Condor - zesilovač kmitá
Moderátor: Moderátoři
Zprvu si kolega chtěl Condora jen vyčistit, byl to nálezový stav. Když to dal dokupy, tak to na svůj věk hrálo obstojně, než to po určité době provozu začalo z jednoho kanálu "prdět, bručet". Po vypnutí a chvíli klidu to opět hrálo. Pak to zase začalo. Tak si nakoupil kondy, rozebrat to, a že to vymění. Když už to bylo takhle rozebraný, tak jsem chtěl vidět, co to umí a napíchl jsem to na osciloskop. Překvapili mě jednotlivé desky, jakou mají dobrou charakteristiku. Pak jsem zkusil ty můstky a ejhle.
Zajímavé je, že na to zkreslení nemá vliv dotyk rukou. Je to asi neprofesionální, ale když jsem desku ošahal prsty, tak to žádné jiné zkreslení nezpůsobilo. U jiných zesilovačů stačilo pouze pohnout měřící svorkou, pohnout signálovými vodiči, či se jen přiblížit rukou k nějaké součástce a to způsobilo nějaké kmitání nebo zkreslení signálu. U tohoto zapojení s MBA810 se nic neděje.
EDIT:
A vlastně ještě jeden dotaz, či poznatek. Jako celek, když Condor hrál, tak potenciometr volume strašně chrastil v obou kanálech. Prostříkli jsme jej a stále nic. Když byl Condor rozebrán, tak jsem místo koncového zesilovače s MBA810 zapojil svůj výkonový koncový zesilovač a tento předzesilovač hrál bez žádného chrastění, šumu. Naprosto perfektní zvuk. Před tím se stačilo jen dotknout osy potenciometru a hned bylo z beden slyšet chrastění.
Každá změna polohy jezdce pak znamená změnu tohoto napětí. Vzhledem k tomu, že napájení je třeba 12V, vygeneruje se tak přechodový signál o dost vyšší než je v tom místě běžný audiosignál.