P.S. Názov ulice ,,Topolová" však ostal, len topole nie...
Senná rýma
Moderátor: Moderátoři
P.S. Názov ulice ,,Topolová" však ostal, len topole nie...
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Jako dítě jsem neřešil co dýchám, výpary z výfuků aut mi voněly, prach mi nevadil, maximalně, když ho bylo moc jsem se zakuckal, ale byl v pohodě, a žádnou alergii jsem neměl. Postupně, jak jsem sbíral rozumy jsem se "škodlivinám" začal vyhýbat - třeba na chvíli zadržet dech a dodýchat se kde je čistěji, atd. To je asi všeobecně prospěšné, vyhýbat se škodlivému. Ale člověk to musí dělat tak, aby tělo nevyhecoval k tomu, aby se jim začalo bránit příliš. Jak to udělat je otázka, na kterou nemám konkrétní jednoznačnou odpověď.
Jako dítě jsem si hrál se rtutí, měl jsem ji normálně doma, rozbíjel zářivky, sahal holýma rukama na kde co, různé chemikálie, a nezaznamenal jsem, že by mi to nějak škodilo. Dneska se bojíme už snad i hliníku...
Nechci nikoho nabádat, aby podceňoval rizika, taky se dnes třeba těm rtuťovým výparúm vyhýbám, nesahám na kadmium holýma rukama, atd.
Ale když se budem hodně bát, všeho, budeme alergičtí. A pak nám i menší dávka skodliviny uškodí mnohem víc, než kdybychom byli v pohodě. Nějakou střední cestu si, aspoň zatím, musí najít asi každý sám.
Jinak já už jsu v pohodě. Uvidíme za chvilku po procházce s pejskem.
Každopádně se pylům vystavuju pořád, jsme asi tak 3 hodiny denně venku s fenkou. Tentokrát to asi nestačí...
PS: Když jsem dělal v laboratoři, taky jsem klidně strkal ruce do kyseliny (dusičná, octová), polykal malý kapičky tekutýho dusíku (nezkoušet!!!!!), nadřízené mně říkal "azbestová ruka". Potom jsem si ale vždycky pečlivě umyl ruce mýdlem.
Minulý týden jsem dostal žihadlo znova a mimo většího otoku kolem místa vpichu se nic nedělo. Alergolog zjistil že množství protilátek mám asi 20× vyšší než posledně, vypadá to že měl pravdu.
Takže bych řekl že odolnost proti některým alergenům se může časem snížit nebo vymizet, ale taky případně obnovit.
Taťka jej tenkrát odvezl na pohotovost, tam mu dali kalciovku, do půl hodiny byl v cajku. Začal tedy jezdit na alergologii, pár let jej léčili, potom už to měl dobrý.
No a letos na jaře snědl mango a bum ho, zase otekl. Takže opět začíná chodit na alergologii.
Doktoři tvrdí, že alergie můžou být spuštěny třeba přechozením nemoci, stresem, jiným onemocněním nebo úrazem apod.
A k tomu, jestli tyhle nemoci dřív byly nebo ne- byly, dokonce asi stejně jak dnes. I u mumie z období 3000 let př.n.l. našli rakovinu.
Jen se změnilo to, že když dřív někdo onemocněl, tak taky umřel. Kolikrát se nevědělo proč. A mladí umírali hodně, stačí si zajít na kterýkoliv hřbitov a dívat se po pomnících (jako syn kameníka mám spoustu hřbitovů v okolí projitých).
Kdežto dnes se tak zlepšila diagnostika, že se na všechno přijde.
A s tím souvisí ještě jedna věc- když dřív lidi umírali nejpozději kolem sedmdesátky (a šedesátiletý člověk byl už kmet), tak ani spousta nemocí neměla čas propuknout. Lidi zemřeli třeba na chřipku už ve čtyřiceti. Dnes se většinou vyléčí, tak se pak může objevit jiná nemoc, potom ještě jiná, tabulky statistiků potom rostou.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...