se o to děti, ještě se hádají kdo je na řadě :)

Teda jinak i vzhledem k změně délky dne mezi slunovraty si myslím, že 6 minut za týden papoušci zvládnou.
hakamusai

#18 Příspěvek od hakamusai »

Myslel jsem to řešit čistě hardwarově.Některý procesory umožňují doladit takt.Další věc je vliv teploty na stabilitu výstupu.Nevěřím moc tomu,že to bude stabilnější než speciální obvody určený k tomuto účelu.
Nejlíp s tím DCF.
FHonza

#19 Příspěvek od FHonza »

Myslím že doladění (alespoň u Atmelů) se týká pouze interního RC oscilátoru
Kvicala_r

#20 Příspěvek od Kvicala_r »

Nejsem programátor, ale pořád mi vrtá hlavou myšlenka, kterou mi vnukli v Dukovanech - celkový počet period sítě by za 24h měl být přesný i když kmitočtem mírně ujíždějí. Nemá to někdo z vás ověřeno?
Jak je tam řešena záloha sítě?
Synchronizace sítí (a dopočet v případě výpadku sítě z XTAL) není možná?
Atlan

#21 Příspěvek od Atlan »

Problem je ten ze nemas zdrojak a procesor je stary tak ze je problem osadit nieco nove pinovo kompaktibilne.. Inal by tam stacilo doplnit par riadkou kodu pre rtc a vymalovane. Odchylka 3min za rok. DCF slabe pokrytie, to uz moze pouzit gps alebo rds to je dostupnejsie.
rnbw

#22 Příspěvek od rnbw »

Kvicala_r: Overene to je, klasicke radiobudiky s LED displejom pouzivaju prave 50 Hz zo siete a su velmi presne. Akurat ked siet vypadne, je to zalohovane 9V bateriou a vtedy je presnost otrasna.
Celeron

#23 Příspěvek od Celeron »

rnbw píše:Kvicala_r: Overene to je, klasicke radiobudiky s LED displejom pouzivaju prave 50 Hz zo siete a su velmi presne. Akurat ked siet vypadne, je to zalohovane 9V bateriou a vtedy je presnost otrasna.

No pamatuju totalitní časy, co si pár lidí přivezlo z kapitalistický ciziny rádiobudík řízený ze sítě. Nestačili se divit jak se zpožďovaly. Nojo, málokdo tenkrát věděl, že bolševik kroutil v elektrárnách kousek pod 50Hz. :wink: Tenkrát to zdůvodňovali jakousi úsporou. Tlustoproudaři vysvětlí líp, o co přesně šlo.

Jinak DH servis mi poslal hex s konstantou na přesných 12 MHz a přiznal, že to měl schválně kvůli ujetejm krystalům nad 12 MHz.
Jirka

Celeron

#24 Příspěvek od Celeron »

Atlan píše:Problem je ten ze nemas zdrojak a procesor je stary.

Já nevím, co stále haníš A51. Ano dělá se od roku 1979 a stále se vyrábí a používá ve zmodernizovaných provedeních. To jsem zvědavej, jestli se z Arduina Uno bude něco dělat za 37 let... Podle mě po nich za pár let ani pes neštěkne. Stačí se podívat na řadu PIC, stejnej případ.
Jirka

Atlan

#25 Příspěvek od Atlan »

Lebo ci tam dam 16f84 alebo 16f628 alebo novsi nieje problem je pinovo kompaktibilny a o to ide.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“