Náhrada dveřního spínače Fabia, Otavia, Golf a pod.

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
hajeklubos

#16 Příspěvek od hajeklubos »

Zdravím všechny bastlíře.
Přikládám další možnost opravy dveřního spínače. Potřebuješ pouze 30min času, trocha vercajku a šikovné ruce. Dobré oko se taky hodí. Škoda, že mě tento jednoduchý systém netrknul před 10ti lety. Vše je na obrázku -princip. Rozebráním několika spínačů jsem ověřil, že chyba je v tom, že ometený čudík, nedostane kontakt za bod přepnutí a pérko potom netlačí do kontaktu. Jenom to leží na sobě a přechoďák je na světě. V žádném spínači jsem nenašel svinstvo i když to mělo popraskané gumičky. Kontakty naprosto čisté. Tak, že vložit planžetu z plechu 0,5mm viz obrázek. Nemusíš nic shánět, jak jednoduché. Při otvírání spínače mírně nadzvedni cvaky a opatrně,díly rovně od sebe. Žádné páčení do strany, praskne závěs pružinky viz foto. Při „pertlování“ vlož kulatinku 1,5mm.viz foto. Při ladění planžety vlož spínač mezi otevřený svěráček jinak vyrveš „pertl“. Pro zasychrování na původní místo jsem vyvrtal do plastu zámku dírky nad spínačem, obtočil spínač Cu drátem 0,8 a zalepil horkým tyčinkovým lepidlem.
Připomínám, že vačka u zámku řidiče má často rozedřený povrch a výměna za nový spínač nic neřeší. Plast vačky odstranit na kov a potom namazat grafitovou vazelinou. V případě, že jsi spínač odcvaknul a je bez drátů, nic není ztraceno. Broušením modelářskou miniflexou se snadno dostaneš na kontakty a přiletuješ nové dráty.
Luboš
Přílohy
chyt perka.JPG
chyt perka.JPG
04 planžeta před pertlováním.JPG
04 planžeta před pertlováním.JPG
03 .JPG
03 .JPG
02 princip.JPG
02 princip.JPG
01 kratký čudl.JPG
01 kratký čudl.JPG