Jak zapojit schodišťový vypínač?
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- Panda38
- Kontaktovat uživatele:
Co teprve laik, který nezná žádný a ještě narazí na vodiče všemožných barev...
- Panda38
- Kontaktovat uživatele:
- weed_smoker
BTW.Nedávno jsem řešil rozsypaný ovládání ze 3 míst a druhý ze dvou.Byl to docela vejpras,nejenže byly v krabicích rozhozený i smyčky N+PE(ostrej přívod z jističe se smyčkoval přes ty krabice vypínačů,co z nich odcházely světla,ty byly tažený 5Cx1.5(asi na víceramenný lustry a 6+6 vypínače),ale krajní 6 i středová 7 byly napojený 3Cx1.5 BEZ přebarvování,normálně H/M/zž,hnědý k sobě(7)/nahoru(6),zbytek dolů(6) nebo na vypínač(vyp.7, 1 kabel nahoru a druhej dolů).
Nadával jsem u toho jak čert,asi 3x jsem to vyrazil i s novou TV(přežila),ale povedlo se(za 3h) a svítí to.
Yarda1 píše:... určitě nějakého revizáka našel co mu to pochválil.
Ano, i na takové instalace jsem narazil. Ale často šlo o předělávku hned po revizi, mnohde už na ni nikdo nepřišel.
Kdysi jsem taky dělal revizi na instalaci rodinného domu. Všechno bylo podle předpisů, dokonce podle projektu. Jen na verandě ještě dodělávali zedníci vnitřní omítky, tak jsem to proněřil a v rozvaděči zase odpojil. Naštěstí jsem to uvedl v revizní zprávě a ten elektrikář, který to dělal, si všechno fotil. Při kolaudaci najednou průšvih - na verandě čtyři zásuvky v dřevěném ostění, které tam původně nebylo, můstkové kabely vytržené z omítky, aby dosáhly, krabice zůstaly v omítce. Stížnost investorky na ITI, že podle revize to je v pořádku. Tam zprávu ani nedočetli, pozvali mě i s elektrikářem na místo, kde jsem jim ukázal, co o tom ve zprávě píšu, a elektrikář jim ukázal fotky, v jakém stavu jsme instalaci naposledy viděli. Nakonec z majitelky vylezlo, že si pozvala míszního truhláře, který to takhle předělal. Inspektoři couvli, omluvili se nám, ale těch 70 km tam a zpět nám už nikdo nezaplatil. Co provedli s majitelkou nebo truhlářem, netuším, a ani mě to už nezajímá.
Nebyl to první případ, kdy po výchozí revizi si to někdo předělal nebo nechal předělat, ale byla to jedna z posledních kapek, které mi usnadnily rozhodnutí po 30 letech revizní činnosti zanechat a papíry si neobnovovat. Přesněji: od té doby, co jsem se musel víc hrabat v papírech, než měřit, protože návod a certifikát od výrobce získaly větší váhu, než přírodní zákony, jsem příliš často měl pochyby o dlouhodobé spolehlivosti a bezpečnosti instalací, prostě mě to přestalo bavit, takže už k tomu stejně moc kapek nechybělo.
Ale je to fušeřina, toto zapojení bylo zakázané už v 50-tých letech, jestli ne dřív...
- kevin_mitnick
samec píše:A videli ste už také zapojenie, že prepínač medzi fázou a nulákom, z neho do žiarovky a zo žiarovky do druhého prepínača medzi fázou a nulákom?
Jo kamarade, ja uz ve svym veku videl hada chcat, kone couvat, prase tancit a stale mne jeste dovede lecos prekvapit...
Taky jsem na to uz par krat narazil, zvlaste kdyz je autorem zapojeni ruzny brouk pytlik. A jeste vyssi level pak je, tahat dvouzilakem jen fazi od prvniho vypinace k druhemu cernym, zlutozeleny od obou vypinacu na objimku a nulak si na obou koncich opatrit jak kdo umi - na jednom konci o sloupek plotu a na druhem o vodovodni trubku...