Co čekat od obrazu TV Merkur / PMD60

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
xsc

#16 Příspěvek od xsc »

O moc ne, protože měl napětí nižší, než být mělo. Může to kompenzovat malým sériovým odporem ve žhavení, ale nepřijde mi to důležité. To PMD určitě nepojede každým dnem.
Syron

#17 Příspěvek od Syron »

Zkus nastavit napájecí napětí na 10,8V, jak má být, a doladit VN transformátor kondenzátorem řádu desítek pF na 1000V určeným pro impulzní provoz. Tím se nepatrně sníží velikost impulzu zpětného běhu při současném jeho nepatrném rozšíření. Kondenzátor se připojuje mezi kolektor VN tranzistoru a zem. Nemám už to schéma v hlavě. Linearizační tlumivkou pohneš dost těžko, pokud si pamatuji, bývá zalepená.

Pomocí magnetů, tyček na VC můžeš o pár milimetrů taky zkorigovat šířku obrazu, možná za cenu nepatrného zhoršení linearity vodorovně, ale jen při okrajích, kde to většinou nepoznáš. Ty magnety jsou tam právě na to a nic s nimi nepokazíš. Naopak zvýšením napájecího napětí přetěžuješ bańku, a nejen tu.

Ještě jedna věc. na šířku obrazu a hlavně vyladění transformátoru má dost vliv nedodržení řádkového kmitočtu připojeným mikropočítačem. Televizor se většinou zasynchronizuje, ale to VN se rozladí.
vlada13

#18 Příspěvek od vlada13 »

Díky za reakce a upozornění okolo toho žhavení - koukal jsem do schématu a žhavení je přímo napojené na napájení zdroje. Říkal jsem si, že jeho zvýšení se určitě někde (nepříjemně) projeví...
Chci to udělat poctivě, magnety navíc jsem zavrhnul už na začátku, takže zkusím prozkoumat jak je to s tou cívkou, když s ní nehnu, znovu zkontroluju sučástky v horizontálním rozkladu, a v nejhorším případně bych to asi viděl na ten odpor v serii se žhavením, měl by jít připojit aniž bych napadnul desku.
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“