motor-hvězda/trojúhelník

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Crifodo

#16 Příspěvek od Crifodo »

tady je s vhodným řešením problém ekonomický.
Softstarter 4 kW bude cenou mírně převyšovat cenu nového motoru + přepínač D/Y, případně se dá za 1-3 tis. pořídit na bazoši celá cirkula včetně motoru nebo aspoň motor+hřídel...
Na druhou stranu s přímým spouštěním tak velkýho motoru s 2880 ot. jsou problémy, chce to pořádný jistič a za rezervovaný příkon za pár let zaplatí srovnatelný ranec.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od jjilek »

petrfilipi píše:
To trafo (co rádi jjilek) je pouze teorie, bylo by obrovské.
Petr

Na kolečku by jej bylo možno převážet. :D :D :D

Jednoduše - tenhle motor takhle nejde použít.
petrfilipi

#18 Příspěvek od petrfilipi »

On softstartér (starší, třeba z Aukra) vychází dejme tomu na 1.500 Kč, a to je na 37kW. Ale nevím (nechci to zjišťovat), zdali má v sobě bypassový stykač. Za další - není nejmenší, tzn. musí být zabudovaný v nějaké skříňce.
To samé frekvenční měnič, ten je ještě rozměrnější. A je trochu nesmysl ho používat jej k rozběhu, když je pak pracovní frekvence = 50Hz.

Jako rozměrově nejmenší řešení bych tedy viděl použití 3 kusů nějakých výkonových rezistorů, které by se po chvilce překlemovaly kontaktem přepínače. Ale nemám to odzkoušené. Nicméně by to ten prvotní náraz mohlo zachytit.

Petr
Sandal

#19 Příspěvek od Sandal »

Hele a proč vůbec chce přepínat 4kW motor do hvězdy a trojúhelníku?Takovej motor v pohodě spustíš s jističem 25A B.Jestli se rozbíhá do zátěže, tak jak píšou kluci, jedině softstart a nastavit vhodnou rampu spouštění.
S těma rezistorama asi ne.To by museli bejt fakt pěkný mackové a ještě potopený v oleji.Si spočítejte ten ztrátový výkon rezistorů a v řádu několik sekund.To by fakt neklaplo.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
patrikvarga

#20 Příspěvek od patrikvarga »

Niečo podobné, doma robené, som videl s halogén žiarovkami .
scorpions-cz

#21 Příspěvek od scorpions-cz »

Díky všem, nebudeme to dál řešit, prostě to nejde 8O
petrfilipi

#22 Příspěvek od petrfilipi »

Taky mám cirkulárku a když tam dám kotouč 70cm na řezání palivového dřeva, tak musím počkat opravdu asi 10s na konec rozběhu, jinak mi vyletí jistič B20A. Ale když tam mám vál a kotouč 20cm, tak mohu přepnout na D už po 2s.
Já mám ty odpory (2x7,5R / 2x50W) u svářečky UTA200 a tam to jede bez problémů, i když chápu, že trafo a motor s velkou setrvačnosti jsou 2 různé spotřebiče.

Petr
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“