Digitronové hodiny dle AR 74
Moderátor: Moderátoři
- Přílohy
-
hodiny_3.jpg- (197.97 KiB) Staženo 16 x
-
hodiny_2.jpg- (254.49 KiB) Staženo 34 x
-
hodiny_1.jpg- (294.21 KiB) Staženo 45 x
A kutilmile - nelituju tě
Pro kontrolní měření jsou vyvedeny na měřící body s označením 10k, 1k, 100, 10, 1. (ta bez označení je 100k)
Proto, zda jede oscilátor (časová základna) se musí na kontrolním měřícím bodu s označením 1 objevovat impulsy 1x za vteřinu.
To byla první řada,
Druhá řada zase ty sekundové impulsy počítá a dělá z nich sekundy (do 60 sekund), potom minuty, a nakonec hodiny.
To je 5x 7490 a na jejich výstupy jsou dekodéry 74141 pro digitrony...
Jednotlivé děličky jsou vyvedené a je možné je přes přepínač spínat do vstupu C (ten právě nechává posledních 5ks 7490 počítat vlastní impulsy a vytváří formát H:MM:SS). Lze tak "rychle" nastavit vlastní čas.
Poslední "desítky hodin" už ovládají jen ty klopné obvody 8472, zapojené zřejmě jako dělička dvěma, na výstupu se třemi tranzistory pro sepnutí číslice "0", "1" a "2".
- Přílohy
-
hodiny3.png- (147.32 KiB) Staženo 28 x
-
hodiny2.png- (75.26 KiB) Staženo 34 x
-
hodiny1.png- (138.46 KiB) Staženo 23 x
- Přílohy
-
oprava.jpg- (48.29 KiB) Staženo 16 x
Nejspíš to bylo proto, že mi skoro hned po obdarování Ježíšek ukázal, jak se s tím správně dělá a jak se celkem dobře obejít bez hroudy a kaluží kalafuny. A taky jak, či s čím si mám nacvičit pěkné spoje.
To klubko pocínovaného zvonkového drátu na výrobu mřížek a dalších ptákovinek jsem už měl. Ježíšek pak musel přijít ještě jednou, myslím v dubnu, protože mi první klubko cínu už došlo..
Další osel, co našel někde čísi výrobek a páječku. Vybaven nadpozemským sebevědomím přijde sem a dělá si z nás všech kozy.
>sinclair - Ono to chce mít také trochu té "fyzikální empatie" pro chování pájených materiálů, pájky a páječky. Já jsem začínal s 50W "kopytem" (někdy jsem ho neuhlídal a vytavil jeho značku ESČ do "hovňáků", o popálených prstech nemluvě), trafopájku mi pak maminka koupila k svátku... jo, nostalgie...