Pájení stříbrem

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
doktor365

#16 Příspěvek od doktor365 »

Rukojeť je klasická, kolega měl menší a slabší hadice. Tohle je docela těžký do ruky když pak pájím někde u stropu :D . Hořák neporadím já pájím většinou jen měď s mědí. Jen občas měď nerez když se dělá rekuperace tak u výměníku. Používám ten nejmenší hořák, nechce se mi je přehazovat.
danhard

#17 Příspěvek od danhard »

Jen dotaz, trysky se dají do hořáku přehodit, acetylén, nebo PB ?
(Reaguji na obsáhlou odpověď vševěda EKKARa) :)
EKKAR

#18 Příspěvek od EKKAR »

Jsou hořáky, kde jde přehodit jak tryska ve směšovači, tak i výtoková špička a jsou jednodušší a jednoúčelovější, kde je výměnná jen hlavní směšovací tryska a výtoková tryska pevná vytvořená jen slisováním trubičky a kalibrovaným provrtáním - teď popisuju výrobky fy GCE a kompatibilní, v podstatě stejný co postnul Dr365. Hlavní rozdíl je v tom, že on má na fotce rozptylový hořáky na O2 + PB určený pro plošnej ohřev, který mají několik vrcholků plamene = chovají se jako hořák na sporáku, kterej má taky několik (desítek) malejch plamínků kolem dokola místo jednoho velkýho plamene pod středem hrnce. Svařovací hořáky pro O2 + acetylén mají špičku s jednou střední dírou.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Celeron

#19 Příspěvek od Celeron »

Já nevím jak je to přesně a odzkoušíno nemám. Trysky jsou vnitřní směšovací pod tou převlečnou matkou na začátku hořáku. V prostředku kyslík, kolem dokruhu plyn. Jestli je u nich rozdíl acetylén - PB netuším.
Pak je výstupní tryska, na sváření je jednodírová, na pájení PB je široká s 6 dírama. Ta dělá takovej širší plamen, ne jehlu jako jednodírová. Prý se dá na PB použít i jednodírová tryska ale musí se do hořáku 0 dát výstupní tryska od hořáku 1, do hořáku 1 výstupní tryska z hořáku 2, prostě to posunout.
Jak jsem nakoupil, tak píšu.
edit: Karel byl rychlejší.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
doktor365

#20 Příspěvek od doktor365 »

EKKAR píše:chovají se jako hořák na sporáku, kterej má taky několik (desítek) malejch plamínků kolem dokola

jj přesně tak se to chová. Na zkouškách mají normální autogen a hořáky taky to tím jde.
EKKAR

#21 Příspěvek od EKKAR »

Celeron píše:Já nevím jak je to přesně a odzkoušíno nemám. ... Prý se dá na PB použít i jednodírová tryska ale musí se do hořáku 0 dát výstupní tryska od hořáku 1, do hořáku 1 výstupní tryska z hořáku 2, prostě to posunout.
Jak jsem nakoupil, tak píšu.
...
Je to určený tím, jakou výtokovou rychlost potřebuješ ve srovnání s rychlostí šíření plamene v daný směsi. Přesný čísla pro směs acetylén-kyslík i pro propan-kyslík nebo propan/butan-kyslík najdeš v tabulkách, fakt je, že v tom pořadí jak jsem je napsal, tak stejně i klesá rychlost šíření plamene neboli v podstatě třaskavost směsi. Výsledkem je, že když necháš na hořáku tlaky a průřezy nastavený pro opravdu hodně vysocetřaskavou směs acetylén-kyslík a místo acetylénu pak do hořáku přivedeš míň hořlavej propan nebo směs propan-butan, s výjimkou opravdu malýho nastavenýho plamínku bude výtoková rychlost nadměrně vysoká a plamen se bude odtrhávat - pak pomůže buď vyměnit špičku hořáku, nebo původní špičku převrtat - vždycky větší dírou bude plynná směs vycházet menší rychlostí a plamen se tak nebude odtrhávat ... Bohužel při návratu zpátky na acetylén se musí pamatovat na nutnost buď vrátit původní špičku, nebo dát originálně sestavenej hořák - když se to neudělá, hrozí "skočení plamene do hořáku", kterej v tu chvíli začne hlasitě pískat a následně se bleskově rozžhaví a "ukápne" - protože v něm došlo k zahoření směsi uvnitř trubky a teplo plamene hořícího uvnitř tu mosaznou trubičku opravdu rychle roztaví.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
danhard

#22 Příspěvek od danhard »

A no to tvrdý letování stříbrem (stříbrnou pájkou) je zaptřebí tryska typu sporák (citace EKKAR), nebo ostrá tryska, kterou pužívám na vaření oceli na autu ?

ps. PB letovat stříbrem neumím, ještě jsem to nezkoušel, neboť jsem tu pájku neměl, když tak acetylénem a mosazí.

