Ďakujem všetkým za rady!!
Vymena elektrolytov - Tesla Filharmonie
Moderátor: Moderátoři
Pokud vhodný regulovaný zdroj nemáš, zkus si jej od někoho vypůjčit. Vhodný je např. Tesla BS275.
hevestib píše:Uplne nerozumiem, cim ich mam nahradit a ako to cele zapojit.
Tibor
Já bych to zbytečně nekomplikoval - spíše bych nejdříve vzal nějaký menší elyt - třeba 10 mikro na 400 V a postupně bych ho začal přikládat k těm stávajícím, abych viděl, jestli ten brum je vůbec vadným elytem. Nemyslím si, že je potřeba ty staré dávat pryč, stačí k nim přidat třeba ty 10-20 mikrofaradové "outěžky". Ty stávající kondy totiž nejen že vyhlazují, ale zároveň i "drží" vodiče a srážecí anodové odpory v šasi.
BOBOBO píše:Ale neblbni , vždyť má zdroj v radiu !!! Dá tam odpor 30k 10W , odpojí odběry- vytahá flašky a zapne .
Sice to není pro tazatele, to není nejlepší řešení. Na elyty přijdepo zapnutí špička 300V, i když proud bude omezený odporem. Ta špička může nevratně prorazit slabou vrstvu oxidu na anodě.
Bručet to může i kvůli blbě nastavené symetrii konce!
Sám 805A s elektrostaty i bez nich mám - obě série se i osazením pasivem dost liší. 805A-1 bez elektrostatů je starší a ještě obsahuje celkem bezproblémové těsné kovové pakotrop-svitky.
Ta novější 805A už s naprojektovanými elektrostaty ARZ201 už má na spoustě míst karamelky TC151-155, který bohužel musí ven...
Sehnat tyto typy na 100mA a v dobré kondici vůbec není jednoduché. Původně jsem to chtěl řešit prostě diodami do komůrek místo sloupků destiček, ale po vyzkoušení se zjistilo, že výsledné napětí na prvním elytu stouplo o víc, než 35V a pálit v odporech se mi to nechtělo.
Tak jsem pracně rozebíral stejné, ale různě vadné 100mA usměrňovače, vybíral z nich dobré destičky a postupně tak z asi pěti vadných složil jeden bezvadný usměrňovač. Originál jsou Siemens, ale úplně stejné destičky mají uvnitř i 100mA usměrňovače Soral.
Je to hrozná otrava to vůbec bezbolestně rozebrat, natož tak měřit mrňavý destičky a postupně skládat.
Měl jsem víc štěstí, než rozumu, že se v jedné krabici na půdě našly vadné kusy těchto 100mA typů. V mnoha běžných, menších rádiích totiž byly jenom maximálně 70-80mA typy.
Já totiž některé druhy vadných součástek nevyhazuju, zvlášť elektromechanických a už několikrát se mi to vyplatilo /třeba u starších druhů potenciometrů, spínačů, souprav, ale i relé, velkých drátových odporů a tak podobně/.
Pokud je relativně velká půda, tak se to takhle praktikovat dá
hevestib píše:Na mojej Tesle Filharmonii by som chcel znizit sietovy brum. Bude stacit vymenit tie dva velke elektrolyty, alebo to chce este nieco?
Tibor
Ale zpátky k dotazu autora vlákna. Filharmonie podle textu hraje, to znamená je nebo bývá zapnutá. Z toho vyplývá, že elektrolyty se už (pokud nehřejí) asi naformovaly, nebo naformování vůbec nepotřebovaly.
Samozřejmě teoreticky je důvodů pro brum podstatně více, pominu-li vazební kapacity, tak např. vadná některá el. v NF části (svod mezi vláknem a katodou), nechtěné odpojené stínění některých živých přívodů, jejich přemístění při opravě, vadná usměrňovací elektronka atd. Bylo by pro další rady vhodné, aby tazatel odpověděl ještě nějaké další otázky:
-bručí přijímač i při staženém regulátoru hlasitosti na nulu
-bručí přijímač jen při příjmu silných vysílačů?
-bručí přijímač jen po zapnutí a postupně brum zeslábne?
-změní se intensita brumu při opačném zapojení síťové vidlice přijímače do zásuvky?
atd.
- Přílohy
-
Festival-usmer.jpg- (71.77 KiB) Staženo 131 x
Podobných je tu poslední dobou čím dál víc.
Nespletl sis 721A Festival s 805A Filharmonie? V té druhé je všecko jinak.
Festival si na "lepší" přijímač /podle té sedmičky/ jenom hrál, jinak je to právě kvůli tomu heptálu hrozná mrdka. Sedmičkový aparát, jedna 6L31 na konci a spotřeba jak dva čtyřkové přijímače.
Seleny v grecu se chovají kapku jinak, než vakuové 2C usměrňovačky, aparáty s můstkovými seleny nemají sklony na silných místních vysílačích vmodulovaně bručet 100Hz.
Proto v 805A ty kondenzátory na blokování jednotlivých větví grecu či anodového sekundáru ani nejsou, nejsou dle zkušenosti zapotřebí.