Dělička 74192 zapojení? (přesunuto)
Moderátor: Moderátoři
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Pokud přeruším to buzení L, tak to funguje jako klasická dělička 100.
Pokud to mám podle obrázku, tak na tom výstupu už mi servo nereaguje a je jedno co mám na předvolbě nastaveno za kód.
"Vnitřně" to funguje, například když nastavím na předvolbě v druhém řádu 8, tak už se mi výstup D nepřeklopí, jen mi to nedělí na tom výstupu, nebo už je ten impulz pod 2,5 µS co potřebuje to servo.
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Jen nevím jaký použít:(
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Už sice kolečka frézuji, ale zvolil jsem špatnou koncepci a potřeboval bych to předělat. Jde o to, že jsem ty obvody 74192 zapojil jako děličku s předvolbou čítající do nuly, viz obrázek nahoře, pak se to vynuluje, pošle impulz na motor a opět to počítá od přednastavené hodnoty k 0. Problém nastane v okamžiku, kdy se změní směr otáček. Obvod to sice správně vyhodnotí a začne servem otáčet na druhou stranu, bohužel ale dělička dál počítá směrem dolů a pokud mám například nastavenou předvolbu na 100 a já obrátím směr otáček při načítaném čísle např. 20 tak mi to v tom okamžiku odcouvá jen těch 20 kroků do 0, místo aby to couvalo těch 80 kterých by to správně mělo.
Je mi jasné že bych tam měl zapojit čítání nahoru a dolů, ale jak mám zapojit tu předvolbu? Jediné co mě zatím napadlo, neřešit předvolbu obvodu 74192, ale porovnávat hodnotu jeho BCD výstupů s BCD palcovou předvolbou a v okamžiku shody obvody nulovat a poslat impulz do motoru.
Bude to funkční? Nenapadá vás něco jiného?
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Občas ale potřebuji zastavit a tam právě může dojít ke změně směru otáčení. Mám tam vstupní obvod který to vyhodnotí a změní směr otáčení serva, ale vznikne tam ten problém s dělením viz výše. Jak ta dělička počítá jen směrem dolů, do prvního vynulování to počítá špatně pokud zrovna nezastavím v polovici dělení.
Potřebuji aby ten obvod byl nastavitelný na libovolný dělící poměr 1:999, čítal nahoru i dolů a vždy při průchodu 0 vyslal impulz. Pak by to mělo snad pracovat správně.
Takhle to funguje v praxi, jen tam v těch záběrech chybí to couvnutí a pootočení zpět. https://www.youtube.com/watch?v=2Z9NwbsRTmM
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Má to asi jednu chybu. Co se bude dít, když při počítání dolů a vynulování dojde k načtení předvolby. Pak by se na BCD výstupech objevilo těch 22 a došlo k porovnání s palcovou předvolbou a tím pádem k vynulování
Mimochodem, výstupy z kvadraturního kodéru, pokud jsou bez zákmitů, jdou přímo přivést na vstupy čítání nahoru a čítání dolu a bude to čítat oběma směry bez potřeby další logiky.