Výběr kvalitnějšího gramofonu
Moderátor: Moderátoři
- elektrosvit
Těch NC 580 zas tolik není a ceny jsou podle toho zbytečně vyšroubované. Levnější a přitom parametrově shodné jsou NC 420 a 430. Pak už jen ten NC 500, u něj znovu pozor na talíř. NC 440, 450 a 452 zas o tolik lepší nejsou, už je v nich nějaká elektronika, i když opravitelná a zase zetalové deformující se díly.
- elektrosvit
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
- elektrosvit
Přesto připomínám, že v milionech aplikací hrají zpětnovazební korekční zesilovače a zesilovače s dělenými korekcemi dooost slušně i bez aktivního tlumení. A dají se koupit hotové. Nemusí to být zrovna hned Phono Box S, pro začátek si pořiď třeba Hama PA005 a můžeš začít šetřit nebo stavět lepší.
Troufáš-li si na stavebnici, tak začni třeba typem EZK PS1-MGHX.
Mám rád, když to dobře hraje, ale netrvám na absolutní cenové špičce, abych někoho dotlačil do dluhů, zvlášť, když nejsem bezpečně přesvědčený o tom, že se tam nic obyčejnějšího (to neznamená vždy automaticky, že horšího) nedá zařadit. Ten zvuk jde pokazit v reprodukčním řetězci ještě mnohokrát, o poslechovém prostoru nemluvě.
To dodávám k radám těch, kterým ani to dobré nedocákne po kotníky. Už jsem u některých slyšel hrát různě moc předražená zařízení v různě vhodných kombinacích a v různě nevhodných prostorách, na která od té doby pohlížím s jistou shovívavostí, rozhodně však bez nekritického nadšení.
- elektrosvit
Nepíšeš, jaký reprodukční řetězec máš, tedy hlavně v jaké cenové /kvalitové relaci bedny. Od toho se odvíjí, jak moc záleží na zdroji (gramofonu).
Pokud budeš hrát přes ten integrovaný zes, tak vyber nějaký direct drive gramofon dobré značky (kolem 5000Kč) + přenosku tak do 2000Kč a potom dokud neupgraduješ o tak 100000Kč bedny a zesilovač, tak máš po starostech a budeš poslouchat a poslouchat. V Hifiklubu se nabízí několik Dualů, Thorens , nebo klidně i Technics - rozdíl nepoznáš. Teslu nech sběratelům. Nejvíc totiž uslyšíš kolísání otáček a pak kvalitu přenosky.
Přenoskový zesilovač ale určitě napiš na první místo v dalších investicích, jak ti dobře radí Hill, klidně začni Actidampem 2 (provozuji ho léta ke spokojenosti, dokud jsem nepostavil AD 3 - ovšem předtím s výraznými investicemi do zesu a beden, jinak bych nic nepoznal....).
A kutilmile - nelituju tě
tohle je nový Pionýr za cenu bazarového Dualu, automat, 1/2" přenoska, řemínek, integrovaný pre-amp, žial bez točítka pitch control a strobu ale co
https://www.google.com/search?q=pioneer ... e&ie=UTF-8
Přesně, vždycky to bylo zapojení obšlehnutý z nějakýho dostupnýho návodu nebo rovnou podle hotový desky. Akorát jsem měl (aspoň ze začátku) docela problém sehnat KC509, za který mi vedoucí místní Elektry pořád cpal KC149 a já je nechtěl - protože jsem mu nevěřil, že to je stejnej trand, jen jinak zafutrálovanej. To bylo ještě v období, kdy se jedinec začínající s bastlením slepě spoléhá na neomylnost konstruktéra, věří návodu a bojí se cokoliv nahradit jiným typem, aby něco nezmrvil ... Obávám se, že kdybych v tý době narazil na nějakej výplod chorýho F3d3rm4nnovskýho uzlu na prodloužený míše a ve stejný slepý víře v autorovu neomylnost něco takovýho zkusil postavit, asi bych dneska "dělal" do něčeho úplně jinýho než elektroniky ...konosuke píše:dřív jsem zbastlil asi 7-8 korekčáků jednoduše opajc zapojení i s DPS Jandova TW40 junior, 2+2 trandy z šuplíku akorát se emitorovej rezistor 330Ω nahradil trimrem pro nastavení citlivosti podle použité přenosky...hrálo to na první štych, bez štelování na škopu a podobné alchemie, pro NC420, 430 rovnocenný partner, později kopii AZG983 to byl sériový výrobek.
...
A kutilmile - nelituju tě