Budoucnost vývodových součástek

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Achab

#16 Příspěvek od Achab »

Taky se domnívám že vývodové součástky mají stále svůj význam pro opravy, realizaci pokusných zapojení ve vývoji apod. Trh pro maloodběratele a amatéry taky není v celosvětovém měřítku až tak bezvýznamný. Pasivní součástky pro větší výkony nebo s některými specifickými vlastnostmi snad SMD nenahradí nikdy.

Osobně SMD pokud možno nepoužívám vůbec. Troufám si tvrdit že tato technika poleze krkem každému bastlíři hned jak se mu podstatněji zhorší zrak. Navíc je s tím o dost větší piplačka a ne každý má tu trpělivost...
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od ZdenekHQ »

V SMT je to polovina až třetina úkonů proti klasice. Klasika - vytvarovat, zastrčit, zaletovat, ucvaknout vývody. V SMT jen chytíš za jeden konec a zaletuješ druhý. Těch "úchytů" si dopředu samozřejmě nachystáš víc, takže pak jen sázíš...

Ale jo, já pro bastlíře taky všechno navrhuju v klasice. Pro sebe v SMT.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od forbidden »

Já si dost zvykl na pájecí cínovu pastu a ruční přetavení horkovzduchem. Pokud osazuju na desku větší množství R a C, tak je to rychlý a pohodlný. Jen řeším ideální způsob dávkování pasty, naštěstí není třeba ani moc dobře mířit, ani dbát na správný množství a čistotu desky okolo. Ono se to pak hezky samo stáhne pod součástky.
elektrosvit

#19 Příspěvek od elektrosvit »

Když jste profíci, děláte to ve velkém a vyrobená zařízení mají vypadat jak z 21. století, tak SMDčka jo. Stejně tak ve velkosériové výrobě a v zařízeních, která mají být co nejmenší. Ale když si potřebuju sem tam něco udělat, tak se mi ani nevyplatí si potřebné technologie kupovat a SMDčka nepoužívám. A když nějaké zařízení s SMDčky odejde, ani se je nesnažím opravovat. S trafopáječkou ETP 5 by to stejně asi nešlo. Takže směr SD. :wink:
Sendyx

#20 Příspěvek od Sendyx »

Součástky 1206 jdou i tou ETP, ale chce to hrot z tenkého drátu.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od ZdenekHQ »

Trafopájka na rozdíl od mikropájky nesvádí k tomu, aby se člověk hrotem podvědomě drbal v uchu... :D
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
rnbw

#22 Příspěvek od rnbw »

SMD sa casto opravuje lahsie ako THT. Staci aj "blby" Solomon SL-20 a teplovzdusna pistol s regulaciou teploty.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od forbidden »

ZdenekHQ píše:Trafopájka na rozdíl od mikropájky nesvádí k tomu, aby se člověk hrotem podvědomě drbal v uchu... :D

To mi povídej, jak mám to malý pero s kompaktním hrotem, tak to držím jak tužku. Tuhle jsem se málem podrbal v oku. :D
Victronix

#24 Příspěvek od Victronix »

Dělám se SMD velice rád, zatím na to vidím, mám lampu s lupou. Na jemnější součástky mám ruční lupu. Později budu shánět mikroskop. Uspoří to místa, tím i finance, nemusím tolik vrtat.

V čem mi to ale dělá problém je nepájivé pole. SMD musím letovat na adaptéry, abych to do toho breadboardu mohl zapíchnout.
Zaky

#25 Příspěvek od Zaky »

Nechal jsem si udělat v Číně na zakázku univerzální desky, akorát mají vystřídané pruhy, vždycky kousek čtverečků v rastru 2.54 jako mají běžně prodávané, ale pak kousek obdélníčků, s délkou jako mají čtverečky v rastru 2.54, ale s poloviční šířkou, tedy rastr 1.25. Desky jsou nevrtané a mohu tak vesele bastlit na univerzál SMDčka IO s roztečí 1.25 a okolo SMD R a C, většinou používám velikost 0603. Dříve jsem na kupovaných deskách plošky rozřezával napůl dremelkou kde jsem potřeboval dát IO, což byla dost pakárna. Je mi to podstatně pohodlnější, než práce s THT součástkami, zatím na to vidím pořád dobře, ale pozoruji, že se to pomalu zhoršuje :-(
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“