Problem mezi DVB-T2 a linuxem

Zkušenosti a problémy s příjmem analogových i digiálních signálů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
zito

#16 Příspěvek od zito »

kapitanf - slána mu !!! :-)

Napíšu sem alespoň postup jak modul přeložit na Debianu. Uvažoval jsem, že to vrazím někam do Wiki, protože kdo má pořád ty fóra prolejzat, ale času málo a lenost zvítězila... Dopracoval jsem se k postupu jak přeložit pouze modul k distribučnímu jádru, páč překládat celej kernel je dost časově náročné. Používám Sid, ale mělo by to jít přeložit i na Stretchi. Klidně do něj můžete nainstalovat linux-image-linux-image-4.18.0-3-amd64 (tak to mám na PC pod TV). Tedy předpokládám nainstalované balíky

Kód: Vybrat vše

linux-image-amd64
linux-headers-amd64
linux-source

To jsou meta-nalíky, které dotáhnou odpovídající aktuální verze jádra, hlaviček, zdrojáků jádra. Dále jsou při překladu potřeba

apt install bison flex libelf-dev libssl-dev

a možná něco dalšího, co jsem už instalované měl a překlad mi tím pádem nepadl... Tedy v krátkosti - jsem ve skupině src a ta má právo u mě zapisovat do /usr/src...můžete si to taky tak nastavit nebo jádro rozbalit jinde - je to jedno. Tohle provádím jako obyč user...

cd /usr/src
tar xf linux-source-4.18.tar.xz
cd linux-source-4.18
patch -p1 <~/dvb-t2/rtl28xxu+cxd2837er.patch
patch drivers/media/usb/dvb-usb-v2/rtl28xxu.c <~/dvb-t2/rtl28xxu+cxd2837er-reset.patch
cp /usr/src/linux-headers-4.18.0-3-amd64/Module.symvers .
make oldconfig
make prepare
make modules_prepare
#make M=drivers/media/usb/dvb-usb-v2  # (tohle by přeložilo všechny moduly v tom adresáři)
make M=drivers/media/usb/dvb-usb-v2 dvb-usb-rtl28xxu.ko

Make oldconfig bere konfigurační soubor z běžícího jádra, jinak si napřed nakopírujte /boot/config/něco... na .config a pak až make oldconfig. Musí odpovídat Module.symvers, jinak modul do distribučního jádra nenaládujete.
Teď pod rootem (pokud nemáte v adresáři modulů podadresář updates, tak ho prostě vytvořte)...

cp -a /usr/src/linux-source-4.18/drivers/media/usb/dvb-usb-v2/dvb-usb-rtl28xxu.ko /lib/modules/4.18.0-3-amd64/updates/
strip --strip-debug /lib/modules/4.18.0-3-amd64/updates/dvb-usb-rtl28xxu.ko
depmod -a

Cesty a verze si případně upravte... Patche přikládám - je to prostě diff z gitu kapitanaf a dále je to patch, který jsem zrekonstruoval z diskuze od uživatele debianxfce, aby se tuner chytl po rebootu (ono ho to vypne/zapne). Snad jsem nic nezapomněl. Zkusím si vzpomenout sem kouknout, jestli se někdo na tom nevysekal...
Přílohy
rtl28xxu-patch.zip
patch od kapitanf a debianxfce
(2.15 KiB) Staženo 406 x
BigSandy

#17 Příspěvek od BigSandy »

Nezkoušel někdo na raspi - raspbian-stretch?
Kde stahnu ten linux-source-4.18.tar.xz?
V synaptic je jen nějaka 4.9
zito

#18 Příspěvek od zito »

Zdrojáky jádra jsou v příslušném balíčku. Aktuálně to je například v Debianu testingu:

bobekpc:~# dpkg -L linux-source-4.19 
/.
/usr
/usr/share
/usr/share/doc
/usr/share/doc/linux-source-4.19
/usr/share/doc/linux-source-4.19/README.Debian
/usr/share/doc/linux-source-4.19/changelog.Debian.gz
/usr/share/doc/linux-source-4.19/copyright
/usr/src
/usr/src/linux-patch-4.19-rt.patch.xz