kuriózní závada diody
Moderátor: Moderátoři
I ve výrobě se vývody ohýbaly často u pouzder a žádný závady to do určitý doby nedělalo. Dokud renomovaní výrobci aktivních součástek dodržovali technologie výroby čipů i pouzdření, nebyly s nimi žádné problémy.
Ty přišly až nástupem výroby noname kopií původních součástek v Číně. Spolu s tlakem na snižování ceny součástek z toho vznikla naprosto vražedná kombinace.
Do určité doby byly polovodičové součástky vždy dražší, než obecně součástky pasivní. Cena např. těchto a podobných diod klesla pod cenu pasivních součástek /třeba těch 1W odporů/ až v momentu, kdy rejžák začal valit bilióny neautorizovaných kopií polovodičů a za zlomek ceny původních.
Bolševici v Číně se k tomu postavili dost podobně, jako naši bolševici - s přesným kopírováním chráněných zahraničních vzorů si tam nikdo nikdy hlavu nelámal. Včetně výroby přesných kopií kompletních aut třeba. Rejžák má na reverzní inženýrství nějaký zvláštní nadání, nebo co.
Rady? Při nákupu součástek volte prodejce, který prodává součástky s uvedeným výrobcem, nebo původem - podobně jako třeba Ecom či Ryston. Pokud se snížíte k tomu, kupovat v GME, nebo jiném bastlkrámě noname šmejd pod padesátník, tak holt počítejte s následky.
Zrovna ohledně "kvality" zboží z GME se to prokázalo už mnohokrát. Komu není rady, tomu se nevyplatí pomáhat, kvůli ceně tam stejně půjde.
Ještě z časů Aldaxu mám tyhle diody, ale třeba i BA159, BY399 a další z Diotecu. Problémy s nimi nikdy nebyly.
Stály ale téměř dvojnásobek toho, co nám na konci "žebříčku výrobců" nabízel Ryston. Těch výrobců tehdy bylo tuším okolo patnácti, Diotec byl někde u konce horní třetiny značkových.
Pro zajímavost bych snad dodal, že i Rožnov měl při nástupu diod, pouzdřených do plastu /řada KY130/ nemalé problémy.
Přesvědčit se o tom můžete v jedné dekádě AR z let asi 1975-1985, kde najdete vyšší desítky varování před naprosto nestandardním chováním právě těchto 0,3A diod. To proto, že diody Tesly, ale pouzdřené do kovu, takové problémy nikdy neměly.
Později se to projevovalo dokonce ještě u dvojitých 3A diod KY930-KY950, pouzdřených do tuzemské varianty pouzdra TO220.
U těch náběhových sérií, značených ještě zelenobílou nálepkou se stávalo, že se po pár tepelných cyklech uvolnil a někdy i odpadl téměř celý zástřik pouzdra na křídlo.
Pozdější provedení, značené stříbřitým tampónovým potiskem, už tyto problémy nemělo.
Stejně tak řada diod KY132, nebo subtypy KY133 - ty už byly vychytané a výrobce poučen z chyb při náběhu 0,3A řady KY130.
Jen se rozpomeň, z čeho byly vyrobený všecky ty jezevčíky International, Somy a Samyo na ťamanských tržnicích, hned po převratu
To taky nebyla zrovna kvalitka. Ježíši to byl hnus.. Skoro srovnatelný s dneškem
sinclair píše:Proč myslíš, že by zadavatel výroby elektrického přímotopu, už v roce 1998 a v Číně, zakázal použití čínského hnoje při jeho výrobě?
Protože se Atlantiky nevyráběly v Číně ale v La Roche-sur-Yon výhradně z francouzských dílů a součástek včetně elektroniky.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Víš Jirko, já ale mám už od půlky devadesátek s rejžákem tak mizerný zkušenosti, že už asi nikdy jejich výrobkům věřit nebudu.
NAD není rejžová firma, ale přesto se tam převážná většina osazuje i kompletuje, pod hodně pečlivým dozorem.
Při nábězích nových typů se do Londýna odesílaly kontrolní série na měření/zpracování.
A přesto - nebo možná právě proto - v průběhu běžné a jinak schválené výroby i pod dozorem, který jenom na chvíli polevil, to dokázali rejžáci tak fantasticky zkundit, že se z toho motaly hlavy všem menším dovozcům.
Ti větší dovozci totiž odeslali celou dodávku zpátky jako reklamaci a hotovo, vymalované, mohli si to dovolit.
Nemám fakt vůbec žádné iluze, to jsem měl tak možná do půlky devadesátek.
Když k tomu všemu připočítáš ty dlouholeté tendence dovozců všechno zlevňovat, rozuměj ojebávat a k tomu ještě záměrně omezovat životnost, tak se mi nemůžeš divit.