Měření výkonových diod na svářečce multimetrem.
Moderátor: Moderátoři
Přívody sekundáru a klemy z diod jsem komplet odpojil a změřil diodovým testrem multimetru a jeví se takto OK. Katody diod zůstaly zašroubované v chladičích a proměřil jsem mezi sebou vzájemně VŠECH 6 chladičů a nejsou již "zkratované" jak se včera jevily se zapojenými sekundáry.
Nero píše:Přesný typ je WLSP 350.
Přívody sekundáru a klemy z diod jsem komplet odpojil a změřil diodovým testrem multimetru a jeví se takto OK.
Prosím Tě hned na začátku jsem Ti psal,že měření tak velkých diod,co se proudu týče, diodtestem je naprosto k ničemu. Musí se měřit v zátěži,zdrojem podobného napětí jaké je ve svářečce a přes žárovku nebo jinou zátěž.
Nemám zájem o korekci pravopisu.
Ještě by mě zajímalo zda např. jedna proražená dioda a následně přetížené zkratující sekundární vinutí (tepelná degradace izolace vinutí vinou velké proudové zátěže při proražené diodě-diodách s následných proražením izolace vinutí a zkratu) dokáže při opakovaném zapínaní a svařování- zkratování zničit další diody??
quote]
Není problém změřit výkonové diody obyčejným multimetrem, ale ne diodovým testem, ten měří úbytek napětí na diodě při 1mA a při závěrném napětí do cca 4V.
Ty potřebuješ změřit úbytek napětí na uvedené diodě při proudu okolo 400A (nebo alespoň desítky A) v propustném směru a změřit závěrný proud diody při daném katalogovém napětí (to bude asi pro tvoje diody stovky voltů).
Ty dva údaje musíš porovnat s katalogovými údaji a pak víš, jestli je dioda OK.
Takže je jasné proč známý před cca 2 lety vyměnil rovnou všech 6 diod, než by je nějak "na koleně" změřil, je rychlejší vzít ze stejné svářečky diody a vyměnit. A svářečka se tehdy opravdu po výměně všech diod ihned "rozjela" a jistič na napájení už nevybavil.
Hádám, že podobná dioda asi nebude jedna nová za cenu cca 200Kč...??
Ale hlavně napřed opravit trafo.
- Artaban001
Navyse keby si zavolal odbornika zvaracka davno chodi ale nie.....