Řešení ekvalizeru při specifické ztrátě sluchu,jak?

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Osmdesat

#16 Příspěvek od Osmdesat »

padik píše:Když si dáte dlaně do tvaru mističek a těmi si zvýšíte plochu boltců ve směru příjmu, zesílí se některé kmitočty. Co myslíte, od-do kHz?

To bude záležet na tom, jak velké pracky kdo má :D
Jak známo, zvuky o vlnové délce delší než rozměr dlaně to neodrazí, takže to bude celkem účinná horní propust.

Kompresorem dynamiky povede cesta, jak z omezené kapacity zbytkového sluchu vytěžit maximum. Něco jako optimod pro uši. Komprimovat lze různé části spektra různě, tak aby se ještě lépe využila rezerva pro kmitočtovou korekci - např. tiché a středně hlasité pasáže kmitočtově korigovat více, ty hlasité méně.
Tohle je ale už úkol pro nějaký DSP.
Naposledy upravil(a) Osmdesat dne 29 kvě 2018, 17:49, celkem upraveno 1 x.
sinclair

#17 Příspěvek od sinclair »

Ty, Zvuku - a to digitální řízení Sanyo už dá při 12V podstatně větší rozkmit?
padik

#18 Příspěvek od padik »

No, než tato diskuze ztratí na zajímavosti, rychle nabídnu k posouzení další možnosti. 1. Chtěl jsem využít čtyř výstupů radia a na přední kanály zapojit basáky a na zadní výšky. Nenašel jsem ale možnost regulace poměru přední/zadní. 2. Jednoduše vyndat z beden výšky a fyzicky je posunout blíž k uším. 3. Mám dva repra Tangband W704 a udělat si svou bednu. Nechat ho hrát hodně vysoko a výškový repro nechat co nejníž. Předpoklad má být, že např. od 3 kHz do 10 kHz budou hrát oba. Ještě jednou, jde o tichý noční poslech, bedny namířeny na hlavu, kvalita zvuku-uklidňující, ale zdůrazněné ty středovýšky:pro začátek přiměřeně, ne o 50 dB. Asi tečka. Dík za rady.
sinclair

#19 Příspěvek od sinclair »

Myslím, že Tebou zamýšlený řešení nebude vůbec schůdný, ale zase - za vyzkoušení nic nedáš, leda pár hodin práce.
EKKAR

#20 Příspěvek od EKKAR »

padik píše:No, než tato diskuze ztratí na zajímavosti, rychle nabídnu k posouzení další možnosti. 1. Chtěl jsem využít čtyř výstupů radia a na přední kanály zapojit basáky a na zadní výšky. Nenašel jsem ale možnost regulace poměru přední/zadní. ...
Běžně to mají třeba autorádia na jednom knoflíku zařazený popořadě - každým stisknutím knoflíku poskočíš o jednu funkci, otáčením doprava se přidává, doleva ubírá. Pořadí bejvá VOLUME - BASS - TREBLE - BALLANCE - FADER - neboli hlasitost - basy - vejšky - stranový vyvážení - předozadní vyvážení. Někdy bejvá navíc funkce MIDDLE = středy, posledním stiskem se vrátíš na hlasitost.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
padik

#21 Příspěvek od padik »

No, tak FADER, to mi uniklo, to tam samozřejmě mám. I bedýnky už jsem spíchnul, takže uvidíme.
padik

#22 Příspěvek od padik »

Dovolím si zareagovat naposled, jak to celé dopadlo. Repra nejmenovaného výrobce jsem přiblížil na "velmi blízký poslech" . Jako zesilovač používám LM 1875 bez korekcí, mám dojem, že hrají velmi čistě a i dynamikou je to vpořádku. No a to hlavní-fuj-vyhodil jsem výhybky, středobas zapojil napřímo a výšku přes kondík. Bednu jsem více vytlumil. Tímto se úplně projasnily, či zdůraznily středy a útlum v ušiskách se pocitově srovnal. Je to na pohodu, ne na high fidelity.
EKKAR

#23 Příspěvek od EKKAR »

Hlavní je v takovým případě si říkat "MNĚ SE TO LÍBÍ JAK TO HRAJE A VOSTATNÍ AŤ SI TRHNOU CHOBOTEM" .... A věčný kritizátoři i přes objasnění věci můžou případně i skákat do zdi a s rozběhem. TY to budeš poslouchat, TY sis to nastavil tak, aby to vyhovovalo TOBĚ a když ti to někdo bude vyčítat i po vysvětlení PROČ SIS TO TAK SBASTLIL, tak ho ručně a stručně pošli do prdele. Pokud nenutíš nikoho dalšího s "normální" sluchovou chárou poslouchat tu svoji spešl korigovanou, dá se takovej sound-systém v podstatě označit i jako osobní kompenzační pomůcka (zdravotní/tělesný vady) a jako takovej by ho svým způsobem například i měla proplácet zdravotní pojišťovna ... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“