Tak ono je to taky otázka rezervy v dimenzování. Tantaly jak kapkové, tak v plechu jsme používali v Tesle do palubní techniky, elektronika podstupovala velmi tvrdé testy a případné selhání u dodávek pro armádu by řešily nikoli reklamace, ale soudruh prokurátor. Muselo to být zkrátka příčetně navrženo.ZdenekHQ píše:tantaly nemám moc rád. Právě kvůli svodům a průrazům, když se překročí povolené napětí tantalu, klidně o pár desetinek (stačí nějaká špička)
Náhrada tantalů
Moderátor: Moderátoři
termit256 píše:Kazdej at si udela obrazek sam, kdo je tu popletenej a natvrdlej...
Já zapo... Viz: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... &start=75měl, že všichni ostatní jsou pitomci
Génius jsi pouze a jenom ty...
Naopak mám hrůzu z keramických kondenzátorů vysokých kapacit, je pro mě naprosto nepředstavitelné kamkoli smysluplně a za rozumný peníze dávat třeba keramiku 10uF/16V i s tou její teplotní závislostí.
Tuhle jsem chtěl použít keramiku 1uF, myslím na 25V, jen jako vazební na vstupu a časovou konstantu do analogového, poměrně přesného indikátoru modulace. Byly to výrobky Vishay, takže to nebyl žádný šmejd, ale vlastnosti. Furt je to jenom keramika a žádná kosmická technologie..
Ta teplotní závislost kapacity těch keramik nad 1uF, co měly být zrovna v indikátorech do přenosného aparátu, mě tak vyděsila, že jsem tam raději dal mini-Nippony 3,5x7mm a 4,5x7mm na 105°C.
Není to dobrý na nic, než na blokování napájení, pro úsporu místa i financí za tantaly, kde ta tragická závislost kapacity na teplotě zařízení zas tolik nevadí. Spotřebka, co se za 3 roky semele a do té doby "nějak" funguje.
Vážně si neumím představit, kam bych použil keramiku 22uF..
Když už si s tím dávám tu práci, tak automaticky počítám s tím, že to bude fungovat dlouho - a na to potřebuju kondenzátor, co s tím požadavkem bude v souladu. Ne karamiku, co je v některých směrech horší, než legendární Supermit TK782-784...
Je to furt jen keramika, co když není z trochu lepší hmoty ala NP0, tak možná do smd osazované IT spotřební techniky.
Naposled jsem viděl takový keramiky okolo 2,2uF /vedle klasických smd 10uF tantalů!/ v nějakém smart WiFi modulu od O2 TV.
Zbytek desky bych ještě našel.. Je to prachsprostá spotřebka a tam se to snad použít dá, když to pracuje za poměrně stálých teplot v obývákách.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
sinclair píše:Mně osobně tantaly nijak nevadí a pokud jsem někdy našel vadný, tak to byl vždy kapkový.
Nemám námitek a vlastně to ani nemusela být Tesla, kde to dělalo problémy. Třeby generátor Schlumberger CRC 4419. Co mě ta svině natrápila, samozřejmě všechno v napájecím zdroji...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- weed_smoker
BTW.Pokud má tantal svod,brzo bude po něm.