Nekvalitní usměrňovací můstky KBPC

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

#16 Příspěvek od EKKAR »

Před pár lety jsem dostal na stůl čítač Videoton TR-5283 (DFM-128) jako nefunkční z nějakýho armádního výprodeje. Když jsem ho otevřel, tak mě omejvali - Rubikova kostka je proti tomu hračka do mateřský školky, tohle je ještě "poctivá TTL rovnanina šváb vedle švába". Schéma jsem naštěstí s pomocí někoho odsud stáhnul z netu, manuál taky a i když byl jen hungárošskej, tak s Ujcem Ghůůůghlem se mi povedlo vyluštit dost, abych se do něj pustil. Klasická diagnostická cesta velí "běž nejdřív po napájení", takže jsem vytáhnul zdroj, naštěstí je na konektorech - a ejhle, vono tam nebylo už první měřený napětí +5V TTL ... Na destičce usměrňovače byl můstek potištěnej FAGOR B40 C3700/2200, nad vývodama bylo "- ∿ ∿ +" no a ten i když byl zdánlivě nepoškozenej, tak neved ani zbla ... Takže jsem ze šuplíku vytáhnul nějakej "trofejní" můstek, podle označení na 5A, kterej ale seděl vývodama na destičku a dobastlil k němu kus hnilíkovýho účka jako dodatečný chlazení, složil, zapnul - a milej Maďar mi od tý doby šlape jak fík. Podle manuálu ale ten zdroj má dimenzování TTL větve 5V 3A - takže ten původní můstek byl tak-tak na hraně už z výroby...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
sinclair

#17 Příspěvek od sinclair »

Zkusit sehnat poctivý můstek Motorola z řady MDA. S drátovými vývody byly ty můstky myslím jen do 10A, nad 10A už jen fastony, nebo pájecí pásky.
Tyhle motorolácké můstky /některé 25A byly o polovinu větší, než dnešní 50A/ vydržely léta letoucí a mnohem víc, než na nich bylo uvedený.
Pětadvacítka fastonový můstek Motorola, už léta používaný a teď znova přišroubovaný jen na Al kastli - dodnes drží nabíjení dvou průmyslových kýblů Mallory 33G/100V z kilowattového toroidu. Jen s jednostupňovým softstartem na pár period síťového napětí.
Dřív se i tyhle jednoduchý věci dělaly nějak poctivěji, nebo co.
Celeron

#18 Příspěvek od Celeron »

sinclair píše:Dřív se i tyhle jednoduchý věci dělaly nějak poctivěji, nebo co.

Nedělaly. Četls můj příspěvek před Ekkarovým?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
sinclair

#19 Příspěvek od sinclair »

Nechci se hádat, protože nevím, co používali Maďaři - zda si za tvrdý valuty kupovali americký můstky Motorola, RCA či GE, anebo používali něco jinýho.
Nevím, co to bylo a nebyl jsem u toho. Zato ale mám škatulu všelijakých vykuchaných origoš můstků Motorola od 10A do 40A, taky z 80.let, nejspíš ze zdrojů sálových počítačů a usměrňovačů pro malou galvanizaci /příležitostně jich pár vyfotím/.
Který proto, že jsou zřejmě udělaný poctivě, tak snášejí i takový věci, který by spolehlivě oddělaly i ty dnešní 50A minikostečky.
Už se dneska nejde spolehnout ani na ten blbej grec. Třebas i "značkovej"..
Celeron

#20 Příspěvek od Celeron »

Maďaři né, Bulhaři. Ti měli v rámci RVHP přidělený magnetický pásky a disky a vše kolem.
Kouknul bych do bulharskýho katalogu co vyráběli v Botevgradu za polovodiče.
Uměli udělat pěkný věci, měli jako jediní z RVHP kompletní francouzský výrobní linky. Třeba jednočipový řadiče videografiky, FDD a HDD nikdo jinej nedělal.
Jirka

termit256

#21 Příspěvek od termit256 »

Ono je treba brat ty cinke vykonove soucastky s jistou rezervou. Kdyz rejzaci napisou na mustek 50A, ani ve snu by mne nenapadlo ho zatizit vic jak deseti ampery. Pak s tim opravdu nejsou vetsi problemy.
PavelFF

#22 Příspěvek od PavelFF »

usporka píše:... Co mě ale velice zarazilo byl fakt že když jsem ten můstek rozebral tak ty 4 diody byly zalité pryskyřicí tak že se od hlinikové pouzdra byly vzdáleny cca 5 mm (ideálně tepelně zaizolovány). ...

Já jsem se naivně domníval, že uvnitř těchto modulů bude něco jako čipy diod přilepené přes izolační podložku na chladicí plochu. Něco jako bezpotenciálové moduly tyristorů z ČKD. Jaký druh diod tedy uvnitř byl? V jakém pouzdru?
rnbw

#23 Příspěvek od rnbw »

Tiez by som to cakal. Preto je dovodne podozrenie, ze je to falzifikat, co niekde lepia cinske deti z diod nahodneho typu.
Celeron

#24 Příspěvek od Celeron »

Tu kostku tady na autopsy nemám. Placatý řadový 4A grecy bych měl ale ty nebudou asi moc vypovídat o vnitřním provedení kostek. I když koukám, že upevňovací díra je vyvložkovaná "kovovou trubičkou" tak v tom asi nějakej kovovej nosnej / chladící kus plechu bude.
Jirka

danhard

#25 Příspěvek od danhard »

KBPC2502 asi z roku 1975 tu mám krabici, kdyby si chtěl někdo vyzkoušet :)
sinclair

#26 Příspěvek od sinclair »

termit256 píše:Ono je treba brat ty cinke vykonove soucastky s jistou rezervou. Kdyz rejzaci napisou na mustek 50A, ani ve snu by mne nenapadlo ho zatizit vic jak deseti ampery. Pak s tim opravdu nejsou vetsi problemy.

Doprdele ale platíš za padesátku!!!
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Lukas-Peca »

Myslíš těch 59 Kč za 50A můstek?

EDIT: Jsou i za 34 Kč...
sinclair

#28 Příspěvek od sinclair »

Má to snad znamenat, že při předpokládaném odběru třeba 6-8A si nemám kupovat za dvacku 10A můstek, ale za šedesát korun padesátiampérovej?
Jste normální?
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Lukas-Peca »

Dát šedesát korun za můstek na usměrnění 8 A mi přijde naprosto přijatelné. 50A můstky od důvěryhodného výrobce stojí něco přes stovku. To mi přijde pořád jako směšná cena.
EKKAR

#30 Příspěvek od EKKAR »

Kamarád taky - přitáhnul si trafo a bedýnku, že chce nabíječku na autobaterku.
Říkám mu "potřebuješ můstek na usměrnění, mám ti ho dát nebo si ho koupíš"?
Na von jako že si ho sežene. Fajn. Dotáhnul heblo snad z lokomotivy, mělo to vývody na 10mm široký úhelníčky s M6 šroubama, kostka vážila snad čtvrt kila. A divil se "tak snad jsi říkal pořádnej můstek, ne"? Vono to mělo katalogově snad 200A ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Součástky“