Oprava lihového teploměru

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Kremik

#16 Příspěvek od Kremik »

Toto se mi stalo s lékařským teploměrem. Rtuťovým. Protože už nejdou koupit, taky ho nechávám, že ho snad spravím. Mám ve sloupci asi centimetrovou mezeru ale sklepat to nejde, mezi tou rtutí je asi nějaký plyn, prostě si to chodí všechno spolu. Ochlazení nepomohlo, už nevim, jestli jsem ho dal jen do lednice nebo do mrazáku. Každopádně ten plyn mě překvapuje.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od ZdenekHQ »

Taky jeden takovej mám.

Co se týká rtuti, je nějaká debata o tom, že by se její přechovávání mělo brzy rovnat přechovávání látek typu uran 235, čili kategorie terorismus.

Takže nás oba brzo zavřou. :)
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
BOBOBO

#18 Příspěvek od BOBOBO »

Bude nás vícero . Stejně když se nám to nezdá , nahradíme elektronický skleněným . Jinak přetržení sloupce je jev v praxi běžný . V absolutní většině nastane při pádu , stane se často i při nechtěném přehřátí , pokud přehřátí nezapříčiníprasknutí . V mé laboratorní praxi jsme se několikrát rozčílil , když baby míchaly v kádince teploměrem . To byl jeho nejčastější konec .
FERYACT

#19 Příspěvek od FERYACT »

Mám s teploměrem jiný zážitek.Šlo o laboratorní teploměr.Upadl a zlomil se.Konec teploměru jsem zatavil a chtěl jsem dostat rtuť na doraz.Těsně před koncem se ozvalo cinknutí a rtuť skočila nazpět.Teploměr ukazoval cca o 10 stupňů méně i po vychladnutí.
Kremik

#20 Příspěvek od Kremik »

Jako dítě jsem si hrál s normálním teploměrem, pokojovým, lihovým. Zahrabaný pod přikrývkou v posteli a skoušel jsem, kolik maximálné nadýchám. Dýchal jsem přímo na teploměr, byl celý orosený, rozhodně však ne na konci stupnice, když najednou trubička praskla. Nepochopil jsem proč.
FERYACT

#21 Příspěvek od FERYACT »

Kremiku to je záhada.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“