Ale nevypadá to špatně, teplota o 200C nižší.
https://eshop.chemweld.cz/Stribrna-pajk ... s-d434.htm
Ale příště si ten pekáč vyvařím zlatem, to zatejká perfektně :lol:
EKKAR

#23 Příspěvek od EKKAR »

danhard píše:A no to tvrdý letování stříbrem (stříbrnou pájkou) je zaptřebí tryska typu sporák (citace EKKAR), nebo ostrá tryska, kterou pužívám na vaření oceli na autu ?
...
No, já z takový otázky začínám docela mít pochybnosti o skutečný hodnotě něčího IQ. Jasně jsem o pár postů vejš napsal, že na acetylén je potřeba tryska s vysokou výtokovou rychlostí, aby plamen neskočil dovnitř do hořáku a na propan nebo PB mix vyhoví spíš tryska s výtokovou rychlostí nižší, aby plamen od trysky neustřeloval. To vůbec nesouvisí se zpracovávaným materiálem, to souvisí jen s používaným topným plynem - a okrajově i s tím, jak velkou oblast respektive jak velkej masiv kovu je potřeba nahřát, aby se pájka dostala do dokonale tekutýho stavu a správně se vsákla do spojový spáry. Ale jak sám nejspíš víš, i jednootvorovým hořákem se dá pájet větší plocha, pokud se s ním správně pohybuje, aby se ohřívala větší plocha, než na jakou "fičí" ten jednoduchej plamen. Jestli opravdu umíš vařit plamenem, tak ze sebe přestaň dělat většího pitomce než jseš a neplkej tady bláboly.
danhard

#24 Příspěvek od danhard »

Od typu trysky se odvíjí požadovaná teplota, nezávisle na moudrech brouka Pytlíka EKKARA.
Je jasné, že nemám jako ten blb v hlavě nasráno a použiju trysku a hořák vhodnou pro daný plyn !
Ale ptám se, jaká je vhodná tryska pro letování stříbrnou pájkou, když použiju acetylén, případně když mám PB ?
Dělal jsi ty magore nějaký svářečský zkoušky ? :roll:
EKKAR

#25 Příspěvek od EKKAR »

danhard píše:Od typu trysky se odvíjí požadovaná teplota, nezávisle na moudrech brouka Pytlíka EKKARA.
Je jasné, že nemám jako ten blb v hlavě nasráno a použiju trysku a hořák vhodnou pro daný plyn !
Ale ptám se, jaká je vhodná tryska pro letování stříbrnou pájkou, když použiju acetylén, případně když mám PB ?
Dělal jsi ty magore nějaký svářečský zkoušky ? :roll:
Zasáhne už tady konečně někdo jako SKUTEČNEJ MODERÁTOR - nebo se mám nechat donekonečna urážet jednak jedním vulgárním důchodcem co nemá nic lepšího na práci než slovíčkařit a pak sprostě urážet - a druhak tím, že moje případný odpovědi na takový urážky se budou POUZE CENZUROVAT?
danhard

#26 Příspěvek od danhard »

A co je u Tebe víc vulgární ? brouk Pytlk, nebo magor ? :lol:

Jako obvykle, v odborné rovině jsme se konkrétní odpovědi nedočkali :roll:
Není následné opakování příspěvků proti regulím :lol:
EKKAR

#27 Příspěvek od EKKAR »

Otázky jsem myslím Jirkovi zodpověděl dostatečně - a než tady krmit trolla překrucujícího fakta jako jseš ty, radši jdu spát - protože ráno vstávám do práce. Někdo přeci musí na důchodce vydělávat ...
danhard

#28 Příspěvek od danhard »

Děkuji, ale důchodci si vydělali na svůj důchod za jejich aktivní období.
To by jsi mohl vědět, jen BLB to neví, jak funguje důchodový systém :)
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Hubert_79 »

Václave, minimální mzda je 13 350 Kč měsíčně. Čistého z toho dostane zaměstnanec neuplatňující odpočty na děti apod hezkých 11 267 Kč.
Kolik má brouk Pytlík mzdu, těžko říci. Ale na živení tříhrnku a internet mu to asi stačí.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
josef_novak

#30 Příspěvek od josef_novak »

Je zajímavé, že když se zaženou do kouta ti hodně štěkající (co hned podlezou pod vratama), tak začnou svou modlu o trollech :roll:
Odpovědět

Zpět na „Poradna“