postřehy z provozu na LPG
Moderátor: Moderátoři
Když se podíváš na tu stránku, tak jsem vybíral volbu pro provoz na LPG. Klikni na červenou šipku v okýnku úplně napravo - najdeš to tam.satam píše:EKKARe, děkuji, ale já bych rád "plynovky". Existují vůbec?
PS: Nejlépe mi Dáša (rozuměj moje Dácia Logan 1.2 16V) jezdí na originál svíčky NGK, typ mám někde napsaný, z hlavy ho nevím. Vydrží bez problémů až 80 tisíc km bez vnějších známek jejich opotřebení.
A kutilmile - nelituju tě
Ty Brisky jsem chtěl jen zkusit, protože na jiném autě jsem s nimi měl i na plyn dobré zkušenosti, a to nebyly plynovky! Ale po tom, cos teď napsal, se na ně asi rovnou vykašlu.
O nájezdu na plyn nevím, jestli jsem se už nezmínil, ale nejvíc na jednom autě 400.000km (Dacia Logan MCV), teď na malém Loganu mám už 245.000km, dohromady spolu se ženou máme už kolem 1.500.000km na plyn na sedmi autech.
Číselně to je ještě výraznější - když tobě při moc vysoký rychlosti vítr pod kapotou sfoukne 1 svíčku, máš úbytek výkonu přesně 1/8 = 12,5% mínus. Při bratru 300 ponících (nebo kolik jich pod tou kapotou vlastně máš ustájenejch) to dělá cca 38 "útěkářů", který v tu danou chvíli zdrhnou z postroje na pastvu, takže tobě jich zůstane v chomoutech "jen" asi 260...
Když ale ten samej malér potká Hádku Trojice Piestov, má najednou k dispozici o celou 1/3 neboli 33,333333% výkonu míň - a z původních 68 ponyů (který má nejsilnější varianta, ty slabší jich mají 54, 59 nebo 63) jí najednou zůstane pouhopouhejch 46 (nebo taky jen 36, 40 nebo 42 podle verze) tahounů - což jak určo uznáš, je totálně na houno ...
To co popisuješ ty, to je konečný stádium, kdy si ta mrcha postaví hlavu úplně a nejen že neškrtá pravidelně a do všech válců, ale ještě rukama ucpe sací díru do airboxu a vystrčí čapáky dolem kolem bloku na silnici a začne jima brzdit o asfalt ...
Jak člověk propásne termín seřízení vzdálenosti elektrod svíčky,je cívka KO.Nedavno jsem montoval třetí cívku (cca 8let provozu).Dříve jsem měl originál svíčky (Motorcraft).Životnost nesrovnatelně vyšší.
PS:Vzdálenost elektrod sklemávám pro provoz na LPG o 20% méně.Asi je to málo.V dávnejch dobách jsem na Ladu dával vzdálenost elektrod 0,55 a bylo to OK.