přepětí v sítí a elektrospotřebiče

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
masar

#16 Příspěvek od masar »

Obzvláště dnes, když podobné práce provádějí mnohdy učni (sice pod dohledem, ALE...). :wink:
Kremik

#17 Příspěvek od Kremik »

konosuke píše:může
v krátkém odstupu odešly hned dva settopboxy, to již není pouhá statistická náhoda
interní "kurvítko" ? ano může být

Odešel zdroj, nebo něco jiného?
Pokud něco jiného, a není to odpálený vstup tuneru bleskem, pak to bude určitě něco kolem výstupu na TV a za to může pitomý SCART kabel. Ty obyčejné mají tak blbé konbektory, že se mi až nechce věřit, že to není záměr. Přestože takový kabel má několik zemních vodičů, bežně se stává že všechny současně nevedou a výstup STB se odpálí potenciálem lezoucím z TV. Alespoň takto si vysvětluju velice rychlý odchod dvou mých STB při přechodu na digital. Teprve úpravou a později výměnou kabelů za 'normální" přestal tento problém včetně výpadků obrazu, zvuku, a zacyklování STB.
Měl jsem toho v sestavě víc, takže kapacitní proudy se sčítaly.
EKKAR

#18 Příspěvek od EKKAR »

tomasjedno píše:Nicméně při přepojování sítě se může stát ledacos, i tohle.
Pak je to ale jednoznačně chyba distributora a mělo by to jít reklamovat a domáhat se náhrady za utrpěnou škodu.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
masar

#19 Příspěvek od masar »

A čím tu chybu dokážeš, vadnými spotřebiči? :wink:
konosuke

#20 Příspěvek od konosuke »

velmi pravděpodobně zdroj...v prvním případě Sencor SDB 2013 M4 (only T) no a hned v zápětí MAX MTR 6001 (STB-T2) tlumivka zdroje v háji jest a jinak nějaká můstková dioda proražena bude
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Hill
Administrátor

#21 Příspěvek od Hill »

Plovoucí nula v odběrném místě není zase tak vzácný jev, jestli je na nuláku někde v místě odbočení vakl, není vzácné přepětí i dost přes 300 V v zásuvkovém a světelném rozvodu. Záleží jen na tom, jaký spotřebič je zrovna na které fázi zapojený. Je to vis major, když se podaří prokázat příčinná souvislost, a je na spotřebič uzavřené pojištění, náhradu pojišťovna platí. Jinak těžko na někom nějakou náhradu škody vymáhat.
Ale doufejme, že nešlo o tento případ, a že je v tom nulák nevinně.
keemo

#22 Příspěvek od keemo »

No, spis bych podeziral kondiky ve spinanych zdrojich. Nejednou se mi stalo ze spotrebic resp jeho zdroj normalne bezel a po odstavce jiz nenastartoval...
konosuke

#23 Příspěvek od konosuke »

na skříňce Sencora vzadu se uvádí: 100-240V 50/60Hz max 20W no to som ozajstný blázon súdruhovia
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
MetalGod

#24 Příspěvek od MetalGod »

240V~ ± pár voltů tady mám normálně a všechno funguje.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
mi-ro

#25 Příspěvek od mi-ro »

konosuke píše:na skříňce Sencora vzadu se uvádí: 100-240V 50/60Hz max 20W no to som ozajstný blázon súdruhovia
A pak že nejsou parametry přístroje lepší než uvádí výrobce.
..to bude jen ňákej odpůrek
sr71

#26 Příspěvek od sr71 »

Já se poměrně často setkávám s tím, že v bílé technice zdánlivě bezdůvodně odejde varistor na vstupu elektroniky (teď naposledy v elektronice trouby, varistor typ TVR 10431, ten je napětí 430V, + k tomu rezistor 10R zapojený před varistorem).
Oprava je obvykle snadná, ale výrobci spotřebičů (nevím jestli všichni) tuto závadu obvykle neuznávají jako záruční opravu. Je to ok? Osobně si myslím že ten varistor se může prorazit i bez toho aby se na něm objevilo takto vysoké napětí.
mi-ro

#27 Příspěvek od mi-ro »

Může. ALE! Tvrzení proti tvrzení a teď dokazuj že máš pravdu. Oni mají více času a prostředků aby "dokázali" opak. A tady to většinou končí (ve tvůj neprospěch, jak jinak).
..to bude jen ňákej odpůrek
rnbw

#28 Příspěvek od rnbw »

Vacsinou sa to totiz "bezdovodne" prerazi, ked nejaky expert zapoji namiesto nulaku druhu fazu. Alebo niekde v instalacii ten nulak odpadne.
hajeklubos

#29 Příspěvek od hajeklubos »

Jako první bych provedl základní ochranu proti přepětí osazením svodičů přepětí "velikosti třífázového jističe"do hlavního rozvaděče. Mám to všude už asi 20let. Nikdy problém.
Luboš
TAKJAN

#30 Příspěvek od TAKJAN »

Taky, Bčko, indukčnost, Cčko, vedení do rozvaděče a tam i jištěné D. Navíc kategorie I tj zásuvky je pořád 1,5kV.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“