Mrazivé dny

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
PavelFF

#16 Příspěvek od PavelFF »

Napiš potom, jak jsi dopadnul.

Staré meruňky jsou poklad. Odolné vůči dnešním chorobám jako monilia. Soused má starý strom, nestříká ho ničím a plodů má spoustu(pokud nezmrznou). Jen se mu postupně sklápějí větve a ulamují se, pokud je nepodepře. Nové mladé stromky jsou strašně choulostivé. Mně umřela po dvou letech od zasazení. Nestříkal jsem ji tehdy ničím, což byla chyba. Další meruňky už ani nebudu zkoušet. Je obtížné bez chemie něco vypěstovat.
elektrosvit

#17 Příspěvek od elektrosvit »

PavelFF píše:Napiš potom, jak jsi dopadnul.
Na to jsem taky zvědavý. V předpovědi avizují až -8 °C. Při takové teplotě podle mě nějaký ohýnek nebude moc účinný. Ale lepší než nezkusit nic.

A s těmi stromky mám tutéž zkušenost.
EKKAR

#18 Příspěvek od EKKAR »

PavelFF píše:... Staré meruňky jsou poklad. Odolné vůči dnešním chorobám jako monilia....
Monilia není choroba stromu. Monilióza je plísňový napadení plodů šířený hmyzem, kterej nabodává plody a saje z nich šťávu - přitom přenese spóry plísně. Klasická je monilióza jablek nebo hrušek - na napadeným plodu je vidět, jak se plíseň rozšiřuje v kruhový stopě kolem vpichu například od vosy. Třešně tím tolik netrpí, plíseň nemá dost času se rozrůst, ale všecky pozdnější peckoviny jsou jí díky vosám napadaný fest - a je jedno, jestli to je švestka, bluma, meruňka nebo broskev. Proti monilióze stačí hubit vosy a další bodavej a sající hmyz, na to není potřeba stříkat strom. Důležitý je taky důsledně sbírat a pálit NE KOMPOSTOVAT právě ty napadený plody - protože ty jsou zásobárnou spór plísně...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
PavelFF

#19 Příspěvek od PavelFF »

Měl jsem správně napsat moniliová spála. To je ten prevít. Ta mi zničila meruňku.
EKKAR

#20 Příspěvek od EKKAR »

Jo, tak to je jiná. Ta je horší než šarka. Ta spála totiž napadá listy - a zase, prevence je pečlivě shrabat a spálit listí, nenechávat ho ležet ani nekompostovat ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“