záhada

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

#16 Příspěvek od Celeron »

S tou čokoládou byla spojená měď kuchyňskýho jádra s hliníkem původní instalace? Jestli jo, tak jsou dvě příčiny vyhulení.
1/ hliník časem "odteče" a je ho nutné občas dotáhnout. Kór v týhle čokoládě, kde je přítlak na drát jen malou plochou dříku šroubku M3
2/ jestli to je v kuchyňi, tak se tam při vaření vyskytuje vyšší vlhkost a na přechodu hliník-měď vznikne článek, který zase vytváří stav 1/.
Tak to jde stále dokola až spoj začne hořet.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
MH111
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od MH111 »

V této čokoládě byla pouze měď. Kdyby to byl Al, nedivil bych se tomu.
petrfilipi

#18 Příspěvek od petrfilipi »

No vidíš, že vidíš.
No ten nákres použiješ ještě mnohokrát. Hlavně si ho nějak dobře ulož (já si to posílám na mail (na několik mých mailů)). Takže jestli máš zevrubný výkres zapojení, tak ho dodělej dopodrobna a překresli ho třeba na PC v nějakém kreslícím programu.
Sice nedělám tak moc do bytových rozvodů, ale na spolení vodičů bych dnes asi doporučival páčkové svorky, např. WAGO 221-412 apod. Myslím, že zajišťují trvalý a vždy napružený kontakt. Existují i typy bez páčky, jsou samozřejmě levnější, ale je pak problém z toho drát vyndat. On tedy tvrdý drát vyndat jde (kroucením a táhnutím ven), ale když tam někdo zasune licnu s lisovací dutinkou, tak to fakt vyndat nejde. Doporučuji tedy páčkové typy.

Petr
palmalsport

#19 Příspěvek od palmalsport »

Ono teda cpát slaněný vodič s dutinkou, do obyčejné WAGO, je prasárna na entou.

To mohl dělat elektrozedník, nebo elektrosádrokartonáž.
:evil:
SMITH

#20 Příspěvek od SMITH »

palmalsport píše:Ono teda cpát slaněný vodič s dutinkou, do obyčejné WAGO, je prasárna na entou.

Prečo ?

99 % inštalací v strojoch ...

resp čo myslíš obyčajná wago ?
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)
Úspěch je špatný učitel. Kvůli němu si chytří lidé myslí, že nemohou prohrát. (Bill Gates)
palmalsport

#21 Příspěvek od palmalsport »

Mám tím namysli klecové WAGO, používané v rozbočných krabicích, nebo pod vypínači, v pevných instalacích. To znamená ty svorky, kam se za normálních okolností připojuje pevný drát, (v podstatě se strká do svorky). Tyto svorky jsou 2,3,4,5 a 8 děrové. Čili pevné neboli stavební instalace.
U strojního zařízení, respektive u rozváděčů, používáme taktéž klecové svorky, (WAGO),
ale s tím rozdílkem, že se ta svorka patřičným nástrojem otevře, zasune se slaněný vodič, buď s dutinkou, nebo bez dutinky, a nástrojem se svorka zavře. Přesně dle pokynů výrobce.
masar

#22 Příspěvek od masar »

Nějak se mi v tom ta prasárna ztrácí...
:wink:
palmalsport

#23 Příspěvek od palmalsport »

Prostě nacpat slaněný vodič s dutinkou to této WAGO svorky, je dle mě prasárna.
Ten vodič totiž nejde od té WAGO odpojit.
Co ti na tom není jasné
Věci se mejí používat k tomu účelu pro který slouží.
TAKJAN

#24 Příspěvek od TAKJAN »

Ale výrobce vago povoluje použít slaněný vodič s dutinkou do obyč. vago bez otevírání. Svorkovnice jsou jasné, vždy jdou otvírat.
palmalsport

#25 Příspěvek od palmalsport »

A které to jsou?
Řada 2273, je určena pouze pro plné vodiče.
petrfilipi

#26 Příspěvek od petrfilipi »

palmalsport píše:To mohl dělat elektrozedník, nebo elektrosádrokartonáž.

To dělal elektroinstalatér kotle. Takže jsi byl hóóódně blízko :-)

Jinak podle katalogu WAGO jsou páčkové svorky určeny jak pro pevné vodiče, tak i pro slaněné (dokonce i pro nějaké jemně slaněné).
Svorky bez páčky jsou pak (logicky) určeny pouze pro pevné vodiče.

Petr
palmalsport

#27 Příspěvek od palmalsport »

Jo tak topenář, no tak to jó. Ale stejně špatně.
Ona ta situace v naší malé ale krásné zemi, je již několik let stejná. Do elektroinstalací, se hrabe kdejakej jouda, a podle toho to taky vypadá. Já to již ignoruji. Chhtěli jste novou elektroinstalaci, dobře. Vybrali jste nejlacinější cenu za elektropráce –vaše volba. Že vám to nejednou přestalo fungovat? Opět vaše volba.
Prostě to neřeším. Chcete po mně opravu? Bude to stát tolik. Jé to je drahý. Otáčím se a odcházím středem.
Mám své vlastní práce hafo.
:D
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“