Sháním kyslíkové čidlo
Moderátor: Moderátoři
- MartasBrno
Jsem dalším kdo si pořídil za pár šlupek zastaralý analyzátor výfukových plynů pro svoje garážnické pokusy. Můj analyzátor toleruje hodnotu 5-15mV při kalibraci na čistém vzduchu. Je stavěný na Teldyne R22, CiTyTech AO2, a podobné typy. AO2 je ke koupi od cca 800,- na Ali.
Jinak mám k dispozici dva chcíplé senzory R22 a jeden AO2, které jsem rozkuchal s tím, že si je zrepasuji. Něco jsem vymyslel, ale nemám čas s tím laborovat, radši bych origo senzor.
Nespěchám na to, viděl byc tyto aktivity zase až někdy od jara skrze motoristickou sezonu.
Martin
Zaky píše:OK, ozvi se, snad čidlo pomůže. Náš přístroj jde zkalibrovat v širokých mezích a "nějak" ještě měří i čidlo, co už má jen 4mV. Ale jak, jsem psal, při servisech vyřazujeme čidla pod 10mV, aby měl zákazník jistotu, že to zase bude pár let dobře měřit.
Zaky, ty o těch čidlech asi nic moc nevíš. Pokud je kyslíkový čidlo ujetý už asi o 15% od nominálního napětí při 20,7% O2, tak nemá souběh na 0% O2 a hlavně na 100% O2.
Výsledek je, že když potom zkalibruješ čidlo na vzduch 20,7% tak na čistým kyslíku ukazuje pouze 50-60%. Pokud by se takový čidlo použilo na míchání potápěčskýho nitroxu či dokonce na řízení rebreatheru, tak to spolehlivě potápěče zabije na otravu kyslíkem.
A psát, že to bude pár let dobře měřit je taky úlet, těch Teledyne a Greisinger R22 a R17 mě prošlo rukama stovky a nikdy nevydržely od nastartování dýl než 2 roky. Prostě jak je jednou vyndáš z konzervy nebo plynotěsnýho obalu na vzduch, nastartuje se reakce a čím víckrát se s tím měří směsi s hodně procenty kyslíku, tím rychlejc to odejde. Ani vložení čidla do bezkyslíkový atmosféry tu degradaci nezastaví. Potápěči je běžně mění preventivně po 8-10 měsících a to jich mají v rebreatheru 3-4 ks.
Jestli si myslíš, že kecám, tak si zavolej Alešovi do Divesoftu v Roudnici nad Labem, on ti to potvrdí a jistě i doplní. Vyrábí Rebreathery Liberty pro celý svět.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!