Sklokeramická deska na klasickou vidlici do 220V
Moderátor: Moderátoři
Hlavní jističe u jednofázového připojení se v té době dávaly u bytů s bojlerem nebo bez 15A, se sporákem 25A. Později s postupným zvyšováním elektrizace se dávaly IJV 25A všude.
V 80-tých letech se už jednofázově připojené sporáky ponechávaly pouze u stávajících instalací. Hlavně v panelácích kde byl většinou každý byt připojený z jiné fáze. U nových instalací nebo dodatečného připojení už rozvodné závody požadovaly v případě sporáku trojfázový přívod. Kdo nechtěl kvůli sporáku předělávat elektriku tak ho musel připojit bez požehnání elektrárny.
No a něco fotek k případu taky, jestli to nějak pomůže.. Na tom mojem kaslíku je naprosto evidentní, že tak perfektní odvětrávání jako to mám vyřešený já není nikde, nikde, nikde
A ještě i fotku jističe, na který běží "krizová" zásuvka... Pro jistotu jsem ji teďko rozebral a tedy vypadá 100% v kondici. Jak říkám, z 90% vaříme na jedný plotýnce, 9% na dvou a to ještě určitě ne na obou na max.. no zkrátka, těch 3680 Watt (či kolik přesně to bylo) nepřekročíme skoro nikdy.. No jak říkám, za dva týdny to zatím jistič vyhodil jen jedinkrát a to proto, že jela (na stejným okruhu - jističi) myčka, rychlovarná konvice a ještě právě i ta varná deska, to se dalo čekat.. Jinak si na to dáváme velmi dobrý pozor, abysme to nepřetěžovali..
- Přílohy
-
IMG_20170622_232724.jpg- (242.5 KiB) Staženo 193 x
No a přesně jak si psal - nikdy to nikdo nikde neviděl tak, jak to mám udělaný já. Do tý doby, než se povede ta rekonstrukce kuchyně (i s úpravou elektroinstalace) to teda budu sledovat a snad si vzpomenu se sem vrátit a dát pak vědět, jak to - reálně - fungovalo a jestli se něco stalo
Kremik píše:Proč si nekoupíš indukční vařič? Můžeš ho přenášet, zapojuje se normálně do zásuvky, dvě plotýnky Ti prý stačí, můžeš vařit ve velkém hrnci nebo třeba i v plechovce, rychlost i účinnost podstatně lepší, já už bych dneska nic jiného nechtěl.
Indukci v žádném případě
p.s.: Těch více plotýnek každá různý velikosti - to je prostě praktické, variabilita.. A když je třeba a nejede žádný jiný spotřebič, tak dokonce i ty 4 plotýnky na max to zvládne bez vyhození jističů. Ještě jsem nezkoušel všechny 4 plotýnky i včetně vnějších, přídavných okruhů všechno na max ale to už je naprostý nesmysl to třeba i jen zkoušet, protože jak říkám - logicky - snad nikdo nevaří tak, že by mu jely 4 plotýnky na max
No každopádně to vlastně není vůbec důležité, protože už víc jak dva týdny tu desku k naprosté spokojenosti užíváme a funguje perfektně a sem jsem psal proto, co jsem psal v úvodu - že je mi naprosto jasné, že to takhle zapojený být nesmí a trošku mám obavy z nějakých snad roztavených kablů (elektroinstalace) ve zdi.. ale jen trošku. Ovládáme to jen 3 lidi a všichni chápeme, že jaksi není ideální zapnout všechny plotýnky na max, ještě k tomu rychlovarku a myčku.
Pokud je ve zdi aspoň 2,5mm²CU při jištění 16A/B tak se kabely neroztaví. Spíš se může časem při zvětšených přechodových odporech poškodit zásuvka, konce vodičů u svorek, vidlice nebo upálit nějaký spoj v instalaci. To se ovšem může stát i při menším zatížení. Dá se tomu předejít použitím kvalitního materiálu, spolehlivým provedením spojů a občasnou kontrolou s jejich dotažením.DennyZuko píše:...mám obavy z nějakých snad roztavených kablů (elektroinstalace) ve zdi...
Časté přemísťování spotřebiče s velkým výkonem samozřejmě zásuvkám moc nesvědčí. Může dojít k rozviklání a k uvolňování spojů, zvlášť u zásuvek pochybné kvality nebo při špatné montáži. Pokud je zásuvka navíc v dosahu páry z vaření tak se oxidací zvětší přechodový odpor mnohem rychleji.