Nabízím TESLA Kvintet

NEKOMERČNÍ nabídka přístrojů, součástek a náhradních dílů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Achab

#16 Příspěvek od Achab »

Kvintet měl svého času běžně nesehnatelný potenciometr hlasitosti TP161 se dvěma odbočkami (střed + odbočka).
Ve schématu je odbočka jenom jedna, v rádiu byla zapojená i druhá, ale už nevím kam.
Méně běžný potenciometr měla i stolní Euridika - posuvný TP600 s vyvedeným středem a dvěma odbočkami.
elektrosvit

#17 Příspěvek od elektrosvit »

Fakt? Někde v zásobě ten potenciometr mám a dvě odbočky se mi nevybavují. Jedna je tam určitě, musím se podívat. Euridika, Eminent a obě verze Domina mají vzájemně záměnný zákaznický WN 698 10 2x50k. Střed tam byl vytvořen uzemněním prostřední odbočky.
Achab

#18 Příspěvek od Achab »

Možná tyto potenciometry použili jenom v některé sérii, ale v mém kusu byl určitě. Originál už nemám, byl dvakrát měněný za běžný logaritmický.
sinclair

#19 Příspěvek od sinclair »

Nikolivěk. Kvintet má úplně běžný TP161 tuším 100k/L, s jednou odbočkou. Ještě jich několik mám v zásobě, ale spočítat na odbočku tohoto typu loudness je dost otrava, tak zhruba hodinová :ignore: s nfG a mVmetrem.
Ta odbočka není ve cca třetině úhlu, jak je běžné u větších, ale v polovině, kde už by normálně loudness zabírat neměl.
Úplně stejně blbě dělali i TP160 a TP169 s těmihle L odbočkami. Asi to je úmysl, ale pak teda nevím, co tím sledovali. Běžná třetinová odbočka je značená Y a dvoutřetinová F. Poťák z řady TP160 a s dvěma odbočkami jsem nikdy neviděl a TP289 jen jeden. A stál za :ignore:, tak ho potom ESO přestali nabízet.
Achab

#20 Příspěvek od Achab »

sinclair píše:Poťák z řady TP160 a s dvěma odbočkami jsem nikdy neviděl...
Přesně to mi řekli v servisu, kde jsem ho sháněl a přinesl na ukázku. Jak jsem psal, možná byly jen v určité sérii.
Nebo šlo o raritní zmetek, ale druhá odbočka byla s něčím spojená. Po pětatřiceti letech už se to asi neobjasní...
p32

#21 Příspěvek od p32 »

sinclair

#22 Příspěvek od sinclair »

Ale mně už před 15 lety v ESO Ostrava řekli na rovinu, že dvě odbočky do TP160 či 169 udělat nejdou a nikdy nešly!
Mohl sis to splést s podobným, ale zahraničním poťákem, co už tam někdo vyměnil. Prostě neexistovaly, sestimsmiř :D
Achab

#23 Příspěvek od Achab »

Potenciometr byl původní, ale mohlo to být stínění.
Vývody podle katalogu: 1- začátek, 2- sběrač, 3- konec, 4- stínění, 5- odbočka.
elektrosvit

#24 Příspěvek od elektrosvit »

Určitě to bylo stínění. A když už se tu řeší speciality, v rádiu Carina jsou použity pro změnu TP162 se stiskacími přepínači. Jeden zapíná osvětlení stupnice, druhý přepíná vestavěné měřidlo do funkce kontroly baterií.
Odpovědět

Zpět na „Nabídka přístrojů, součástek a náhradních dílů“