Regulace DC motoru
Moderátor: Moderátoři
- weed_smoker
Pokud je potřeba zachovat použitý kabel, tak snížit proud (neboli pro zachování výkonu zvýšit jmenovité napětí soustavy-např. na 24V)
Nebo zvýšit celkově napájecí napětí, sice se zvýší ztráty na kabelu, ale na konci by na motorku mohlo být těch 12V.
Nebo zvětšit průřez kabelu. Třeba taková 1,5mm² by měla poloviční úbytek napětí. Neboli napětí na motorku by kleslo jen o cca 25%, přepočítáno na výkon by byl pokles výkonu už jen asi 45%.
Nebo zdroj dát co nejblíže k motorku a dlouhý kabel použít jen pro ovládání (pro signál řízení otáček).
Bez této zpětné vazby můžeš trošku čarovat s ovlivňováním regulace podle odběru - nerozběhnutý motorek bere větší proud než rozběhnutý, víc zatížený motorek sniží otáčky a zároveň taky zvýší odebíraný proud, ale není to spolehlivé a je to náchylné na rozkmitání.
Co se týká PWM, jsou na takový motorek v podstatě dva druhy, jednodušší a složitější. U jednodušší je motorek napájen přímo nevyhlazeným tepavým proudem, tam má být potom optimální kmitočet obvykle mezi 1 - 5 kiloherzi, podle indukčnosti motorku. U menšího kmitočtu je pohyb motorku nerovnoměrný ( závisí ale na setrvačnosti konstrukce) u vyššího kmitočtu už indukčnost motorku klade odpor a neprochází tak potřebný proud.
U dokonalejší regulace PWM je potom proud spínán mnohem vyšším kmitočtem, ale střídavý kmitočet se ještě v regulátoru vyhlazuje akumulační tlumivkou a diodami, takže z regulátoru vychází v podstatě jen stejnosměrný proud. U tohoto regulátoru není zpětná vazba přes otáčky motorku tolik potřebná, pokud má motorek dostatečnou rezervu výkonu, protože regulátor se chová jako zdroj velmi tvrdého stejnosměrného napětí.
Myslel jsem, že je to prkotina, že stačí ušniknout pin /R 555-ky od Ucc , připojit ho na Ucc (12V) přes odpor cca 10K a tranzistorem NPN spínat /R na GND TTL signálem H přes odpor 2K2 do báze. A ono prdlajs. Kmitání PWM se sice zastaví, někdy ale zůstane T3 otevřený a na OUTu 555-ky je cca 3,5V . Napadá mě, jestli mi vstup /R nemaká v nějakým lineárním režimu kvůli Uce spínacího tranzistoru. Na spínání drátem to jede spolehlivě.
V datašítu je /R min 0,3V, typ 0,7V max 1,1V. Tak proč to blbne? Zkusil bych dát místo NPN FETa, třeba BS170 ale na potvoru doma žádnou nemám. Nemůže být problém v tomhle zapojení spíš ještě někde jinde?
Díky.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
A kutilmile - nelituju tě
EKKAR píše:U 555-ky by měl mít vývod č.4 = RESET tu nejvyšší prioritu, takže jeho uzemněním by se měl výstup okamžitě a natvrdo překlopit do L úrovně. Pokud ti teda zůstává "viset" v H, buď ti kmitá samotnej časovač, nebo můžeš mít svody na desce a podobný zhůvěřilosti ...
No právě, uzemněním drátem je to OK a přes trand ne. Svod ani náhodou, protože přes pin 4 šel plošák na pin 8 Ucc. Tak jsem pin 4 ucvakl z plošáku a trand a odpor je zapojenej přímo na nohu v luftě. Zkusím ještě blokování Ucc kondem a pak asi už jen tu BS170 na spínání /R.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
A vůbec, zkusils tím trandem BC546 přímo šlusnout Gate toho MOSFETu na zem?
A kutilmile - nelituju tě
https://www.google.cz/search?q=PWM+regu ... fmQi__M%3A