Tesla SM 260

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
rnbw

#16 Příspěvek od rnbw »

Typicka kladka - ilustracny obrazok. Netusim, ci SM260 pouziva tento rozmer alebo iny.
Přílohy
kladka.jpg
kladka.jpg
Crifodo

#17 Příspěvek od Crifodo »

Ale jo, ten radius tam má svůj význam, oproti LP a DP páskům je kazeta tenčí, měkčí a výškový vedení hranou pásku ve vidličce a na rolnách s osazením nemá tolik význam. Ten radius pomáhá k samostředění jako vypuklý transmise pro řemeny. Ale není to nic co by nešlo realizovat. kdyby bylo třeba.
Kremik

#18 Příspěvek od Kremik »

SM260 má užší. Mám několik nepoužitých kladek ale jsou jiné než v SM260. Jsou prakticky rovné. Nepatrný soudek tam je, ale mnohem menší než na obrázku. Je to poznat až když přiložím dvě kladky na sebe, že kraje velmi mírňounce prosvítají. Bude to tak 1/100mm. 1/10mm na posuvce už je proti tomu hodně velká štěrbina. Mám i kladku z kotoučáku, a ta je rovná zcela, možná je i lehce vyklenutá dovnitř.
Kremik

#19 Příspěvek od Kremik »

Crifodo píše:Ten radius pomáhá k samostředění jako vypuklý transmise pro řemeny.

Tak to v žádném případě. To by musela být vypouklá jedině hřídel. Ta kladka se v místě přítlaku srovná dle hřídele. Proto ani nemůže do pásky vytlačovat nějaký motiv.
Naopak, když je soudek moc velký, kraje kladky na hřídelku dostatečně nepřiléhají a páska pak nemá dostatečný tah. Při každé příležitosti pak kolísá.
Crifodo

#20 Příspěvek od Crifodo »

Kdyby kladka neměla žádný výškový efekt (tah pásku na okraji/tah pásku v centrální části) tak proč by tam ten radius byl?
i když se opticky kladka srovná, střed profilu gumy s větším tlakem víc unáší oproti okrajům a pásek vrátí pokud má tendendci ujet do boku.
Pokud to tak není, tak prosím vysvětlení funkce toho radiusu.
Kremik

#21 Příspěvek od Kremik »

Dle mého nemá funkci žádnou. Udělá se opotřebením gumy v provozu. Ta kladka na obrázku je ale určitě nová. Možná je ta guma lehce stlačená plastovými čely aby držela...
Moje kladky jsou provedeny tak, že guma je nalepená na kovové osce, žádné čela nemají a jsou prakticky bez soudku.
Kdyby střed kladky unášel nejvíce, měl by efekt přesně opačný, tlačil by pásku na tu stranu, na kterou by se vychýlila.
Naposledy upravil(a) Kremik dne 23 črc 2018, 23:59, celkem upraveno 1 x.
xsc

#22 Příspěvek od xsc »

sinclair píše:Ale můžu Ti třeba nafotit precizně, na hodinářském soustruhu vyrobený 3,5mm rozebíratelný mono jack.
Já je vyráběl z vnitřků verzatilek, měly správný průměr. Nebylo to rozhodně precizní jako ze soustruhu, ale ony ty konektory naštěstí nějakou toleranci snesly...
Kremik

#23 Příspěvek od Kremik »

Ještě mě napadá - u videa taky žádný soudek není. Přitom je to stejný princip.
konosuke

#24 Příspěvek od konosuke »

v rámci první pomoci kladku prostě otoč - měla by bejt symetrická
provedeno u Unitry M8011 a stav se zlepšil, na chvíli zas řádně tahala
než se sehnala adekvátní náhrada z decku Sharp či něčeho podobného
co bylo zrovna v krámu
repro jack 3.5mm mono do kazeťáku pasoval z adaptéru (zdroje) vyřazené bulharské kalkulačky Elka dobré co, prostě se improvizovalo kde se dalo
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
xsc

#25 Příspěvek od xsc »

konosuke píše:v rámci první pomoci kladku prostě otoč - měla by bejt symetrická
Nejspíš to nemá smysl. Mně se kladka u SM260 začala drolit a rozpadat.
rnbw

#26 Příspěvek od rnbw »

VHS ma "trochu" zlozitejsiu paskovu drahu.
V kazetaku je len hlava s vidlickou a kladka.
Crifodo

#27 Příspěvek od Crifodo »

Video má hlavně půlpalcovou šířku pásku, takže tendence k vybočení budou příslušně krát menší.
konosuke

#28 Příspěvek od konosuke »

no a kdyby se ten pinčroler (česky kladka) ponořil na řekněme 48h do štamprle kosmetického glycerínu tak ztvrdlá pryž může vyměknout (regenerovat se) následně odmastit v lihu (techn.benál raděj ne) ale není odzkoušeno
nápad použit z ošetření plochých řemínků (deck, gramofon...)
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
starecd

#29 Příspěvek od starecd »

Kono steřelá guma je na nic, chce to novou kladku.
kybl

#30 Příspěvek od kybl »

Pokud není moc,nechavam si je srovnat na brusce nakulato.Včera jsem zrovna odnášel dvě kladky na B1xx.Chce to ale jenom liznout,hlavě břicho uprostřed... :D
Roman
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“