Šalina na baterky
Moderátor: Moderátoři
- patrikvarga
- radioelectrum
a že na baterie ? nic až tak revolučního
https://auta-letadla-lode.heureka.cz/ra ... -cervena/#
A mysím, že to byl zrovna Siemens, kdo s tím laboroval. Ale faktem je, že to bylo v dobách, co Bateria Slaný dělala jenom tužku NiCd 450 a dvoutužku NiCd 900 a lithium byl téměř bezvýznamnej prvek v Mendeleevtable
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- Artaban001
Mě osobně přijde koncept vozidla, který se snaží energii na (třeba) čtvrt hodiny jízdy načerpat za 3 minuty stání na zastávce, podivný - Zaparkovat, zastykovat na trolej a nabíjet - potom odstykovat a dál jet. K dobru je nabíjení na konečných, kde je třeba 10-minutový obratiště.
Vědcové by měli spíš zamakat na palivových článcích na běžný "materiály" (třeba líh, či cukr) - už jsou potřeba jako sůl. To by koncept elektromobilizmu dostal jiný, a smysluplnější rozměr (o kapesních jaderných reaktorech se nebavím - to je příliš sci-fi)
Vzhledem k tomu, že v Praze už dneska umí rekuperovat naprostá většina tramvají (všechny modernizované T3.RP, KT8D5N a samozřejmě nové 14T a 15T), tak už se modernizovala i síť. Ale rekuperuje se stále jen v rámci části sítě, přes měnírnu se nic zpět nevrací. Takže pokud není v daném úseku jiný vůz, který spotřebovává, použije se přebytečná energie jen k napájení samotného vozu a zbytek se zmaří v odporech.Artaban001 píše:Nevím jak teď, ale co jsem slyšel, tak v ČR na rekuperační brždění nebyly podmínky (terénní a rozvody), tak se u strojů, co ji uměly nesměla používat (měnírny na to musely být stavěné a na trati musel být např. vratný vůz ,co vyjížděl kopec , se kterýho se sjíždělo při brždění rekuperací). Tak se brzdilo do mařících odporů na střeše. Jak je to teď a od kdy je to jinak už nevím. Ty informace jsou asi přes 10-let starý.